Ab Uyum, Dayanışma Ve Yönlendirme Kurulu Birinci Toplantısı

Avrupa Birliği (AB) Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu Birinci Toplantısı gerçekleştirildi.

Ab Uyum, Dayanışma Ve Yönlendirme Kurulu Birinci Toplantısı
Sivas Valiliği'nde gerçekleştirilen toplantıya Sivas Valisi Ali Kolat, AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, Sivas Vali Yardımcıları, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü İlyas Dökmetaş, İl ve ilçe Daire ve Kurum Müdürleri, ve AB Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu üyeleri katıldı.
Açılış konuşması ile başlayan programda, AB ve Türkiye konulu birde slayt gösterimi sunuldu.
Programda bir konuşma yapan AB Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, AB stratejilerini ve AB ile gelinen noktayı sizlere aktarmak için Sivas'a geldiğini belirterek, "Bunun için AB bizim için neden önemli sorusuna anlam kazandırmamız gerekmektedir. Öncelikle AB'ye olan yaklaşımlarımızı somutlaştırmamız gerekmektedir. Bizim AB ile olan ilişkilerimizde asla bir eziklik psikolojisi ve mahcupluk yoktur. Biz AB'ye her zaman, kıtasallıktan çıkarak küresel bir güç olabilmeleri için Türkiye'yi AB'ye almaları gerektiğini söylüyoruz. AB'ye üyelik müzakerelerini sabır ve kararlılık ile sürdürüyoruz. Bizim AB'ye girmek istememizin ve bu kadar çok mücadele etmemizin asıl sebebi, vatandaşlarımızın yaşam standartlarının yükselmesini istediğimiz içindir. Türkiye'de vatandaşlarımızda AB konusunda bir takım korkular var. Ama hiç kimsenin bir korkusu olmasın. Biz ekonomik bakımından Avrupa'da 6. güçlü ekonomisiyiz" dedi.
Bu sürecin Türkiye için bir takım olumlu etkilerinin olduğunu ifade eden Cangir, "2002 yılında Türkiye'ye olan yabancı sermaye yatırımı 1.1 milyar dolar iken, 2005 10 milyar dolar, 2008 ise 18 milyar dolara yükselmiştir. Bu muazzam bir artıştır. Bu süreç başlı başına bize istikrar teşkil ediyor. AB üyeliğimiz ekonomik refah bakımından çok önemlidir. Bu ilişkiyi kazan kazan ilişkisi içerisinde yürütüyoruz. Avrupa'nın enerji bağlılığı yüzde 50 civarındadır. Gelecek yıllarda bu bağımlılığın yüzde 70'e çıkacağı varsayılmaktadır. Bizde jeopolitik olarak enerji yolları üzerindeyiz. Tam bir enerji koridorundayız. Bundan dolayıdır ki Türkiye AB için çok önemlidir" diye konuştu.
AB'nin şuan için güç kaybetmekte olduğunu ifade eden Cangir, "Yunanistan'ın ne durumda olduğunu hepimiz görüyoruz. Kıtasal güç olmaktan çıkıp küresel güç olmak istiyorsa Türkiye'yi üye olarak almak zorundadır. Biz AB'ye irtica etmiyoruz. Biz AB'ye sığınmıyoruz. Biz kendine güvenen bir millet olarak AB'ye çok büyük bir kazanım olacağımızı düşünüyoruz. Türkiye'nin AB'ye uyumu da medeniyetler çatışmasına en büyük cevap olacaktır" şeklinde konuştu.
Sivas Valisi Ali Kolat ise, 1959'da başlayan AB müzakere sürecinin üzerinde uzun soluklu olarak durulmadığı için Türkiye'nin AB'ye ye olamadığını ifade ederek, "Hükümet ve Sayın Başbakan'ın gelmesi ile, 2005 ten bu yana AB ile müzakereler ciddi anlamda başladı. Biz AB'siz, AB bizsiz olmayacak gibi gözüküyor. İhracatımızın yüzde 70'ini AB ülkeleriyle yapmaktayız. Bunu yadsımamız mümkün değildir" dedi.
Valiliik bünyesinde bulunan AB Büro'sunun ve Cumhuriyet Üniversitesi'nin (C.Ü) AB müzakereleri ile ilgili olarak önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kolat, "Hep beraber iyi projeler elde edersek, iyi işler çıkacağına inanıyorum. Ancak AB'ye üyelik müzakerelerinde Ankara'da yapılan çalışmalar taşraya çok geç ulaşmaktadır. Bizde Ankara ile aramızda bir birim oluşturarak başına Vali Yardımcımız Kemal Şahin'i görevlendirdik. AB Uyum Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu ile bu süreç gözlenecek ve en iyi şekilde tanıtılacaktır. Bu süreci valilik olarak bizimde iyi bir şekilde değerlendirip anlatmamız gerekmektedir" diye konuştu.