ÖSYM'nin bütçesinde patlama yaşanıyor
Bu yıl her yedi kişiden biri ÖSYM, MEB ve İçişleri Bakanlığı'nın yapacağı sınavlara girecek. Yükseköğretime Geçiş Sınavı-Lisans Yerleştirme Sınavı, Kamu Personeli Seçme Sınavı, Seviye Belirleme Sınavı, ehliyet, özel güvenlik sınavı olmak üzere toplam 5 büyük sınava en az 4.9 milyar TL harcama yapılacak.
SADECE Ü ; NİVERSİTE İÇ ; İN 5 MİLYON ADAY
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Mü ; şavirler Odası ' nın ( İSMMMO ) ' Hayatımız Sınav ' raporuna gö ; re , sadece Ö ; SYM ' nin yapacağı sınavlara 5 milyon adayın girmesi beklenirken ; Milli Eğitim Bakanlığı ' nın yapacağı sınavlara 4 . 7 milyon adayın gireceği tahmin ediliyor . İç ; işleri Bakanlığı ' nın yapacağı ö ; zel gü ; venlik sınavına ise bu yıl 200 bin kişinin girmesi ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . Bö ; ylece 2010 yılında , Tü ; rkiye ' de yaşayan her 7 kişiden en az birinin sınava gireceğine kesin gö ; zü ; yle bakılıyor . Sınavlara giren aday sayısı arttıkç ; a Tü ; rkiye ' de sınav ekonomisi de bü ; yü ; yor . Sınav ekonomisini sü ; rü ; kleyen YGS-LYS ( Ö ; SS ) , KPSS , SBS , ehliyet , ö ; zel gü ; venlik sınavı iç ; in Tü ; rkiye ' de dö ; nen paranın 4 milyar TL olduğu hesaplanıyor . Tü ; rkiye Ö ; SS ' ye hazırlanmak iç ; in dershaneye 1 . 5 milyar TL , kayıt dışı dershaneye 45 milyon TL , ö ; zel derse 300 milyon TL , kitaplara 200 milyon TL , KPSS iç ; in 100 milyon TL , SBS iç ; in 1 . 2 milyar TL , sü ; rü ; cü ; kursu ve harç ; lar 640 milyon TL , ö ; zel gü ; venlik iç ; in 110 milyon TL olmak ü ; zere toplam 4 milyar 95 milyon TL kaynak ayırırken , en bü ; yü ; k beş sınav iç ; in harcanan para yılda 4 . 9 milyar TL ' yi buluyor .
2010 ' DA 30 SINAV
Tü ; rkiye ' de sınavların yü ; kü ; Yü ; ksek Ö ; ğretim Kurumları ' na bağlı olan Ö ; ğrenci Seç ; me ve Yerleştirme Merkezi ' nin ( Ö ; SYM ) omuzlarında bulunuyor . Kamuya alınacak personelden , ü ; niversitelere gidecek ö ; ğrencilerin seç ; ilmesine , tıpta uzmanlık sınavlarının yapılmasından Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ' ne girişe kadar birç ; ok farklı sınavı Ö ; SYM , merkezi sistemle yapıyor . Ö ; SYM ' nin 2008 ' de yaptığı 41 sınava , 4 milyon 844 bin 367 aday başvururken , 2009 yılında KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim sınavı yapılmadığı iç ; in 40 sınava başvuran aday sayısı 2 . 5 milyona dü ; ştü ; . Ancak bu yıl KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim sınavının da yapılmasıyla birlikte 2010 ' da Ö ; SYM ' nin yapacağı 30 sınava yaklaşık 5 milyon adayın katılması bekleniyor .
Ö ; SYM ' NİN BÜ ; TÇ ; ESİNDE PATLAMA
Tü ; rkiye ' de sınava giren aday sayısı arttıkç ; a , sınav ekonomisini sü ; rü ; kleyen Ö ; SYM ' nin gelir bü ; tç ; esi de beklentilerin ü ; zerinde gerç ; ekleşiyor . Ö ; SYM , 2006 ' da 232 milyon 452 bin 123 TL gelir elde ederken , planlanandan 51 milyon 401 bin TL fazla gelir elde edildi . 2007 ' de 163 milyon 710 bin TL gelir elde eden Ö ; SYM , yine beklentilerinin tam 21 milyon 87 bin TL ü ; zerinde bir gelirle yılı kapattı . Ö ; SYM iç ; in 2008 yılı da gelir hedefinin ü ; stü ; ne ç ; ıkılan bir yıl oldu . Yılın başında 145 milyon 581 bin TL gelir hedefli bir bü ; tç ; e yapan Ö ; SYM ' nin yıl sonunda gelirleri 245 milyon 266 bin TL olarak gerç ; ekleşti . Bu gelirin 197 milyon 889 bin TL ' si ise faaliyet gelirlerinden elde edildi . 2009 yılında da Ö ; SYM gelir bü ; tç ; esinde sıkıntı olması beklenmiyor . Ö ; SYM ' nin artan sınav yü ; kü ; ne bağlı olarak sınavlarda hizmet veren gö ; revli sayısı da artıyor . KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim sınavının yapıldığı yıllar olan 2006 ' da 700 bin 4 kişi sınavlarda gö ; rev alırken , Ö ; SYM ' nin yaptığı sınavlarda 2007 ' de 445 bin 852 kişi , 2008 yılında ise 808 bin 86 kişi gö ; rev yaptı .
Ö ; SS PASTASI 1 . 5 MİLYAR LİRA
Tü ; rkiye ' de sınav ekonomisinin lokomotifini ü ; niversite giriş sınavları oluşturuyor . Ü ; niversiteler , 1974 yılından itibaren Ö ; SYM ' nin yaptığı sınavla ö ; ğrenci alıyor . Son yıllarda ortalama 1 . 5 milyon aday , Ö ; SS ' ye giriyor . Her yıl bunun 750-800 bini lise son sınıf ö ; ğrencisi olduğu gö ; rü ; lü ; yor . 2009 yılında Ö ; SS ' ye başvuran 1 milyon 350 bin 124 adaydan 1 milyon 324 bin 197 ' si sınava girerken , sınava giren adaylardan yü ; zde 92 . 89 ' unun sınavı geç ; erli sayıldı ve bu ö ; ğrenciler tercih yapma hakkı elde etti .
Dershane sektö ; rü ; nü ; de Ö ; SS sınavı ayakta tutuyor . Tü ; rkiye ' de halen 4 bin 170 dershane faaliyet gö ; steriyor . İstanbul 657 dershaneyle ilk sırada yer alırken , bunu 496 dershane ile Ankara ve 187 dershane ile İzmir izliyor . Tü ; rkiye ' de bü ; yü ; k şehirlerde dershaneye giden bir Ö ; SS ö ; ğrencisinin yılda ortalama 2 bin ile 4 bin TL arasında ü ; cret ö ; demesi gerekiyor . Tü ; rkiye ' de Ö ; SS sınavına giren ö ; ğrencilerin ü ; ç ; te birinin dershaneye gittiği tahmin ediliyor . 500 bin ö ; ğrencinin ortalama 3 bin TL ö ; dediği dü ; şü ; nü ; lü ; rse , dershanelerin , yılda ü ; niversiteye hazırlıktan 1 . 5 milyar TL ciro yaptığı gö ; rü ; lü ; yor .
KAYITDIŞISI BİLE VAR
Etü ; t merkezi , test bü ; rosu olarak kendilerini adlandıran butik dershanelerde 5 ile 8 ' li gruplar halinde ö ; ğrenciler sınava hazırlanıyor . Tü ; rkiye ' deki etü ; t merkezleri sayısının 6 bine ulaştığı , bunlardan bin 500 ' ü ; nü ; n de İstanbul ' da bulunduğu tahmin ediliyor . Burada da ö ; ğrencilerin bir yıllık program iç ; in bin ile 2 bin TL ö ; deme yaptığı hesaplanıyor . Her etü ; t merkezinde 5 ö ; ğrencinin olduğu dü ; şü ; nü ; lü ; rse , 30 bin ö ; ğrencinin etü ; t merkezlerinde sınava hazırlandığı ortaya ç ; ıkıyor . Her ö ; ğrencinin ortalama bin 500 TL ü ; cret ö ; dedikleri dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde de , 45 milyon TL ' lik kayıt dışı ü ; niversite sınavı ekonomisi ortaya ç ; ıkıyor .
1 MİLYON ADAYA 200 MİLYON LİRALIK Ö ; ZEL DERS
Sınava hazırlıkta ç ; ocuklarını ö ; zel dersle ü ; niversiteye hazırlamayı tercih edenler de bulunuyor . Bir ö ; ğrencinin en az 5 dersten ö ; zel ders aldığını varsayıldığında , bir aile haftada en az 500 TL ö ; demeye yapıyor . Ü ; niversiteye hazırlık iç ; in 40 haftalık bir ders programının yeterli olduğu dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , ailelerin bir ö ; ğrenci iç ; in 20 bin TL ö ; demesi gerekiyor . Gö ; rü ; şü ; ne başvurulan eğitimcilere gö ; re , ü ; niversiteye hazırlanan adayların yaklaşık yü ; zde 1 ' i de ö ; zel ders alıyor . Bu adaylardan her birinin toplamda 20 bin TL ö ; dediği dü ; şü ; nü ; lü ; rse , 300 milyonluk da bir ö ; zel ders faturası ortaya ç ; ıkıyor . Hiç ; dershaneye gitmese bile sınava giren bir ö ; ğrencinin en az 200 TL ' lik kitap aldığı dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , dershaneye gitmeyen yaklaşık 1 milyon aday iç ; in de 200 milyon TL ' lik bir ekonomi oluştuğu gö ; rü ; lü ; yor .
2010 yılında yapılacak KPSS sınavına yaklaşık 500 bin adayın katılması bekleniyor . 2009 yılında A grubu kadrolar ve ö ; ğretmenlik iç ; in yapılan KPSS lisans sınavına 411 bin 36 aday başvurmuştu . Ortaö ; ğretim ve ö ; n lisans sınavına 2010 ' da , geç ; miş yıllardaki katılım sayıları da dikkate alındığında 1 milyon 800 bin adayın katılması bekleniyor . 2006 yılında yapılan ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim KPSS sınavına 1 milyon 662 bin 765 aday , 2008 ' de yapılana ise 1 milyon 857 bin 688 aday başvurmuştu . 2008 ' de bu adaylardan 1 milyon 748 bin 410 ' u genel yetenek sınavına girdi .
4170 Ö ; ZEL DERSHANE
Ö ; SYM tarafından 81 il merkezi ve Lefkoşa ' da gerç ; ekleştirilen KPSS sınavına katılan adayların bazıları da sınava artık dershaneler ve kurslar aracılığıyla hazırlanıyor . Tü ; rkiye ' deki sayıları 4 bin 170 ' i bulan ö ; zel dershaneler son yıllarda peş peşe KPSS kursu dü ; zenleme izni almaya başladı . Halen 450 ' ye yakın ö ; zel dershane KPSS kursu dü ; zenliyor . Elazığ ' dan Mersin ' e , İstanbul ' dan Uşak ' a kadar birç ; ok ilde KPSS kursu dü ; zenleyen dershane bulunuyor . Adayların ne kadarının kursa gittiğiyle ilgili net bir bilgi bulunmuyor ama her kursta 200-300 aday olduğu dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , adayların halen ancak yü ; zde 5 ' inin kurslara gittiği ortaya ç ; ıkıyor . KPSS ö ; ğretmenlik sınavına girecek adaylar kursa gidip hazırlanmak isterlerse 260 saatlik bir kursun maliyeti bin 300 ile bin 500 TL arasında değişiyor . 500 saatlik KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim kurslarının maliyeti ise ortalama bin 500 TL gö ; rü ; lü ; yor . Ortalama bin TL ' lik bir kurs maliyeti iç ; in 100 bin adayın 100 milyon TL ö ; dediği ortaya ç ; ıkıyor .
Ö ; SYM ' DEN 40 YAKIN SINAV
Ö ; SYM her yıl 40 ' a yakın sınav gerç ; ekleştiriyor . Akademik Personel ve Lisansü ; stü ; Eğitimi Girişi Sınavı ( ALES ) yılda iki kez gerç ; ekleştiriliyor . İlkbahar ve sonbahar dö ; nemlerindeki bu sınavlara ortalama 175 bin kişi katılırken , Dikey Geç ; iş Sınavı ' na ( DGS ) da 75 ile 85 bin ü ; niversite ö ; ğrencisi giriyor . UDS ( Ü ; niversiteler Arası Kurul ) Yabancı Dil Sınavı , Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı , Polis Koleji sınavları da yü ; ksek aday katılımıyla gerç ; ekleştirilen sınavlar arasında yer alıyor .
Tü ; rkiye ' de Ö ; SYM dışında Milli Eğitim Bakanlığı da merkezi katılımlı sınavlar gerç ; ekleştiriyor . MEB ' in yaptığı en ö ; nemli sınavların başında SBS geliyor . Tü ; rkiye ' de her yıl 3 milyon ilkö ; ğretim ö ; ğrencisi SBS sınavına giriyor . Ö ; ğrencilerin ü ; ç ; yılını etkileyen bir sınav sistemine geç ; ilmesiyle birlikte sınav ekonomisi de artış gö ; sterdi . SBS ' ye 2009 yılında 6 . sınıftan 1 milyon 37 bin , 7 . sınıftan 1 milyon 53 bin , 8 . sınıftan 1 milyon 28 bin ö ; ğrenci katıldı . 2010 ' da da yaklaşık 3 milyon ö ; ğrencinin SBS ' ye girmesi bekleniyor . Son yıllarda SBS ' ye giren ö ; ğrenci sayısı artıyor . SBS ' ye giren ö ; ğrencilerin ancak yü ; zde 40 ' ının dershanelere gittiği tahmin ediliyor . SBS dershanelerinde yıllık ü ; cret bin ile 2 bin TL arasında değişiyor . Bir ö ; ğrencinin ortalama 1 bin 500 TL ' lik ü ; cret ö ; dediği dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde 1 . 2 milyar TL ' lik bir sınav ekonomisi ortaya ç ; ıkıyor .
EHLİYET SINAVINA 1 MİLYON KİŞİ
Tü ; rkiye ' de Ö ; SS , SBS , KPSS ' den sonra en ç ; ok aday , motorlu taşıt sü ; rü ; cü ; kursu sınavlarına giriyor . 2007 yılında yaklaşık 837 bin , 2008 yılında ise 954 bin 832 kişiye sü ; rü ; cü ; belgesi verilirken , 2009 yılında bu sayının 1 milyonu bulduğu belirtiliyor . Tü ; rkiye ' de ehliyet almak isteyenlere yılda 6 kez sınav hakkı tanınıyor . Tü ; rkiye genelinde 2009 itibariyle 2 bin 946 sü ; rü ; cü ; kursu bulunuyor . Ehliyet almak isteyen adaylar bu kurslara gitmek zorunluluğu bulunuyor . Ö ; zel Sü ; rü ; cü ; Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Ö ; nal ' ın verdiği bilgiye gö ; re , Tü ; rkiye ' de 2009 yılında 600 bin kişi sü ; rü ; cü ; kurslarına eğitim almak iç ; in gitti .
EHLİYET ALMANIN BEDELİ 800 MİLYON LİRA
B sınıfı ehliyet iç ; in teorik ve direksiyon derslerinin ü ; creti 360 ile 450 TL arasında değişiyor . Ancak sü ; rü ; cü ; belgesi almak isteyen bir adayın cebinden ortalama bin lira ü ; cret ç ; ıkıyor . İlk kez sü ; rü ; cü ; kursuna gidip ehliyet alan 600 bin kişinin ortalama 800 TL masrafı olduğu dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , bu 600 bin kişinin , ehliyet ekonomisine yaklaşık olarak 480 milyon TL ' lik bir katkıda bulunduğu ortaya ç ; ıkıyor . Daha ö ; nce kursa gidip de başarısız olan 400 bin kişi ise sadece harç ; ve diğer masraflar olarak yaklaşık 160 milyon TL ' lik bir katkı sağlıyor . Bü ; tü ; n bu hesaplamaların sonucu olarak ehliyet alan 1 milyon kişinin cebinden yılda 640 milyon TL ç ; ıkıyor .
İç ; işleri Bakanlığı ' na bağlı Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nü ; n yaptığı Ö ; zel gü ; venlik sertifikası sınavları da bü ; yü ; k ilgi gö ; rü ; yor . Tü ; rkiye ' de Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nden izin alan 604 ö ; zel gü ; venlik eğitim kurumu bulunuyor . 2008 sonuna kadar yapılan ö ; zel gü ; venlik temel eğitim sınavlarına 689 bin 861 kişi girerken , bunların yü ; zde 68 . 05 ' i yani 469 bin 440 ' ı başarılı oldu . Tü ; rkiye ' de yılda 100 bin gencin ö ; zel gü ; venlikç ; i olmak iç ; in ilk kez kursa gidip sınava girdiği tahmin ediliyor .
YENİLEME SINAVLARI İLK KEZ
2010 yılının ö ; zel gü ; venlik eğitim kurumları aç ; ısından daha da bereketli bir yıl olacak . Ö ; zel Gü ; venlik Yasası ' na gö ; re , ö ; zel gü ; venlik kimlik belgesi olanların 5 yılda bir kursa gidip , ardından da sınava girerek bu kimlik belgelerini yenilemeleri gerekiyor . 2005 yılında ilk ö ; zel gü ; venlik sınavı yapıldığı iç ; in bu yıl ilk kez yenileme sınavı yapılacak . Yenileme sınavlarına 100 ile 120 bin kişinin girmesi bekleniyor . 100 bin adayın ilk kez temel eğitim sınavına gireceği dü ; şü ; nü ; lü ; rse 80 milyon TL ' lik bir ekonomi ortaya ç ; ıkıyor . 2010 yılında ö ; zel gü ; venlik sınavları kapsamında 110 milyon TL ' lik bir ekonominin oluşacağı hesaplanıyor .
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan , araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde , Tü ; rkiye ' de sınavlar iç ; in ö ; nemli bir kaynağın sarf edildiğine dikkat ç ; ekti . Arıkan , şö ; yle dedi : ' Eğitim sisteminin bunca sorunu varken , YGS ve SBS yarışında bu kadar ç ; ok kaynağın sarf edilmesi gerç ; ekten ü ; zü ; cü ; dü ; r . Her ile ü ; niversite sorunları ç ; ö ; zmemiştir . Tü ; rkiye ' de mesleki ve teknik eğitime , kalifiye eleman yetiştirilmesine daha ç ; ok ö ; nem verilmelidir .
Kaynak : Habertü ; rk
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Mü ; şavirler Odası ' nın ( İSMMMO ) ' Hayatımız Sınav ' raporuna gö ; re , sadece Ö ; SYM ' nin yapacağı sınavlara 5 milyon adayın girmesi beklenirken ; Milli Eğitim Bakanlığı ' nın yapacağı sınavlara 4 . 7 milyon adayın gireceği tahmin ediliyor . İç ; işleri Bakanlığı ' nın yapacağı ö ; zel gü ; venlik sınavına ise bu yıl 200 bin kişinin girmesi ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . Bö ; ylece 2010 yılında , Tü ; rkiye ' de yaşayan her 7 kişiden en az birinin sınava gireceğine kesin gö ; zü ; yle bakılıyor . Sınavlara giren aday sayısı arttıkç ; a Tü ; rkiye ' de sınav ekonomisi de bü ; yü ; yor . Sınav ekonomisini sü ; rü ; kleyen YGS-LYS ( Ö ; SS ) , KPSS , SBS , ehliyet , ö ; zel gü ; venlik sınavı iç ; in Tü ; rkiye ' de dö ; nen paranın 4 milyar TL olduğu hesaplanıyor . Tü ; rkiye Ö ; SS ' ye hazırlanmak iç ; in dershaneye 1 . 5 milyar TL , kayıt dışı dershaneye 45 milyon TL , ö ; zel derse 300 milyon TL , kitaplara 200 milyon TL , KPSS iç ; in 100 milyon TL , SBS iç ; in 1 . 2 milyar TL , sü ; rü ; cü ; kursu ve harç ; lar 640 milyon TL , ö ; zel gü ; venlik iç ; in 110 milyon TL olmak ü ; zere toplam 4 milyar 95 milyon TL kaynak ayırırken , en bü ; yü ; k beş sınav iç ; in harcanan para yılda 4 . 9 milyar TL ' yi buluyor .
2010 ' DA 30 SINAV
Tü ; rkiye ' de sınavların yü ; kü ; Yü ; ksek Ö ; ğretim Kurumları ' na bağlı olan Ö ; ğrenci Seç ; me ve Yerleştirme Merkezi ' nin ( Ö ; SYM ) omuzlarında bulunuyor . Kamuya alınacak personelden , ü ; niversitelere gidecek ö ; ğrencilerin seç ; ilmesine , tıpta uzmanlık sınavlarının yapılmasından Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ' ne girişe kadar birç ; ok farklı sınavı Ö ; SYM , merkezi sistemle yapıyor . Ö ; SYM ' nin 2008 ' de yaptığı 41 sınava , 4 milyon 844 bin 367 aday başvururken , 2009 yılında KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim sınavı yapılmadığı iç ; in 40 sınava başvuran aday sayısı 2 . 5 milyona dü ; ştü ; . Ancak bu yıl KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim sınavının da yapılmasıyla birlikte 2010 ' da Ö ; SYM ' nin yapacağı 30 sınava yaklaşık 5 milyon adayın katılması bekleniyor .
Ö ; SYM ' NİN BÜ ; TÇ ; ESİNDE PATLAMA
Tü ; rkiye ' de sınava giren aday sayısı arttıkç ; a , sınav ekonomisini sü ; rü ; kleyen Ö ; SYM ' nin gelir bü ; tç ; esi de beklentilerin ü ; zerinde gerç ; ekleşiyor . Ö ; SYM , 2006 ' da 232 milyon 452 bin 123 TL gelir elde ederken , planlanandan 51 milyon 401 bin TL fazla gelir elde edildi . 2007 ' de 163 milyon 710 bin TL gelir elde eden Ö ; SYM , yine beklentilerinin tam 21 milyon 87 bin TL ü ; zerinde bir gelirle yılı kapattı . Ö ; SYM iç ; in 2008 yılı da gelir hedefinin ü ; stü ; ne ç ; ıkılan bir yıl oldu . Yılın başında 145 milyon 581 bin TL gelir hedefli bir bü ; tç ; e yapan Ö ; SYM ' nin yıl sonunda gelirleri 245 milyon 266 bin TL olarak gerç ; ekleşti . Bu gelirin 197 milyon 889 bin TL ' si ise faaliyet gelirlerinden elde edildi . 2009 yılında da Ö ; SYM gelir bü ; tç ; esinde sıkıntı olması beklenmiyor . Ö ; SYM ' nin artan sınav yü ; kü ; ne bağlı olarak sınavlarda hizmet veren gö ; revli sayısı da artıyor . KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim sınavının yapıldığı yıllar olan 2006 ' da 700 bin 4 kişi sınavlarda gö ; rev alırken , Ö ; SYM ' nin yaptığı sınavlarda 2007 ' de 445 bin 852 kişi , 2008 yılında ise 808 bin 86 kişi gö ; rev yaptı .
Ö ; SS PASTASI 1 . 5 MİLYAR LİRA
Tü ; rkiye ' de sınav ekonomisinin lokomotifini ü ; niversite giriş sınavları oluşturuyor . Ü ; niversiteler , 1974 yılından itibaren Ö ; SYM ' nin yaptığı sınavla ö ; ğrenci alıyor . Son yıllarda ortalama 1 . 5 milyon aday , Ö ; SS ' ye giriyor . Her yıl bunun 750-800 bini lise son sınıf ö ; ğrencisi olduğu gö ; rü ; lü ; yor . 2009 yılında Ö ; SS ' ye başvuran 1 milyon 350 bin 124 adaydan 1 milyon 324 bin 197 ' si sınava girerken , sınava giren adaylardan yü ; zde 92 . 89 ' unun sınavı geç ; erli sayıldı ve bu ö ; ğrenciler tercih yapma hakkı elde etti .
Dershane sektö ; rü ; nü ; de Ö ; SS sınavı ayakta tutuyor . Tü ; rkiye ' de halen 4 bin 170 dershane faaliyet gö ; steriyor . İstanbul 657 dershaneyle ilk sırada yer alırken , bunu 496 dershane ile Ankara ve 187 dershane ile İzmir izliyor . Tü ; rkiye ' de bü ; yü ; k şehirlerde dershaneye giden bir Ö ; SS ö ; ğrencisinin yılda ortalama 2 bin ile 4 bin TL arasında ü ; cret ö ; demesi gerekiyor . Tü ; rkiye ' de Ö ; SS sınavına giren ö ; ğrencilerin ü ; ç ; te birinin dershaneye gittiği tahmin ediliyor . 500 bin ö ; ğrencinin ortalama 3 bin TL ö ; dediği dü ; şü ; nü ; lü ; rse , dershanelerin , yılda ü ; niversiteye hazırlıktan 1 . 5 milyar TL ciro yaptığı gö ; rü ; lü ; yor .
KAYITDIŞISI BİLE VAR
Etü ; t merkezi , test bü ; rosu olarak kendilerini adlandıran butik dershanelerde 5 ile 8 ' li gruplar halinde ö ; ğrenciler sınava hazırlanıyor . Tü ; rkiye ' deki etü ; t merkezleri sayısının 6 bine ulaştığı , bunlardan bin 500 ' ü ; nü ; n de İstanbul ' da bulunduğu tahmin ediliyor . Burada da ö ; ğrencilerin bir yıllık program iç ; in bin ile 2 bin TL ö ; deme yaptığı hesaplanıyor . Her etü ; t merkezinde 5 ö ; ğrencinin olduğu dü ; şü ; nü ; lü ; rse , 30 bin ö ; ğrencinin etü ; t merkezlerinde sınava hazırlandığı ortaya ç ; ıkıyor . Her ö ; ğrencinin ortalama bin 500 TL ü ; cret ö ; dedikleri dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde de , 45 milyon TL ' lik kayıt dışı ü ; niversite sınavı ekonomisi ortaya ç ; ıkıyor .
1 MİLYON ADAYA 200 MİLYON LİRALIK Ö ; ZEL DERS
Sınava hazırlıkta ç ; ocuklarını ö ; zel dersle ü ; niversiteye hazırlamayı tercih edenler de bulunuyor . Bir ö ; ğrencinin en az 5 dersten ö ; zel ders aldığını varsayıldığında , bir aile haftada en az 500 TL ö ; demeye yapıyor . Ü ; niversiteye hazırlık iç ; in 40 haftalık bir ders programının yeterli olduğu dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , ailelerin bir ö ; ğrenci iç ; in 20 bin TL ö ; demesi gerekiyor . Gö ; rü ; şü ; ne başvurulan eğitimcilere gö ; re , ü ; niversiteye hazırlanan adayların yaklaşık yü ; zde 1 ' i de ö ; zel ders alıyor . Bu adaylardan her birinin toplamda 20 bin TL ö ; dediği dü ; şü ; nü ; lü ; rse , 300 milyonluk da bir ö ; zel ders faturası ortaya ç ; ıkıyor . Hiç ; dershaneye gitmese bile sınava giren bir ö ; ğrencinin en az 200 TL ' lik kitap aldığı dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , dershaneye gitmeyen yaklaşık 1 milyon aday iç ; in de 200 milyon TL ' lik bir ekonomi oluştuğu gö ; rü ; lü ; yor .
2010 yılında yapılacak KPSS sınavına yaklaşık 500 bin adayın katılması bekleniyor . 2009 yılında A grubu kadrolar ve ö ; ğretmenlik iç ; in yapılan KPSS lisans sınavına 411 bin 36 aday başvurmuştu . Ortaö ; ğretim ve ö ; n lisans sınavına 2010 ' da , geç ; miş yıllardaki katılım sayıları da dikkate alındığında 1 milyon 800 bin adayın katılması bekleniyor . 2006 yılında yapılan ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim KPSS sınavına 1 milyon 662 bin 765 aday , 2008 ' de yapılana ise 1 milyon 857 bin 688 aday başvurmuştu . 2008 ' de bu adaylardan 1 milyon 748 bin 410 ' u genel yetenek sınavına girdi .
4170 Ö ; ZEL DERSHANE
Ö ; SYM tarafından 81 il merkezi ve Lefkoşa ' da gerç ; ekleştirilen KPSS sınavına katılan adayların bazıları da sınava artık dershaneler ve kurslar aracılığıyla hazırlanıyor . Tü ; rkiye ' deki sayıları 4 bin 170 ' i bulan ö ; zel dershaneler son yıllarda peş peşe KPSS kursu dü ; zenleme izni almaya başladı . Halen 450 ' ye yakın ö ; zel dershane KPSS kursu dü ; zenliyor . Elazığ ' dan Mersin ' e , İstanbul ' dan Uşak ' a kadar birç ; ok ilde KPSS kursu dü ; zenleyen dershane bulunuyor . Adayların ne kadarının kursa gittiğiyle ilgili net bir bilgi bulunmuyor ama her kursta 200-300 aday olduğu dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , adayların halen ancak yü ; zde 5 ' inin kurslara gittiği ortaya ç ; ıkıyor . KPSS ö ; ğretmenlik sınavına girecek adaylar kursa gidip hazırlanmak isterlerse 260 saatlik bir kursun maliyeti bin 300 ile bin 500 TL arasında değişiyor . 500 saatlik KPSS ö ; n lisans ve ortaö ; ğretim kurslarının maliyeti ise ortalama bin 500 TL gö ; rü ; lü ; yor . Ortalama bin TL ' lik bir kurs maliyeti iç ; in 100 bin adayın 100 milyon TL ö ; dediği ortaya ç ; ıkıyor .
Ö ; SYM ' DEN 40 YAKIN SINAV
Ö ; SYM her yıl 40 ' a yakın sınav gerç ; ekleştiriyor . Akademik Personel ve Lisansü ; stü ; Eğitimi Girişi Sınavı ( ALES ) yılda iki kez gerç ; ekleştiriliyor . İlkbahar ve sonbahar dö ; nemlerindeki bu sınavlara ortalama 175 bin kişi katılırken , Dikey Geç ; iş Sınavı ' na ( DGS ) da 75 ile 85 bin ü ; niversite ö ; ğrencisi giriyor . UDS ( Ü ; niversiteler Arası Kurul ) Yabancı Dil Sınavı , Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı , Polis Koleji sınavları da yü ; ksek aday katılımıyla gerç ; ekleştirilen sınavlar arasında yer alıyor .
Tü ; rkiye ' de Ö ; SYM dışında Milli Eğitim Bakanlığı da merkezi katılımlı sınavlar gerç ; ekleştiriyor . MEB ' in yaptığı en ö ; nemli sınavların başında SBS geliyor . Tü ; rkiye ' de her yıl 3 milyon ilkö ; ğretim ö ; ğrencisi SBS sınavına giriyor . Ö ; ğrencilerin ü ; ç ; yılını etkileyen bir sınav sistemine geç ; ilmesiyle birlikte sınav ekonomisi de artış gö ; sterdi . SBS ' ye 2009 yılında 6 . sınıftan 1 milyon 37 bin , 7 . sınıftan 1 milyon 53 bin , 8 . sınıftan 1 milyon 28 bin ö ; ğrenci katıldı . 2010 ' da da yaklaşık 3 milyon ö ; ğrencinin SBS ' ye girmesi bekleniyor . Son yıllarda SBS ' ye giren ö ; ğrenci sayısı artıyor . SBS ' ye giren ö ; ğrencilerin ancak yü ; zde 40 ' ının dershanelere gittiği tahmin ediliyor . SBS dershanelerinde yıllık ü ; cret bin ile 2 bin TL arasında değişiyor . Bir ö ; ğrencinin ortalama 1 bin 500 TL ' lik ü ; cret ö ; dediği dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde 1 . 2 milyar TL ' lik bir sınav ekonomisi ortaya ç ; ıkıyor .
EHLİYET SINAVINA 1 MİLYON KİŞİ
Tü ; rkiye ' de Ö ; SS , SBS , KPSS ' den sonra en ç ; ok aday , motorlu taşıt sü ; rü ; cü ; kursu sınavlarına giriyor . 2007 yılında yaklaşık 837 bin , 2008 yılında ise 954 bin 832 kişiye sü ; rü ; cü ; belgesi verilirken , 2009 yılında bu sayının 1 milyonu bulduğu belirtiliyor . Tü ; rkiye ' de ehliyet almak isteyenlere yılda 6 kez sınav hakkı tanınıyor . Tü ; rkiye genelinde 2009 itibariyle 2 bin 946 sü ; rü ; cü ; kursu bulunuyor . Ehliyet almak isteyen adaylar bu kurslara gitmek zorunluluğu bulunuyor . Ö ; zel Sü ; rü ; cü ; Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Ö ; nal ' ın verdiği bilgiye gö ; re , Tü ; rkiye ' de 2009 yılında 600 bin kişi sü ; rü ; cü ; kurslarına eğitim almak iç ; in gitti .
EHLİYET ALMANIN BEDELİ 800 MİLYON LİRA
B sınıfı ehliyet iç ; in teorik ve direksiyon derslerinin ü ; creti 360 ile 450 TL arasında değişiyor . Ancak sü ; rü ; cü ; belgesi almak isteyen bir adayın cebinden ortalama bin lira ü ; cret ç ; ıkıyor . İlk kez sü ; rü ; cü ; kursuna gidip ehliyet alan 600 bin kişinin ortalama 800 TL masrafı olduğu dü ; şü ; nü ; ldü ; ğü ; nde , bu 600 bin kişinin , ehliyet ekonomisine yaklaşık olarak 480 milyon TL ' lik bir katkıda bulunduğu ortaya ç ; ıkıyor . Daha ö ; nce kursa gidip de başarısız olan 400 bin kişi ise sadece harç ; ve diğer masraflar olarak yaklaşık 160 milyon TL ' lik bir katkı sağlıyor . Bü ; tü ; n bu hesaplamaların sonucu olarak ehliyet alan 1 milyon kişinin cebinden yılda 640 milyon TL ç ; ıkıyor .
İç ; işleri Bakanlığı ' na bağlı Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nü ; n yaptığı Ö ; zel gü ; venlik sertifikası sınavları da bü ; yü ; k ilgi gö ; rü ; yor . Tü ; rkiye ' de Emniyet Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nden izin alan 604 ö ; zel gü ; venlik eğitim kurumu bulunuyor . 2008 sonuna kadar yapılan ö ; zel gü ; venlik temel eğitim sınavlarına 689 bin 861 kişi girerken , bunların yü ; zde 68 . 05 ' i yani 469 bin 440 ' ı başarılı oldu . Tü ; rkiye ' de yılda 100 bin gencin ö ; zel gü ; venlikç ; i olmak iç ; in ilk kez kursa gidip sınava girdiği tahmin ediliyor .
YENİLEME SINAVLARI İLK KEZ
2010 yılının ö ; zel gü ; venlik eğitim kurumları aç ; ısından daha da bereketli bir yıl olacak . Ö ; zel Gü ; venlik Yasası ' na gö ; re , ö ; zel gü ; venlik kimlik belgesi olanların 5 yılda bir kursa gidip , ardından da sınava girerek bu kimlik belgelerini yenilemeleri gerekiyor . 2005 yılında ilk ö ; zel gü ; venlik sınavı yapıldığı iç ; in bu yıl ilk kez yenileme sınavı yapılacak . Yenileme sınavlarına 100 ile 120 bin kişinin girmesi bekleniyor . 100 bin adayın ilk kez temel eğitim sınavına gireceği dü ; şü ; nü ; lü ; rse 80 milyon TL ' lik bir ekonomi ortaya ç ; ıkıyor . 2010 yılında ö ; zel gü ; venlik sınavları kapsamında 110 milyon TL ' lik bir ekonominin oluşacağı hesaplanıyor .
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan , araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde , Tü ; rkiye ' de sınavlar iç ; in ö ; nemli bir kaynağın sarf edildiğine dikkat ç ; ekti . Arıkan , şö ; yle dedi : ' Eğitim sisteminin bunca sorunu varken , YGS ve SBS yarışında bu kadar ç ; ok kaynağın sarf edilmesi gerç ; ekten ü ; zü ; cü ; dü ; r . Her ile ü ; niversite sorunları ç ; ö ; zmemiştir . Tü ; rkiye ' de mesleki ve teknik eğitime , kalifiye eleman yetiştirilmesine daha ç ; ok ö ; nem verilmelidir .
Kaynak : Habertü ; rk