Faktoring Ticareti Finanse Etmeye Devam Ediyor

Faktoring Derneği, 55 üyesine ilişkin 2009 yılsonu bilanço sonuçlarını açıkladı.

Faktoring Derneği'nin açıkladığı sonuçlara göre üyeler, 2009 yılını 40,9 milyar TL ciro ile kapattı. Ciro bazında gerçekleşen büyüme ise bir önceki yıla oranla yüzde 26 oldu. Cironun 36,5 milyar TL'si yurtiçinden, 4,1 milyar TL'si ihracat faktoringinden elde edilirken, ithalat faktoringinin cirosu 305,5 milyon TL olarak gerçekleşti.
2009'da gerçekleştirilen faktoring işlemlerindeki sektörel dağılıma bakıldığında ise ilk sırayı yüzde 13,53 pay ile enerji üretmeyen madenler aldı. İkinci sırada yüzde 13,40 ile ulaşım araçları sanayi, üçüncü sırada ise 10,44 ile tekstil yer aldı.
Bilanço sonuçlarını değerlendiren Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman, 2009'un tüm sektörler için olağan dışı bir yıl olduğunu belirterek, faktoring sisteminin öneminin böyle bir dönemde daha iyi anlaşıldığını söyledi:
"Kriz döneminde şirketlerin aldığı en büyük derslerden biri nakit akışı dengesini korumak oldu. Faktoring sistemi de sağladığı esnek finansman ve alacak yönetimi olanakları ile şirketlerin bu dönemi daha rahat geçirmelerine katkı sağladı. Bu açıdan sistemin avantajlarının daha iyi anlaşıldığını düşünüyorum. 2009 yılında Faktoring Derneği'ne üye şirketlerin gerçekleştirdiği cironun yüzde 90'ı reel sektörün ticaretinin finansmanından oluşuyor. Bu açıdan bakıldığında faktoring sektörünü KOBİ'lerin finansman
merkezi olarak düşünmek mümkün. 2010, sektörün yeniden hızlı adımlara koşmaya başladığı bir yıl olacak. Çok büyük potansiyele sahip olan sektörümüz, dünyada ikinci sırada yer aldığı ihracat faktoringindeki sıçramayı ithalatta da yapabilir. Bunun için kredi sigortasının aktif hale gelmesi ve yapısal dönüşümün tamamlanması gerekiyor. Dolayısıyla rekabet şartlarının giderek zorlaştığı bir ortamda, biz, sektörümüzün yakın gelecekte işletmeler için çok daha kritik bir öneme sahip olacağını ve büyüyeceğini
düşünüyoruz."