İngiltere'nin İsrailli bir diplomatı sınırdışı etme kararı

Mahmud El-Mebhuh'a düzenlenen suikastta, şüphelilerin bazılarının kopyalanmış İngiliz pasaportları taşıması yüzünden İngiltere'nin İsrailli bir diplomatı sınırdışı etme kararı üzerine İsrail'den peş peşe açıklama geldi.

Dubai'de Hamas komutanlarından Mahmud El Mabhuh suikastında kullanılan, çoğu İngiliz vatandaşlarına ait sahte pasaportlarla ilgili olarak İngiltere'de yapılan soruşturmanın sonuçları, İngiltere ile İsrail arasında diplomatik krize neden oldu.

İngiltere'nin, soruşturma sonucuna göre Londra'daki bir İsrailli diplomatı sınır dışı etme kararı aldığı haberleri, İsrail'de başlıca gündem maddesi oldu.

Ordu radyosu, İngiliz gazetesi Daily Telegraph'a atfen, sınır dışı edilecek diplomatın Londra'daki Mossad temsilcisi olduğunu duyurdu. Mossad temsilcisi, İngiliz vatandaşlarının pasaportlarının taklit edilmesinden sorumlu olduğu gerekçesiyle sınır dışı ediliyor.

İngiliz gazetesi, sınır dışı edilmeyle ilgili kararın açıklanmadan önce dün akşam söz konusu diplomattan ülkeyi terk etmesinin istendiğini de yazdı.

İsrail ordu radyosu da Kudüs'teki yetkililerin, sınır dışı edilecek diplomatın "büyükelçi" olmadığını doğruladığını ve "başka bir diplomat" dediklerini belirtti.

İngiltere dün İsrail'in Londra'daki büyükelçisi Ron Prosor'u Dışişleri Bakanlığına davet ederek konuyla ilgili bilgi vermiş, ancak görüşmenin ayrıntıları basına açıklanmamıştı.

Gelişmeler üzerine, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın da İsrailli diplomatın sınır dışı edilmesi kararının alınmasının ardından, yenilenen İsrail büyükelçiliğinin açılış törenine katılmaktan vazgeçtiği kaydedildi.

İSRAİL'DEN İLK TEPKİLER

Sınır dışı kararının ardından İsrail İç Güvenlik Bakanı İzak Aharonovitch, İngiltere'nin tavrı dolayısıyla çok şaşırdığını ifade ederek, "İngiliz hükümetinin kararı hatalıdır" demekle yetindi. Aharonovitch, sınır dışı edilecek diplomatın kim olduğunu bilmediğini söyledi.

Knesset (İsrail parlamentosu) milletvekillerinden Ulusal Birlik partisi üyesi Arye Eldad ise çok sert tepki göstererek, "İngilizler köpekler gibi davranıyor. Hiç olmazsa köpeklerin sadakat duyguları var... İngilizler ikiyüzlüler. Terörle mücadelede bizi yargılama hakkını onlara kim verdi" ifadelerini kullandı.

Eldad, İngiltere'nin tavrına karşı İsrail'in de İngiliz Büyükelçiliğindeki askeri ataşe veya aynı düzeydeki diplomatlardan birini sınır dışı etmesi gerektiğini söyledi.

Parlamentonun Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Tzahi Hanegbi ise İsrail'in bu olaya karşı tepki vermeyip, sükunetini muhafaza etmesi gerektiğini belirtti.

Parlamentodaki İsrail-İngiltere Dostluk Komisyonu Başkanı Nahman Şai da İngiltere'nin İsrail'e zarar verecek hiçbir fırsatı kaçırmadığını söyledi. Şai, İngiltere'nin İsrailli siyasetçileri yargı önüne çıkarmak, akademik kurumları, İsrail ürünlerini boykot etmek gibi daha önceki uygulamalarından örnekler verdi.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKARIN LİEBERMAN: KARAR ÜZÜNTÜ VERİCİ

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Dubai'de Hamas komutanlarından Mahmud El-Mebhuh'a düzenlenen suikastta, şüphelilerin bazılarının kopyalanmış İngiliz pasaportları taşıması nedeniyle İngiltere'nin İsrailli bir diplomatı sınırdışı etme kararını üzüntüyle karşıladıklarını bildirdi.

Halen Brüksel'de temaslarda bulunan Lieberman, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, İngiltere ile ilişkilere çok büyük önem verdiklerini, bu ülke ile çeşitli hassas konularda da işbirliği içinde bulunduklarını belirterek, "İngiltere'nin kararını üzüntüyle karşılıyoruz" dedi.

Lieberman ayrıca, İsrail'in bu meseleye karıştığına ilişkin bir kanıtın ortaya konulmadığını da yineledi.

İSRAİLLİ BÜYÜKELÇİ PROSOR: HAYAL KIRIKLIĞI

İsrail'in Londra Büyükelçisi Ron Prosor, İngiltere'nin Londra'daki İsrailli bir diplomatı sınır dışı etme kararının "hayal kırıklığı yarattığını" söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın, ülkesinin, Dubai suikastında İngiliz pasaportlarının kullanılması konusuyla ilgili Londra'daki İsrailli bir diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını açıklamasının ardından, İsrail'in Londra Büyükelçisi Prosor kısa bir açıklama yaptı.

Büyükelçi Prosor, İsrail-İngiltere ilişkilerinin önemini vurguladı ancak, "İngiliz hükümetinin kararı hayalkırıklığı yaratmıştır" dedi. Prosor ayrıca, böyle bir kararın, yenilenen İsrail büyükelçiliği binasının açılış gününe denk gelmesi nedeniyle üzüntü duyduğunu ifade etti.

İngiltere dün, İsrail'in Londra Büyükelçisi Prosor'u Dışişleri Bakanlığına davet ederek konuyla ilgili bilgi vermiş, ancak görüşmenin ayrıntıları basına yansımamıştı.