Arap, Türkmen oyları Kürt Bloku'nu geçti

Irak'ın kuzeyindeki petrol deposu Kerkük'teki seçim sonuçlarına göre, Arap ve Türkmen oyları, Kürtlerin oylarını geçti. Bu sonucun, Kerkük'ün statüsü ile ilgili krizi derinleştireceği yorumları yapılıyor.

Arap, Türkmen oyları Kürt Bloku'nu geçti
Seçim sonuçlarına göre, Kerkük’te İyad Allavi başkanlığındaki laik Irakiye Listesi, Kürt Bloku’ndan 3 bin kadar fazla oy aldı. Bu sonucun, Kerkük’ün “atalarının kenti” olduğu yolundaki iddiaları bulunan Kürtlere ağır bir darbe anlamına geldiği belirtiliyor. Kürtlerin bu iddiasını reddeden Arap ve Türkmenlerin söylemleri sandığa da yansımış durumda. Söz konusu kritik gelişmeyi değerlendiren Ortadoğu uzmanlarından Gala Riani, “Kürtlerin moraline darbe indi. Kerkük sorunuyla ilgili kriz, zaman geçtikçe daha da derinleşecek” dedi. Siyasi yorumcu Abdülkerim el-Halife, “Parlamenter seçimlerin sonucu Kerkük’teki siyasi haritada Arap, Türkmen gibi yeni siyasi güçlerin ortaya çıkmasına neden olacak” dedi.

Petraeus endişeli

ABD Kongresi Silahlı Kuvvetler Komitesi’nde konuşan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus, Irak’ta gelişmelere rağmen durumun endişe verici olduğunu belirtti. Petraeus, bu ülkenin yeni zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Irak’ta ipler El Sadr’ın elinde

İNGİLİZ The Times Gazetesi’nin yorumuna göre, 7 Mart’taki genel seçimlerden sonra Irak’ta iktidara kimin geleceğini radikal Şii din adamı Mukteda es Sadr belirleyecek. Habere göre hem Başbakan Nuri el Maliki’nin ‘Hukuk Devleti’ bloğu, hem de eski Başbakan İyad Allavi’nin Irakiye grubu son seçimlerde 90’a yakın sandalye kazanabilir. Her iki adayın da Kürtlerin ve Irak Yüksek İslam Konseyi’nin desteğiyle bile hükümet kurmak için gereken 163 sandalyeye ulaşamadığı belirtiliyor. Bu durumda da 30 ila 40 milletvekilliği kazanması beklenen Sadr Hareketi’nin iktidara kimin geleceğini belirleyebileceği kaydediliyor. Her iki adayın danışmanları da Sadr ile pazarlık yapıyor.