Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri, Araştırma Geliştirme Çalışmaları İçin Koç Üniversitesi İle İşbirliğine Gidiyor

Koç Holding A.Ş., enerji sektöründe üniversite-sanayi işbirliğinde model yaratacak bir uygulamaya imza attığını bildirdi.

Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri, Araştırma Geliştirme Çalışmaları İçin Koç Üniversitesi İle İşbirliğine Gidiyor
Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Tüpraş, Aygaz, Opet ve Entek A.Ş.'nin tüm ArGe çalışmalarının desteklenmesi, denetlenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla Koç Üniversitesi ile işbirliği protokolüne imza atan Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, amaçlarının her iki tarafın güçlerini birleştirerek hem sektöre hem de Türkiye ekonomisine katma değer yaratmak olduğunu ifade etti.
Koç Topluluğu, odaklandığı dört sektörden biri olan enerji alanında sanayi-üniversite işbirliğinde model yaratacak bir uygulamaya imza atıyor. Koç Holding Enerji Grubu'na bağlı Tüpraş, Aygaz, Opet ve Entek A.Ş.'nin tüm ArGe çalışmalarının desteklenmesi, denetlenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla Koç Holding Enerji Grubu ile Koç Üniversitesi arasındaki işbirliği protokolü, İstanbul'da düzenlenen bir törenle Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan
tarafından imzalandı.

"ENERJİNİN HER DALINDA PORTFÖY GELİŞTİREN, ÜLKEMİZİN TEK ENTEGRE ENERJİ ŞİRKETLERİ TOPLULUĞUYUZ"

Ülkemiz sanayinde gelişmesini ve büyümesini hızla sürdüren enerjinin tüm dünyada olduğu gibi en önemli parametrelerden biri olduğunu ifade eden Memioğlu, "Geçtiğimiz iki yılda yaşadığımız kriz şirket ve ülke ekonomilerini olumsuz etkilemiştir. Enerji Grubu şirketlerimiz Tüpraş, Aygaz, Opet, Mogaz, Entek ve Demir Export'da aldığımız tedbirler ve dikkatli politikalarla bu dönemde başarılı sonuçlara ulaştık. Avrupa'nın 8. büyük rafineri şirketi Tüpraş ülkemizin petrol ürünleri tüketiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılamaktadır. Tüpraş'ta gerçekleştirdiğimiz operasyonel ve finansal esneklikle birçok uluslararası rafineri şirketinin zarar ettiği bir yılı başarılı ve iyi bir sonuçla tamamladık. Aygaz, Koç Topluluğu Enerji Grubu bünyesinde akaryakıt ve rafineri dışında kalan tüm enerji markalarını şemsiyesi altında toplayarak bu şirketlerin ana hissedarı konumuna gelirken; LPG sektöründeki liderliğini devam ettirmiştir. Opet, pazar payını artırmaya devam etmiş; beyaz ürünlerde 3. siyah ürünlerde ise 2. konumunu korumuştur. Elektrik üretim şirketimiz Entek'te yeni yatırımla 300 MW kapasitesiye ulaşılmıştır. Enerji Grubu şirketleri, Koç Topluluğu gelirlerinin yarısını oluşturan bir grup olmuştur. Türkiye'de enerjinin her dalında olan bir portföy geliştirerek ülkenin tek entegre enerji şirketleri topluluğu olduk. Amacımız bu entegrasyondaki iç kırılımlarda tüm değer zincirini tamamlamak"dedi.

"GÜÇLÜ BİR SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ İLE TÜRK EKONOMİSİNİN REKABET EDEBİLME YETENEĞİ ARTACAKTIR"

Küreselleşen dünya pazarında, bir ülke sanayisi dışa bağımlı olmadan kendi teknolojisini ne kadar üretebiliyorsa, ülkenin rekabet şansının da o derece yüksek olacağının altını çizen Memioğlu, sanayinin kendi teknolojisini üretebilmesi için teknolojiyi üretebilecek bilgiye kolayca ulaşabilmesi gerektiğini bunun da ancak güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile mümkün olduğunu belirtti. Üniversitelerin sanayiden, sanayinin de üniversitelerimizden ileride olduğu birçok farklı alanın olduğuna dikkat çekerek, üniversitelerin ArGe projeleri yapmalarına olanak sağlayacak ortamların hazırlanması, zaman ayırmalarını sağlayacak özendirici unsurların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ülkemizde ve yurtdışındaki üniversite sanayi işbirliklerinde tarafların karşılıklı sorumluluk alıp birlikte çalışmalarının gerekli olduğunu savunarak, "Attığımız bu adımla bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz."dedi.

"ENERJİ İHTİYACI ARTIYOR, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE EKONOMİK BİR ENERJİ SİSTEMİ ŞART"
Artan dünya nüfusu ve gelişmekte olan ülkelerin varlığına değinen Memioğlu, "Özellikle uzak doğudaki büyüme önemli. Gelişmeye paralel olarak enerji ihtiyacı da artıyor. Çevresel etkiler de düşünülerek ileriki yıllar için çeşitli tahmin senaryoları var. Halen dünya enerji talebinin yüzde 90'ı petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan sağlanıyor. Tahminler ileriki yıllarda da bu oranın korunacağını gösteriyor. Enerji sektöründe, çevresel zarar etkisinin azaltılması konusunda enerji verimliliği, yeni
yakıt formülasyonları için araştırma geliştirme faaliyetleri, alternatif enerji kaynakları kullanılması çözüm olarak görülmeye başlanmıştır"dedi.

"SANAYİ İLE İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMA VİZYONUNU TAŞIYORUZ"
Koç Üniversitesi'nin sanayi kuruluşları ile olan işbirliğini daha ileri seviyelere taşıma vizyonu ile 2009 Ekim ayında Koç Üniversitesi bünyesinde Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Rektör Yardımcılığı Ofisi'nin kurulduğunu belirten Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, bu ofisin şirketler, TÜBİTAK, DPT gibi kamu kuruluşları, Avrupa Birliği, uluslararası vakıflarla işbirliği yaptığını ve fon sağlayan ulusal ve uluslararası kuruluşların üniversiteyle temasa geçebilecekleri ana birim olarak hizmet
verdiğini söyledi. İnan, Koç Üniversitesi öğretim üyelerinin araştırmaları sonucunda elde ettikleri patent sayısının 81'e ulaştığı bilgisini verdi. Sürdürülmekte olan yenilikçi araştırmalar içeren proje sayısının ise 60'ın üzerinde olduğunu ifade eden İnan, şöyle devam etti: "Ulusal projelerin yanı sıra Avrupa Birliği'ne Katılım Öncesi Mali Yardım Programı ve Yedinci Çerçeve Programı dâhilinde projeler yürütmekteyiz. Avrupa Komisyonu Yedinci Çerçeve Programı'nın en seçkin bileşeni olan 'Marie Curie
International Reintegration Grant' kapsamında 5 öğretim üyemizin projeleri destekleniyor."

"TEKNOLOJİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK PROJELER ÜRETİLECEK, ORTAK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZİ KURULACAK"
Tarafların imzaladığı işbirliği protokolü, "Teknoloji geliştirmeye yönelik projeler üretilmesi", "Ölçme ve Test yeteneklerini arttıracak şekilde ortak yatırım ve kullanım", "AB Çerçeve Programındaki teşviklere açık projelere katılımda işbirliği", "Ortak Bilimsel etkinlikler ve yayınlar geliştirilmesi", "Sanayinin ihtiyaçlarına göre ders programı ve müfredatlarının güncellenmesi" ve "Ortak Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulması" ana başlıklarını içeriyor.
(YC-YC-E)