Yunanistan'ı kurtarma planı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, yarın Brüksel'de başlayacak zirve öncesinde Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) başrolde olacağı ve Euro Bölgesi'nin ikili kredilerle destekleyeceği bir kurtarma planı üzerinde uzlaşmaya varmak üzere.

Yunanistan'ın AB tarafından kurtarılmasına sıcak bakmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel'le IMF'yi Euro Bölgesi'ne karıştırmak istemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Niclas Sarkozy cephelerinin AB'nin arabuluculuğunda uzlaşmasıyla şekillenen kurtarma paketi, sermaye piyasalardan borçlanamaması halinde IMF'nin Yunanistan'a önemli miktarda kredi açmasını, euro kullanan ülkelerin ikili kredilerle IMF paketine katkı yapmalarını ve AB'nin uyarılarına rağmen, gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ünden fazla bütçe açığı verilmemesini ve yüzde 60'ından fazla borçlanılmamasını öngören istikrar anlaşmasını ısrarla ihlal eden üye ülkelerin daha sert cezalandırılmalarını öngörüyor.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un çağrısına olumlu cevap veren Euro Bölgesi liderlerinin yarınki olağan AB zirvesi öncesinde kurtarma paketine son halini vermek ve Yunanistan'a destek açıklaması yapmak üzere toplanmaları bekleniyor.

IMF daha önce AB'nin Euro Bölgesi dışında kalan Macaristan, Romanya ve Letonya gibi üyelerinin kurtarılmasında da başrolü oynamıştı.

Yunanistan'ın başvurması halinde Euro Bölgesi'ne ilk adımını atacak IMF'nin, uluslararası döviz rezervlerinde payı yüzde 35'e yaklaşan ve ABD dolarına alternatif gösterilen euro'nun güvenilirliğine darbe vurması kaçınılmaz görünüyor.

REHN: "AB BU HAFTA KARAR VERMELİ"


Bu arada AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Finlandiya'da yayımlanan Helsingin Sanomat gazetesine verdiği demeçte, AB'nin Yunanistan'a yardım konusunda karar alması gerektiğini, yoksa euro'da "ciddi bir karışıklığa" sebep olma riskinin ortaya çıkacağını belirtti.

Rehn, "Zaten teknik hazırlıklar var. Şimdi siyasi karara ihtiyacımız bulunuyor. Bu Yunanistan içinde önemli. Bir yol ayrımındayız. Yunanistan (euro'da) ciddi bir karışıklığa sebep olabilir ya da biz bu krizden ders çıkarabiliriz" dedi.

Yunanistan'a yardım konusunda masada halen bir dizi alternatif bulunduğunu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bu ülkeye yardım etmesinde sorun görmediğini ifade eden Rehn, "AB, IMF'ye yakın. Biz ortağız" diye konuştu.

ALMANYA YARDIM YAPMAMA KONUSUNDA DİRENİYOR

Öte yandan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde yayınlanan röportajında, "Almanya, AB Komisyonu'nun sağlayacağı krediye iştirak etmez" dedi.

Yunanistan'a ne zaman yardım edilmesi gerektiği şeklindeki bir soruya karşılık Schaeuble, Yunanistan'ın henüz bir yardım talebinde bulunmadığına işaret ederek, "Euro ülkelerinde, Yunanistan'ın bu ülkelerin istikrarına yük getirmemesi gerektiği konusunda görüş birliği içindeyiz. Yunanistan, kendisini kurtarmak için her türlü gerekli çabayı harcadığını göstermeli. Yunan hükümeti de bunu yapacağını çoğu kez açıkladı" şeklinde yanıt verdi.

Euro ülkeleri maliye bakanlarıyla geçen hafta sonunda bir karar almadıklarını, sadece Yunanistan ile ilgili istenilmeyen bir durumun ortaya çıkması halinde neler yapabileceklerini görüştüklerini ifade eden Schaeuble, "Bir ödeme yetersizliğinin ortaya çıkması durumunda, bir şeylerin yapılması gerekir. Çünkü euro'nun güvenilirliği zarar görür. Böyle bir durumun sonuçlarını kimse önceden tahmin edemez" diye konuştu.

Schaeuble, Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı İstikrar Paktı'nın imkanlarının da sınırlı olduğunu gördüklerini, bu nedenle reformlar yapılması konusunu gündeme getirdiğini kaydetti.

Bild gazetesi de, Merkel'in Yunanistan'a AB yardımı yapılmasına karşı çıktığını hatırlatarak, başbakanın AB zirvesine de bu görüşle katılacağını yazdı.

Merkel'i şu ana kadar sadece Hollanda Başbakanı Jan Balkenende'nin desteklediği ifade edilen haberde, Merkel'in, AB zirvesinde meslektaşlarına, Yunanistan'a yapılması planlanan olası bir mali yardıma Almanya Anayasa Mahkemesi'nin onay vermeyeceğini anlatmaya çalışacağı kaydedildi.

YUNANİSTAN'IN BORÇLARI...


Yunanistan'ın 20 Nisan ve 23 Mayıs arasında borcunun 16 milyar euro'luk kısmını yeniden finanse etmesi gerekiyor.

Bu yıl borcu Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) yüzde 120'sine ulaşması beklenen Yunanistan'ın, geçen yıl bütçe açığı GSYH'nin yüzde 12,9'unu bulmuştu. Yunanistan'ın borç krizi euro'ya olan güveni sarsıyor.