Anayasa paketi için ikna turları başladı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oluşturduğu bir heyetle Anayasa paketine destek sağlamak için sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ediyor. Ziyaret edilecek kuruluşlar arasında Kamu-Sen ve Türk-İş de var.

Anayasa paketi için ikna turları başladı
Anayasası’nın bütüncül olmasını istediklerini ifade eden Arınç "Yeni Anayasa'nın bütüncül olmasını istiyoruz. Bir anda değiştirmek bu süre içinde olamayacağı için bazı maddeleri değiştirmek istiyoruz" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı da yanına alarak düzenlenen Anayasa paketine destek sağlamak amacıyla ilk olarak KESK’i ziyaret etti. Düzenlenen ziyaretten sonra bir açıklama yapan Arınç, görüşmenin verimli olduğunu söyleyerek “Onların da kendilerine ait fikirleri var tabii ki buna saygı duyuyoruz. Anayasa paketini kendilerine teslim ettik” dedi. KESK’in konu hakkındaki düşüncesini 1 hafta içerisine kendilerine ileteceğini de söyleyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü; “Önümüzdeki haftaya kadar düzenleme ve değişiklik yapma şansımız var. Anayasa'nın bütüncül olmasını istiyoruz. Çağdaş, demokratik ve sivil bir Anayasa'ya ihtiyacımız var. Bir anda değiştirmek bu süre içinde olamayacağı için bazı maddeleri değiştirmek istiyoruz. Her zaman diyaloga açığız. Yanlışları düzeltmeye açığız"

Pakistan Milli Günü Resepsiyonu'nda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile pakete dair konuşup konuşmadıklarının sorulması üzereni ise Arınç sadece Pakistan ile ilişkileri konuştuklarını belirtti.

KESK Genel Başkan Sami Even Anayasa'dan ne tür beklentileri olduğunu açıkladı. 1982 Anayasası’nı Cunta Anayasası olarak değerlendiren Evren yeni Anayasa’nın bu görünümden uzak olması gerektiğini ifade etti. Devletin vatandaşları arasında ayrım yapmaması gerektiğini, Kürt sorununa yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini, Anayasa'nın 42. maddesinin kaldırılması gerektiğini de belirtti. Yapılması planlanan yeni düzenlemede grev ve toplu anlaşma konusunda bir yanlış anlaşılma olduğunu ifade eden Sami Evren, "Yeni düzenlemeye dikkatli bakılınca sendikaların işlevinin ortadan kalktığı görülüyor. Grev olmadan toplu sözleşme olmaz. Bir güvence olarak grev hakkının Anayasa'da bulunması gerekir" dedi.

ÇİÇEK BASIN YAYIN KURULUŞLARIYLA GÖRÜŞÜYOR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Anayasa değişikliği paketini basın yayın kuruluşlarının temsilcilerine anlatmak çini çaba sarfediyor. . Cemil Çiçek, Sadullah Ergin ve Hüseyin Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Başbakan Danışmanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, Anayasa değişiklik taslağı paketiyle ilgili İstanbul'da basın bilgilendirme toplantısı yapıyor.

Swiss Otel'de, basın yayın kuruluşlarının yönetici ve genel yayın yönetmenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı başladı. Toplantı öncesi basın mensuplarının kısa bir görüntü almasına izin verildi.

STK'LAR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİ YETERSİZ BULDU

Yedi sivil toplum kuruluşundan oluşan Karma İstişare Komisyonu, Anayasa'da yapılacak değişikliklerin önemli olduğunu ancak, Anayasa değişiklik paketinin ihtiyacı tam olarak karşılamadığını kaydetti. STK'lar, değişiklik taslağında, ekonomiyi ve çalışma hayatını düzenleyen kurallara yer verilmemiş olmasını önemli bir eksiklik olarak nitelendirdi.

TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Türkiye Kamu-Sen, TESK ve TZOB'tan oluşan KİK Anayasa Değişikliği ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Mevcut Anayasa'nın günümüzün siyasi, toplumsal ve iktisadi ortamına uymadığını uzun süredir ifade ediyorduk. Özellikle de ekonomimiz ve sosyal gelişimimiz, eskinin şartlarına göre oluşturulmuş bir hukuki yapı ile daha fazla yol alamamaktadır. Bu çerçevede çeşitli meslek ve sivil toplum örgütleriyle birlikte 2007 yılında Anayasa Platformu'nu meydana getirerek bu konuda yapılan çalışmalara katkı sağlamayı da amaçladık" denildi.