Atık İlaç Hareketi İlaç Gibi Gelecek

İzmir Eczacı Odası'nın projesini sahiplenen Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Eczacı Odaları, DPT, EDAK, EÇEV, Kalkınma Ajansı ve Sağlık Bakanlığı'nın el ele vererek yürüttüğü Atık İlaç Hareketi Dr

Atık İlaç Hareketi İlaç Gibi Gelecek
  İzmir Eczacı Odası " nın projesini sahiplenen Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi , Eczacı Odaları , DPT , EDAK , EÇEV , Kalkınma Ajansı ve Sağlık Bakanlığı ' nın el ele vererek yürüttüğü Atık İlaç Hareketi Dr . Hanefi Özbek ' in ifadesiyle " Projenin nihai hedefi 2011 yılında 81 ilde hareketi sürekli hale getirmek " diye açıklandı .
İzmir genelinde başlatılan Evsel Atık İlaç Toplama Ve Bertarafı Projesi kullanılan ilaçlara yakın miktarda kullanılmayan ilaçlar bulunduğunu ve bunların zamanla evsel atığa dönüştüğünü gösterdi . İzmir Eczacı Odası tarafından geliştirilen ; Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi dahil 7 ayrı kuruluş tarafından da desteklenen proje ilaç atıklarının zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesinin yanında ilaç israfının da önlenmesini hedefliyor . Proje hakkında görüşlerini bildiren Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Varol Papuçcuoğlu ; " Proje geleceğimizi aydınlatacak " derken , Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Dr . Hanefi Özbek ; " Bu tür konuları yaygınlaştırıp geliştirebilirsek , dünya barışına bile katkı sağlayabileceğimizi düşünüyorum " diye konuştu . İzmir Kalkınma Ajansı ve Türk Eczacıları Birliği ( TEB ) eş finansörlüğünde yürütülen , T . C Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü , Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi , Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ( EÇEV ) ' nın proje ortaklığı , EDAK Ecza Koop ' un Proje iştirakçisi , Buca Belediye ' sinin ise sponsor olarak yer aldığı projede yaklaşık bir yıldır sürdürülen projede gelinen nokta tüm detayları ile kamuoyuna ve ilgililere aktarıldı . Açılış konuşmasını yapan Atık İlaç Projesi Koordinatörü Ecz . Şule İlkkurşunlu projeyi , çevreyi ve dolayısıyla geleceğimizi tehdit eden evlerimizdeki atık ilaçların kontrolsüz imhası yada atıl durumunun yarattığı tehlikelere dikkat çekmenin yanı sıra , ilaç sektöründe elde edilmeye çalışılan tasarruf hareketine farklı bir pencereden akılcı ilaç kullanımı ile eczacının sağlık danışmanlığı kimliğini ön plana çıkartarak yaklaşması ile de ayrıca önem kazanması şeklinde yorumladı .
ATIK İLAÇLARIN TOPLANMASI VE USULE UYGUN BİR ŞEKİLDE İMHA EDİLMESİ GEREKİR
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Dr . Hanefi Özbek ; " Yapılan hizmet bir tek Türkiye ' ye değil dünyaya faydalı olan bir harekettir . Bu tür konuları yaygınlaştırıp geliştirebilirsek , dünya barışına bile katkı sağlayabileceğimizi düşünüyorum " dedi . Özbek ; " Atık ilacın tanımını yapmak gerekirse bakanlık olarak benim görüşüm şudur . Bir ilacın saklanma koşulları çok önemli , bize göre kontrol edemediğimiz yer bu işin zincirinin koptuğu yerdir . Dolayısıyla biz en son eczanelerde ilaçların gerektiği gibi depolandıklarını ve korunduklarını biliyoruz ve kontrol edebiliyoruz . Ancak ilaç eczaneden çıktıktan sonra artık ne olduğunu bilemiyoruz . Kişi bunu kullanıyor mu kullanmıyor mu , evinde sakladığı yer neresidir , buzdolabında mı saklıyor yoksa çekmecelerde mi bilemiyoruz . Bu yüzden bize göre eczaneden çıkan bir ilaç artık farklı bir kategoridedir . Kullanılmadığı takdirde bir noktada atık ilaçtır . İşte bu ilaçların toplanması ve usule uygun bir şekilde imha edilmesi gerekir . İmhanın ancak özel kimyasal yöntemlerle mümkün olabileceğini , yakılarak ya da kanalizasyona atılarak imha edilemeyeceğini , bu şekilde ancak insanlara ve doğaya zarar vermiş oluruz " dedi .
ATIK İLAÇLARIN TOPLANMAMASI BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR
Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Ecz . Erdoğan Çolak konuşmasında Türk Eczacılar Birliğinin çevre sorunlarına son derece duyarlı bir örgüt olduğunu belirtirken eczacıların da bu konuda duyarlılık göstermesinden çok mutlu olduğunu ifade etti . Çolak " ilk önce atık pil projesini Çevre ve Orman Bakanlığı ve Atık Pil Üreticileri Derneği ile beraber ortak bir proje yaptık . Önce Manisa ve Diyarbakır ' da sonra tüm Türkiye ' de yaygınlaşan bir projeydi . Bunu yaparken de bir çevre gönüllüsü ordusu yaratmaya çaba ve özen gösterdik . Alanımız ilaç alanı olunca ilaçla ilgili sosyal sorumluluğumuzun gereği hem çevre dostu olarak hem de bu atık ilaçların toplanmamasının halk sağlığında yaratacağı olumsuz etki nedeniyle buna karşı duyarsız kalmamız düşünülemezdi çünkü atık ilaçların toplanmaması bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır " dedi . Çolak daha sonra bu projede katkısı olan Buca Belediye ' sine , Ege Üniversitesine , EDAK ' a , İzmirli meslektaşlarına ve bundan sonraki süreç için de Çevre ve Orman Bakanlığına teşekkürlerini iletti .
KULLANILMAYAN İLAÇLARIN GERİ TOPLANMASI NEDEN BİR ZORUNLULUKTUR?
Projede kullanılmayan ilaçların ilaç suistimali , hatalı kullanımı , çocuklarda kazai zehirlenmeler , intihar girişimleri ve çevresel zararlar gibi aile ve toplum içinde geri dönüşü zor olabilecek riskler taşıdığı belirtiliyor . Proje ile evlerde kullanılmayan veya kullanım süresi dolmuş atık ilaçların eczanelerde kurulan özel bir sistem aracılığı ile geri toplanmasını ve imha ettirilmesini içermektedir . Gönüllü çevre dostu eczanelerimizde toplanan atık ilaçlar , ayrıştırma merkezine götürülecek , toplanan veriler bilgisayar programına girildikten sonra imha merkezine gönderilmek üzere ayrıştırılacaktır .
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Varol Papuçcuoğlu da konuşmasında el ele verip çalışırsak başaramayacağımız şey yoktur diyerek EÜ Eczacılık Fakültesi olarak bu yeni dönemde üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını özellikle vurgularken şunları söyledi . " Dünyada yaklaşık olarak 30 ülkede bölgesel yada ulusal ölçekte atık ilaçların geri toplanması çalışmalarının sürdürüldüğünü biliyoruz . ABD , Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde atık ilaçlar konusunda toplumu bilinçlendirme ve geri toplama kampanyalarının dönem dönem düzenlendiği bilinmektedir . Ancak evsel atık ilaçlar için bu proje Türkiye ' de bir ilki oluşturmaktadır . Tamamlanan proje iki açıdan büyük önem taşımaktadır . Bunlardan birincisi atık ilaçların çevreye ve insan sağlığı üzerine olan potansiyel tehlikeli etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik yanıdır . İkincisi ise sağlık ekonomisi ve rasyonel ilaç tedarikçisi açısından atık ilaç verilerinin değerlendirilmesi ve kesin sonuçlara ulaşma yolunda bize sağlayacağı katkıdır .
Prof . Dr . Pabuçcuoğlu daha sonra Evsel Atık İlaç Hareketinin önemli bir proje olarak geleceğimizi aydınlatacağını sözlerine ekledi .