Ak Parti'nin Anayasa Değişikliği Paketine Destek Turları

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişiklik paketini bu ayın sonuna kadar teklif haline getirip TBMM'ye sunacaklarını bildirdi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişiklik paketini bu ayın sonuna kadar teklif haline getirip TBMM'ye sunacaklarını bildirdi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) toplantıya katılmayan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman hakkında tutanak tutmasına da tepki gösteren Ergin, "Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyu ile paylaşılmasından sonra atmosferin gerilmesine çalışılıyor. Biz buna müsaade etmemek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.
AK Parti'nin önümüzdeki hafta TBMM'ye getirmeyi düşündüğü 26 maddelik anayasa değişikliği paketine ilişkin destek turları devam ediyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz ile birlikte Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ni (TZOB) ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Ergin, TZOB Genel Başkanı Remzi Bayraktar ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan bu yana
dört kez yeni anayasa yapıldığını ve 84 defa anayasa değişikliği gerçekleştirildiğini belirterek, anayasayı yamalı bohçaya benzetti. 2007 yılında gerçekleştirmek istenen ancak sonuçlanmayan yeni anayasa çalışmalarını hatırlatan Bayraktar, yeni anayasa paketine ilişkin 7 sivil toplum örgütü ile 23 Mart 2010 tarihinde biraraya gelerek aldıkları kararı kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi. Pakette tarım sektörünün sorunlarına yer verilmediğini belirten Bayraktar, pakette tarım sektörüne ilişkin
düzenlemelerin de yer almasını istedi. Küresel sermayenin artık silah yerine gıda sektörüne yönelmeye başladığını ifade eden Bayraktar, gıda sektörünün geleceğe şekil vereceğini söyledi. Türkiye'nin verimli arazilerini erozyonlarla kaybetmeye başladığını, yeraltı kaynaklarını tükettiğini, yer üstü kaynaklarının ise kirlenmeye başlandığına işaret eden TZOB Başkanı Bayraktar, tarım alanlarının sulanması için temiz su bulunamadığını söyledi. Bayraktar, bunun anayasal güvence altına alınmasını istedi.
Adalet Bakanı Ergin ise, bugüne kadar anayasa değişiklik paketi konusunda siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle (STK) görüşmeler gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "STK'lar siyaset kurumundan daha öndedir. Bu STK'lar için sevindirici, siyaset kurumu adına düşündürücüdür" dedi.
Yapılan görüşmelerde talepleri dikkatle not ettiklerini ve değerlendireceklerini kaydeden Ergin, bu temasların bundan sonraki süreçte de devam edeceğini bildirdi. Ergin, 2007 yılında yeni anayasa çalışması yapıldığını hatırlatarak, "Hepinizin bildiği gibi bu süreç neticelendirilemedi" diye konuştu.
Yeni anayasa değişikliği paketini bu ayın sonuna kadar teklif metni haline getirip TBMM'ye sunacaklarını ve çalışmaları başlatacaklarını bildiren Ergin, taslağı yasalaştırmayı düşündüklerini kaydetti. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ergin, bir gazetecinin 'Taslak metin değişebilir mi? HSYK yapısının değiştirilmesi konusunda tartışmalar var. Bu konuda geri bir adım atmanız söz konusu mu?' sorusu üzerine şunları söyledi:
"İleri adım, geri adım değerlendirmesinde bulunmayacağım. Ancak biz bunun taslak olduğunu ifade etmiştik. Temasta bulunduğumuz siyasi partiler ve görüştüğümüz sivil toplum örgütlerinin yeni talepler ve mevcut düzenlemeye ilişkin görüşlerini not ettik. Elbette ki biz bu görüşmeleri protokol icabı yapmadık. Başta biz bu yola çıkarken biz taslakla ilgili makul ve somut önerileri değerlendireceğimizi söylemiştik. Bunun gerçekleştiğini hep beraber de göreceğiz."
HSYK'da yaşanan kararname ve müsteşar krizine ilişkin soru üzerine Ergin, "HSYK'da içeride ceyran eden hadiselerin dışarıda uluorta konuşulmasını doğru bulmam. Bu tür değerlendirmelerin kurul içerisinde yapılması daha sağlıklı olacağı görüşündeyim" dedi.
Kurul önünde çok daha önceden bekleyen işlerin olduğunu belirten Ergin, "Hassasiyet varsa önce konulara yoğunlaşmaları gerekir diye tavsiye ediyorum" diye konuştu.
CHP'nin alternatif anayasa değişikliği teklifi hazırladığının hatırlatılması üzerine Bakan Ergin, "Gerçekten çok memnun oluruz" dedi. Geçmiş yıllarda yapılmak istenen anayasa değişikliği için TBMM'de uzlaşma komisyonunun kurulmasına karar verildiğini, diğer partilerin buna destek vermesine karşılık CHP'nin bunu kabul etmediğini belirten Ergin, "Samimi bir girişimleri varsa bunu memnuniyetle karşılarız. Ama bizim başlattığımız süreci tekrar bir kesintiye uğratıp, bu parlamento döneminden sonraki döneme
sarkıtma amacıyla yapılacak girişimlere de geçmişteki girişimlere bakarak tedbirli olacağımızı ifade etmek istiyorum" dedi.
Bir gazetecinin 'HSYK'nın öncelikli işleri olduğundan bahsettiniz. Kararname 5 aydır çıkmıyor. Daha önemli işleri ne olabilir? Müsteşar salı günü yapılacak olan toplantıya gidecek mi?' yönündeki soru üzerine Bakan Ergin, "En temel insani vazife olan mesai arkadaşlarının babasının cenazesine giden müsteşar ile uygulamayı üzüntüyle karşıladık. Anayasa değişiklik teklifinin kamuoyu ile paylaşılmasından sonra atmosferin gerilmesine çalışıyor. Biz buna müsaade etmemek için elimizden gelen gayreti
göstereceğiz" diye konuştu.
(EDA-CC-Y)