Tbmm Deprem Araştırma Komisyonu Düzce'de

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, komisyonun kurulduğu günden bu yana ilk olarak mecliste ilgili kişileri dinlediklerini, şu anda da deprem yaşamış illeri gezdiklerini belirterek, "10 yıldan bu yana deprem anlayışı değişti" dedi

Tbmm Deprem Araştırma Komisyonu Düzce'de
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, komisyonun kurulduğu günden bu yana ilk olarak mecliste ilgili kişileri dinlediklerini, şu anda da deprem yaşamış illeri gezdiklerini belirterek, "10 yıldan bu yana deprem anlayışı değişti" dedi.
Meclis Deprem Araştırma Komisyonu üyeleri incelemelerde bulunmak üzere Düzce'ye geldi. Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, ve komisyon üyeleri ilk olarak Düzce Valisi Bülent Kılınç'ı makamında ziyaret ettiler. Ardından Düzce Valiliği konferans salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldılar.
Toplantıda, Düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ilgili kurum ve kuruluş yetkilileri katıldı.
Meclis Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı İdris Güllüce konuşmasına 10 yıl önceki depremleri hatırladıkça insanın kimyasının bozulduğunu belirterek, "Komisyon olarak ilk olarak mecliste depremle ilgili kişileri dinledik ve raporlar hazırladık. Bunun ardından 15 gün önce Kocaeli'ne gitmiştik. Bugün Bolu, şimdi de Düzce'deyiz. Yarın da Sakarya'yı dolaşacağız. Zaman elverirse deprem yaşamış diğer ilerlere de gideceğiz. Düzce depreminin üzerinden 10 yıl geçti, o güne baktığımızda bugün çok iyi bir noktaya
gelmişiz. Dünya gelişiyor, Türkiye gelişiyor. Haberleşme o gün kilitlenmişti. Her şey donmuştu. Ama bugün, Allah korusun öyle bir depremde haberleşme Türkiye'de farklı bir hale gelmiş. O günlerde ahlayıp vahlandığımız Kızılay bugün dev gibi bir Kızılay olmuş. Zemin konusunda mühendisler, belediyeler, yöneticiler yeterli bilgi donanımına sahip değildi ya da bu hassasiyeti göstermiyorlardı. Ama bugün gelinen nokta öyle değil" dedi.
Güllüce, yapı denetimin bugüne cevap vermediğini işaret ederek, "Bugün yapı denetim mevzuatımızda değişiklikler gerekiyor. Biz yüce meclise bu konuda bir rapor sunacağız. Yalnız şunu bilmemiz gerekiyor ki yağmurdan, kardan kendimizi nasıl koruyorsak depremden de korumak için tedbirlerimizi almamız gerekiyor" diye konuştu.
Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, depremden sonra en önemli sorunlardan bir tanesinin sosyal ve kültürel alanların eksikliği olduğunu belirterek, "Düzce'de, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde 3 ay arayla 2 deprem yaşadık. Deprem yaşamadan önce alınacak tedbirler ne kadar önemli ise deprem sonrası alınacak tedbirler de çok önemli. Sosyal, kültürel ve sağlık alanında tedbirler alınması gerekiyor. Düzce'de depremin 11. yılındayız hala bir kültür merkezimiz yok. Bu tür yatırımların belediyelerin
eline bırakılması ne kadar doğru, tartışılır. Sosyal alanın canlanması adına çalışmalar yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Başkan Bayram, Düzce'de hala depremin izlerinin görüldüğünü kaydederek "Depremin izlerini silmek için 10 yıl çok uzun bir zaman. Fakat yapacağınız çalışmalar hukuki ve mülkiyet sorununa dayanıp kalıyor. Elinizi kolunuzu bağlıyor. Bu noktada çalışmalar yapılması şart. Depremin izlerini silmek için 10 yıl çok uzun bir süre fakat depremi hiçbir zaman için unutmamamız lazım" dedi.
Düzce Valisi Bülent Kılınç, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, buna her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini bildirerek, "İller öyle bir konuma gelmeli ki komşu ilde yaşanan bir afete anında müdahalede bulunarak yardımcı olunması lazım" diye konuştu. Konuşmaların ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti.
(AY-İÇ-EA-Y)