Meyve Ağaçlarında Hastalık Ve Zararlılar İçin Kültürel Mücadele Uyarısı

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, meyve ağaçlarında yüzde yüze kadar ürün kaybına neden olabilen ya da ağacı tamamen kurutabilen hastalık ve zararlıları ile kültürel mücadele yapılması gerektiğini söyledi

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, meyve ağaçlarında yüzde yüze kadar ürün kaybına neden olabilen ya da ağacı tamamen kurutabilen hastalık ve zararlıları ile kültürel mücadele yapılması gerektiğini söyledi.
Yaptığı yazılı açıklamada ilkbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte çiftçilerin ağaçlara fazla azotlu gübre vermesinin ve toprak işleme esnasında ağaçların yaralanmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Irkın, "Yeni fidan dikiminde; hastalıksız fidanlar tercih edilmeli, ağır ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda meyve bahçesi tesis edilmemeli, edilmişse drenaj kanalları açılmalıdır. Fidanlar fazla derine dikilmemelidir. Ardıç ağacı olan ormana yakın yerlere elma ve armut fidanı dikilmemelidir. Fidanlar arasında yeterli genişlik bırakılarak hava akımı sağlanmalı ve elmanın yanı sıra, armut, ayva ve ceviz'in birlikte aynı bahçeye dikilmemesi gerekiyor" dedi.
Gümüşhane'de geçtiğimiz yıl salgın yapan elma, armut ve ayva ağaçlarını yakarak hızla kurutmaya başlayan ateş yanıklığı hastalığında ve pek çok hastalıkla mücadelede budama yapmanın en önemli kültürel mücadele olduğunu söyleyen İl Müdürü Hasan Irkın, "Ağaçların altındaki yabancı otların temizliği ile yaprak bitlerini azaltmak için sürgün uçları budanarak yakılmalıdır. Kültürel önlemler alınmadığı takdirde hastalık ve zararlılarla mücadele etmemiz daha da zorlaşacaktır" diye konuştu.