Egd Google İle İnternet Keşfi Semineri Düzenledi

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri, dernek tarafından düzenlenen "Google ile İnternet Keşfi" semineri ile internet ve Google'ı yeniden keşfetti

  Ekonomi Gazetecileri Derneği ( EGD ) üyeleri , dernek tarafından düzenlenen " Google ile İnternet Keşfi " semineri ile internet ve Google ' ı yeniden keşfetti . Arzu Uğur Eğitim Danışmanlık desteği ile düzenlenen seminerde Türkiye - Ortadoğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mustafa İçil ve Google Seminer Lideri ve Digital Graphics Genel Müdürü Özgür Deniz Aydın deneyim ve bilgilerini EGD üyeleri ile paylaştı .
Seminerin açılışında konuşan EGD Başkanı Celal Toprak , ekonomi gazetecilerinin daha verimli iş yapmaları için eğitim çalışmalarına önem verdiklerini belirterek , " Arzu Uğur Eğitim Danışmanlık desteğiyle çok yakında Microsoft eğitimleri ve hatta cep telefonunun daha pratik kullanımına ilişkin kurslar düzenleyeceğiz " dedi .

İNTERNET YENİ GELİR MODELLERİ ORATYA ÇIKARIYOR
Google Türkiye - Ortadoğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mustafa İçil ise yaptığı konuşmada Google ' ın oluşturduğu ekosistem ile , hem kendi için hem de kullanıcısı için inanılmaz bir ekonomi oluşturduğunu anlattı .
Firmaların artık internet korkusunu yendiğini belirten Mustafa İçil , Türkiye ' de 6 , 2 milyon ADSL hattı bulunduğunu ; internet kullanıcısı sayısının ise 26 , 5 milyonu geçtiğini söyledi . İnternetin yeni gelir modelleri yakalamaya fırsat sunduğunu hatırlatan İçil şunları söyledi :
" Firmaların artık interneti kullanarak güncel kalmaları lazım . Vizyonlarını değiştirmeden , herkes işine ilişkin yenilikleri yakından takip etmeli . Ülkemizdeki 2 milyon KOBİ ' nin 400 bininin sitesi var . Şu anda internette pazarlama yapan KOBİ sayısı 10 binler dolayında . Bu yüzden firmaların eğitimini önemsiyoruz . 2009 yılında dokuz şehirde 900 KOBİ ' yi eğittik . Bu yıl ki hedefimiz ise 37 şehirde 6 bin KOBİ ' yi eğitmek . Bunun dışında online eğitimimiz var . Geçen yıl 14 eğitim düzenledik , kayıt yaptıran bin
346 kişi bu eğitimlerden yararlandı . 2010 ' da ise 30 online eğitim ile 5 bin kişiyi erişmeyi hedefliyoruz . Artık internetten korkulmuyor . Korku kavramı kalmış durumda . İnternette iş yapmak isteyen KOBİ ' ler var . Ancak bunların çoğunun interneti kullanacak yetkin elemanları yok . Teknik eleman istihdam edecek güçleri de yok . Bununla beraber , onlara destek verecek yaygın danışma ağı da bulunmuyor . O yapıyı kurmamız gerekiyor . O yapıyı kurduktan sonra 400 binleri 600 binlere çıkarıyor olmamız lazım . "

BAZI İNSANLAR NE YAPTIĞINI HERKESİN BİLMESİNİ İSTİYOR
Türkiye ' de internet kullanıcısının tahminen , haftada 8 saat geçirdiği bilgisini veren Google Türkiye - Ortadoğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mustafa İçil bu rakamın Avrupa ve dünya sıralamalarında Türkiye ' yi çok yukarıda konumlandırdığını belirtti . İçil , internete en çok bilgi alma ve alışveriş öncesi inceleme amaçlı girildiğinin altını çizdi . Mesajlaşmanın ikinci sırada geldiğini , üçüncü olarak ise sosyal ağlara katılım amaçlı girildiğini belirten İçil , " İnsanlar ne yaptığını herkesin bilmesini
istiyor " dedi . Bilinenin aksine eğlence ve oyun amaçlı olarak girişin dördüncü sırada olduğunu ifade eden Mustafa İçil , alışveriş amaçlı internete girmenin ise beşinci sırada geldiğini söyledi . " İlk izlenim her şeydir " diyen Mustafa İçil , " İnternette var olmak istiyorsanız dört şeye dikkat etmeniz gerekiyor . Birincisi , pazarı anlamanız gerekiyor . İnternet sayfanızın iyi olması çok önemli . Burası bir nevi mağazanız . Vitrininizin mutlaka iyi olması gerektiğini biliyorsunuz , sitenize de aynı özeni
göstermelisiniz . Üçüncü olarak trafik artırmanız önemli ve dördüncü olarak da ölçümlemenizi yapmanız lazım . Biri , bir internet sitesine girdikten sonra 8 saniyede sitede kalıp kalmayacağına karar verir . Kullanıcıların yüzde 50 ' si bir bakışta karar veriyor ve çıkıyor " diye uyardı .
" İnternette reklam vermek için internette bir şey satmak gerekmiyor " diyen Mustafa İçil , ölçümlemenin önemini oluşturdukları " Google Webside Optimizer " , " Google Analytics " ve " Google AdWords " ile ortaya koyduklarını söyledi . Google reklamlarının önemine de değinen İçil , internet reklamlarının yazılı ve görsel medya platformlarıyla bir bütün olduğunu ifade etti . Kendilerinin de gazetelere reklamlar verdiklerini hatırlatan Google yetkilisi İçil , her mecranın farklı etki yarattığının altını çizerek ,
" Entegre kampanyalar en başarılı kampanyalardır " dedi . İçil , Türkiye ' de 2 milyar dolar civarında reklam pazarı olduğunu , internete buradan yüzde 8 ya da 9 pay düştüğünü söyledi .

TÜKETİCİ ONLİNE ALIŞVERİŞ YAPMASA BİLE ÖN ARAŞTIRMAYI İNTERNETTE YAPIYOR
Sunumuna " Arama motoru optimizasyonu " ile ilgili olarak bilgiler vererek başlayan Google Seminer Lideri ve Digital Graphics Genel Müdürü Özgür Deniz Aydın da , " Google efsane garaj projelerinden biri , 1998 yılında hayatımıza girdi . Şu anda dünyanın en yüksek marka değeri . Bu sadece 12 yılda oldu " diye konuştu . Dev arama motorlarının arasından sıyrılan Google ' ın hikayesi gibi Türkiye ' nin de internette hızlı bir yükseliş gösterdiğini hatırlatan Aydın , " İnternet kadar demokratik bir yer yoktur , hatta
ülkemizde fazla demokratik bulunuyor , kapatmalar oluyor . Youtube ' un Türkiye ' den kapalı olduğunu yabancı konuklarımıza anlatamıyoruz . İnternette hem olumlu hem olumsuz gelişmeler oluyor . Bu yüzden etik çok önemli " dedi .
" Google ' un misyonu taramak taramak taramak , dijital ortama aktarmak " diyen Aydın , arama motoru Google ' un Türkiye pazar payının yüzde 98 ' e ulaştığını hatırlattı . Belirli kurallara uyulduğu zaman arama motorlarından çok etkin yararlanılabileceğini belirten Özgür Deniz Aydın , " Türkiye ' de e-ticaret hacim artışı 2006 ' da yüzde 74 , 2007 ' de yüzde 171 , 2008 yılında yüzde 29 oldu . 2008 ' de e-ticaret hacmi 9 milyar doların üzerine çıktı . Bütün bu hızlı artışa rağmen biz alışverişimizi internetten yapmayı sevmiyoruz .
Ancak alışverişi internetten yapmasak bile araştırmayı internetten yapıyoruz . Tüketicinin yüzde 70 ' i mağazalardan alışveriş yapsa da markayı önce online olarak internetten yapıyor . Alışveriş için tüketici , bir kaç haftalık araştırma sonucunda karar veriyor , bu bir haftalık araştırmayı internetten yapıyor . Bütün bunlar arama mecrasını çok önemli kılıyor " diye konuştu .
EGD üyeleri seminerde , arama motorunun işleyişi , Google AdWords ile reklam yapmak , Google Analytics , Google Apps , iGoogle gibi teknik işlevlerin yanı sıra , sıralamaların nasıl yapıldığı gibi bilgileri ve internetle beraber değişen kişisel davranışlar hakkında da bilgi edinme fırsatı buldu .
( ERÖ-ERÖ-E )