Trabzon'un En Önemli Önceliği Demiryolu Olmalı

Trabzon Liman İşletmeleri Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon'un en önemli önceliğinin Trabzon-Erzincan Demiryolu Projesi olması gerektiğini söyledi.

Trabzon'un En Önemli Önceliği Demiryolu Olmalı
  Konuyla ilgili açıklama yapan Ermiş , Güneydoğu Anadolu Projesi ' nin ( GAP ) Rusya , Kafkasya ve Orta Asya ' ya açılan en önemli kapısının Trabzon olduğunu hatırlattı . GAP projesi tamamlandığında ifade edilen üretim miktarının 50 milyon ton/yıl olduğunu kaydeden Ermiş " Dolayısıyla bu üretimin çok önemli miktarı özellikle 350 milyon nüfusa sahip eski tabirle Bağımsız Devletler Topluluğu ( BDT ) ülkelerine ihraç edilecektir . Şu anda Trabzon Limanı ' ndan Sovyetler Birliği ' ne veya Rusya ' ya yıllık 350 bin ton yük akışı sağlanmaktadır . Yaklaşık 600-700 milyon dolarlık bir girdi ihracatçılarımız sağlamaktadırlar . Bunun dışında Trabzon Limanı ' nın bu yıl içersinde eleştirdiği 2 milyon tonluk yükün bölgesel ekonomiye katkısı 1 milyar 350 milyon dolar civarlarındadır . Bu itibarla halkın refahını ve seviyesi yükseltmek için mutlaka ve mutlaka limanın ve liman bağlantılarının hinterlandındaki alanlarının geliştirilmesi bu iş için de demiryolu çok önemli bir faktör olarak ortada durmaktadır " dedi .
Trabzon ' a ulaşacak demiryolunun güzergah tartışmaları bulunduğunu belirten Muzaffer Ermiş " Burada birinci öncelik olarak güzergah ne suretle olursa olsun , zaten bilimsel gerçekler güzergahın nereden geçeceğini teknik anlamda ortaya koyacaktır . En kısa mesafe bu iş için değerlendirilecektir . Bunun için direkt Trabzon-Erzincan Demiryolu ' nun Trabzon üzerinden bağlanmasının daha uygun olacağını bu konuda özel yapmış olduğumuz çalışmalarla ortaya koymuş bulunmaktayız " diye konuştu .
Ermiş , Türkiye ' nin İran gibi ciddi bir ticari ve ekonomik potansiyeli bulunan bir ülkeyi demiryolu faktörü nedeniyle değerlendiremediğini kaydederek " 2009 yılının 16 Ocak tarihinde Türkiye ' ye İran Büyükelçisi atandı . Rahman Pul Hüseyin Türkiye ' yi çok seven bir zat . İlk ziyaretini İstanbul ' dan talep edilmesine rağmen Trabzon ' a yaptı . Kendisi bana ' biz Dubai üzerinden yıllık ithalatımız 25 milyar dolar . Güneyde sıkıntılar çekiyoruz , iklimsel sıkıntılar çekiyoruz . İnsani yaklaşım sıkıntılarını çekiyoruz . Oysa biz aynı coğrafyayı paylaşan 1639 ' dan beri sulh içinde geçinen müslüman ülke kardeş toplumuz . Biz Trabzon Limanı ' nın faal olarak kullanmak arzusundayız ' söyleminde bulunmuştur . ' Başlangıç olarak 6-7 milyar dolarlık bir yükün Trabzon Limanı ' ndan özellikle sanayi kenti olan İran ' ın Tebriz şehrine taşımayı planlamaktayız ' sözünde bulundu . 6-7 milyar dolarlık yükün potansiyel karşılığı 160 bin TIR ' ın tekerinin dönmesi sonucunu ortaya koymaktadır . Akaryakıttaki pahalılığın ton başına maliyetini 30 dolar olarak hesaplarsak maliyeti sıfıra indiren tren yolu taşımacığı İran ' la ticari ilişkiler açısından çok önemli " şeklinde konuştu .
Batı ile doğuyu birbirine bağlayan uluslararası yol projesinde Trabzon ' un maalesef yer alamadığını hatırlatan Ermiş " Trabzon , Kafkasya koridoruna açılan en kısa yolun başındadır . Dolayısıyla Trabzon ' un Erzincan demiryoluyla bağlantısının kurulması halinde tren sefer yoluyla beraber Ermenistan üzerinden , geleceğin enerji yatırım merkezleri olan Orta Asya Cumhuriyetleri ' ne ulaşmanın en kestirme yolu ortaya çıkacaktır . İran yolu üzerinden geçmemiz bize çok zaman kaybettireceği gibi maliyetleri de artırmaktadır . Bugünlerde sıkıntılı bir süreç içinde yaşanmakta olan Azeri-Ermeni ilişkileri de hep böyle devam etmeyecek ve bu sorun çözüldükten sonra artık Ermenistan , kendisi için çok sıkıntılı olan Gürcistan ' ın Poti Limanı yerine Trabzon ' u tercih edecektir . Böylece Trabzon , hem İran ' ın hem de Ermenistan ' ın Avrupa Birliği ' ne açılan alt kapısı olacaktır . Ermeniler ' in Trabzon Limanı üzerinden çok büyük beklentileri var , bunu da ancak demiryoluyla sağlayabilecekler " ifadelerini kullandı .
Demiryolunun olmamasının her yönden Trabzon ve bölge için mağduriyet ifade ettiğinin altını çizen Ermiş , açıklamasını şöyle sürdürdü :
Trabzon-Tebriz arasında 750 kilometrelik mesafe varken Mersin limanı ile Tebriz arasında bin 150 kilometrelik bir mesafe var . Dolayısıyla Mersin Limanı ' nın demiryolu avantajını kullanırken Trabzon ve bölgedeki limanlarda demiryolunun olmaması tamamen buradaki insanların mağduriyetine sebeb teşkil etmektedir . Çok kısa bir mesafe içerisinde olan Trabzon-Hapur kapısı karayolu ve demiryolu ile desteklenmesi halinde Rusya , Ukrayna ve Karadeniz ülkelerinden gelecek yüklerin boğazları geçmeden Irak ' la kucaklaşmasının en kısa ve en kestirme yolu olacaktır . "