Su Diyarı Bursa'da Suyun Geleceği Sempozyumla Ele Alınacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ile merkezi İstanbul'da bulunan Su Vakfı iş birliğiyle düzenlenen 'Bursa 2

Su Diyarı Bursa'da Suyun Geleceği Sempozyumla Ele Alınacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) ile merkezi İstanbul'da bulunan Su Vakfı iş birliğiyle düzenlenen "Bursa 2. Su Sempozyumu"nda, yüzyılın en stratejik maddesi olan suyun geleceği tartışılacak. 22-24 Mart tarihlerinde Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek sempozyumda, iklim değişikliği, yerel yönetimler ve su sıkıntıları ana temalarında 9 panel, 8 oturum, 3 çocuk oturumu yapılacak.
Pazartesi günü başlayacak olan sempozyumun tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın Türkiye'deki metropol şehirler içerisinde en şanslı şehir olduğuna dikkat çekerek, mevcut baraj yatırımları ve Uludağ'ın su rezervleri ile şehrin 2040 yılına kadar su sıkıntısı bulunmadığını söyledi. Bursa'nın 2 barajında şu anda 60 milyon metreküplük su rezervi ile hiç yağışsız şehri idare edebilecek 1 yıllık su rezervi, Uludağ'da 6 aylık bu süreyi uzatacak kar rezervi bulunuyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Dünya Su, Meteoroloji ve Orman günlerinin kutlandığı 22-23 ve 24 Şubat tarihlerinde '2. Bursa Su Sempozyumu'na ev sahipliği yapıyor. Su Vakfı iş birliğiyle düzenlenen sempozyumun tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Dobruca Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetin Avcı, Genel Müdür Yardımcıları Güngör Gülenç ve İsmail Yılmaz ve Sempozyum Sekreteri Nejat Yardımcı'nın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Başkan Altepe, su şehri olan Bursa'da, dünyanın en stratejik konusu olan suyla ilgili önemli bir organizasyonu hayata geçirdiklerini anlattı. Başkan Altepe, Türkiye ortalamasının yıllık bin 400 metreküp olmasına karşılık Bursa'da bu imkanın 2 bin 500 metreküp olduğunu söyledi.
Global bir mesele olan suyun, içinde bulunduğumuz yüzyılın en stratejik konusu olduğunu dile getiren Başkan Altepe, dünya üzerindeki suyun yüzde 97.5'inin tuzlu su olarak denizlerde bulunduğunu, su kaynaklarının sadece yüzde 2,5'inin içilebilir olduğunu bunun da büyük bölümünün buzullarda yer aldığını kaydetti. İçilebilir kaynakların büyük bir kısmının da buzullar olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "İçilebilir suyun ancak binde 3'ü kullanılabiliyor. Sağlıklı su içme oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 99 iken, Afrika'da yüzde 38, Asya'da yüzde 63 seviyesinde. Türkiye küresel ısınma açısından riskli bölgeler arasında olmasına rağmen bu oran bizde yüzde 93 dür" diye konuştu.
"2040'A KADAR SU SIKINTIMIZ YOK"
Altepe, Gölbaşı'nın yanında Çınarcık barajı ve Kayapa Arıtma Tesislerinin 2030 a kadar devreye alınması ile Bursa'da 2040 yılına kadar su sıkıntısı yaşanmayacağını vurguladı. Su kullanımı konusunda planlı ve programlı hareket ettiklerini belirten Başkan Altepe, "Kaynaklarımız yeterli, ancak biz yine de daha planlı hareket etmek istiyoruz. Uzun yıllar sıkıntı çekmemek için bu çalışmaları yapmak zorundayız. Düzenlediğimiz bu sempozyum da bu konuda atılan önemli bir adımdır" diye konuştu. Bursa'nın alt yapısını da önemli ölçüde tamamlayan bir şehir olduğunu dile getiren Başkan Altepe, 1994 yılında yüzde 66'lar seviyesinde olan kayıp kaçak oranının bugün yüzde 23'ler seviyesine indirildiğini belirtti. Dünya ortalamasının da yüzde 22 civarında olduğunu ifade eden Başkan Altepe, kayıp kaçak oranında dünya ortalamasının yakalandığını kaydetti. Su fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili bir soruyu da cevaplayan Başkan Altepe, "Gemlik büyükşehire bağlanmadan evvel, su 48 kuruşa satılıyordu. Bunun 25 kuruşu zaten işletme giderlerine ayrılıyor. Kalan 20 kuruş da belediye tarafından park yapımı gibi hizmetlerde kullanılıyordu. Altyapıya ise gerekli yatırım yapılamıyordu. Yeni bağlanan ilçe ve beldelerde BUSKİ'nin hizmet alanı 11 kat büyüdü. Ancak yeni bağlanan yerlerin büyük bir kısmında altyapı hizmeti yok. Şimdi program dahilinde bu çalışmalar yapılıyor. Eğer kent merkezinde kaliteli, sağlıklı suyu çeşmelerinizden içebiliyorsanız, metreküpüne 1,5-2 TL ödenmesi kadar normal bir şey yok" dedi.
Su sempozyumunun Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak ilk sempozyum olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, "Bu önemli sempozyumla kongre merkezimizin de kullanımına başlıyoruz. Bursa ekonomisine hareket getireceğine inandığımız Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, 2 bin, 900 ve 450 kişi kapasiteli 3 büyük salonun yanında her türlü toplantının yapılabileceği irili ufaklı 40 civarında toplantı mekanı ile kullanıma hazır hale geldi. Bu mekanın işletimini belediyenin de içinde etkili olduğu, organizasyonlarla ilgili kişilerinde yer alacağı bir yönetimle idare edeceğiz. Biz kongre merkezinin kendi maliyetlerini karşılamasının yeterli olacağını, kazancın şehre gelecek misafirlerin yapacakları alış veriş ile esnafımızın mutlu olmasında yattığını düşünüyoruz" diye konuştu.
Küresel iklim değişiklikleri, sürdürülebilir kalkınma, içme ve kullanma suyunun temini, iklim değişikliği ve yerel yönetimler, taşkın ve kuraklık riskleri, içme suyu ve kalite kontrolleri, atık ve arıtma tesisleri, su kaynaklarının hukuki sorunları gibi bir çok konunun ele alınacağı sempozyum Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde 22 Mart Pazartesi günü saat 10.30 da başlayacak. Alanında uzman kişilerin katılacağı sempozyumda, 9 panel, 8 oturum ve 3 çocuk paneli gerçekleştirilecek. Sempozyum, 24 Mart Çarşamba günü saat 14.00'da yapılacak çalıştay oturumu ile sona erecek.