Okay: Anayasa değişiklik teklifini iade et

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'e seslenen CHP'li Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu “Anayasa'nın değiştirilemez maddelerini hedef alan Anayasa değişikliği taslak metnini kabul etmemesini istiyoruz” diye konuştu.

Okay: Anayasa değişiklik teklifini iade et
Anadol, basın toplantısında CHP’nin 334 sayfadan oluşan programından 6 maddelik Anayasa değişiklik önerilerini de aktardı.

CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Süha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol, düzenledikleri ortak basın toplantısıyla Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’e, “Anayasa değişikliği teklifini, işleme koyma, iade et” çağrısında bulundu.

TBMM Başkanlarının “Evrak memuru olmadığını” belirten Okay, “Anayasa’nın değiştirilmez maddelerini hedef alan, Anayasa değişikliği taslak metnini kabul etmemesini istiyoruz. TBMM’nin tarafsız olması gereken başkanının yapması gereken budur. Eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk benzer bir uygulama yaparak, Anayasa’ya aykırı kanun tekliflerini iade etmişti” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Anadol, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “CHP’nin söyleyeceği bir şey yok, cevabı yok kaçıyorlar” sözlerini anımsatarak, CHP’nin 334 sayfadan oluşan programından 6 maddelik çalışmalarından özet sundu. Anadol CHP’nin programındaki maddeleri şöyle sıraladı:

CHP’nin önerileri

- Adalet Bakanı’nın HSYK Başkanlığı’ndan, Bakanlık Müsteşarı’nın bu kurulun üyeliğinden çıkarılması sağlanacak.
- Kurul üyelerinin yargı üyeleri tarafından seçilmesi sağlanacak.
- Hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma başlatma yetkisi Adalet Bakanlığı’ndan alınarak HSYK’ye verilmesi için gerekli Anayasa değişikliği yapılacak.
- HSYK kendi başkanını kendisi seçecek.
- Kamu çalışanlarının sendikalaşma ve grevli toplu iş sözleşmesi yapma hakları, ilgili ILO 87 ve 98 sayılı sözleşmelerindeki esaslara göre yeniden düzenlenecek.
- Anayasa’da gerekli değişiklikler yapılarak, milletvekili dokunulmazlığının sadece kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılması, diğer faaliyetler ile adi suçlara karşı koruyucu işlevinin kaldırılması öncelikli hedefimiz olacak.