İslahiye Ticaret Odası Çiftçiler İçin Örtü Altı Fide Yetiştiriyor

İslahiye Ticaret Odası biber yetiştiricileri için örtü altı biber fidesi yetiştiriyor.

  İslahiye Ticaret Odası Başkanı , Kemal Vural , ilçedeki Kırmız biber yetiştiricilerinin daha verimli ve kaliteli ürün alabilmeleri için , İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde örtü altı kırmızı biber fidesi yetiştirdiklerini söyledi .
Vural , " Farklı iklim bölgelerine sahip olan ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde örtü altı sebzeciliği yoğun olarak yapılmaktadır . Seracılık 1940 ' lı yıllarda Antalya ' da başlamış ve bugün Samandağ ' ından Yalova ' ya kadar kıyılarımız boyunca yaygınlık kazanmıştır . İlk yıllarda yavaş gelişmesine rağmen büyük tüketim merkezlerine kolay ve çabuk ulaşımın sağlanması ve örtü materyali olarak plastiğin kullanılması ile hızlanan örtü altı üretimimiz 1970 ' li yıllarda en yüksek düzeye ulaşmıştır . Öte
yandan kıyılardan uzaklaştıkça iklimin uygun olduğu vadilerde ve sıcak su kaynakları bulunan yörelerimizde örtü altı tarımı doğanın sağladığı avantajlar ile gün geçtikçe kendini gösteren daha bilinçli bir işletmecilik ile büyük ilerlemeler kaydetmektedir " dedi .
" Örtü altı yetiştiriciliğinde üretimin ilk halkasını uygun toprak hazırlığı teşkil eder " diyen Başkan Vural , " Doğru çeşit seçimi , ucuz bir ısıtma ve teknik bilgi , beceri bu üretim kolunu cazip hale getirir . Aksi halde tesis masrafları çok yüksek olan bu sektörde beklenen gelişme sürdürülemez . Ülkemizde örtü altı biber yetiştiriciliği üreticiye de iyi gelir sağlamaktadır . Bunun sonucunda özellikle batı ve güney sahil şeridinde yayılma göstermektedir . Akdeniz kıyı şeridinde Antalya ' nın Demre , Finike ve
Kumluca ile İçel ' in Kazanlı üretim sahalarında yoğun sera biber yetiştiriciliği vardır . Bu nedenle kendi tarlarımızda kendi yetiştirdiğimiz biber fidelerini ekerek daha verimli , daha kaliteli ürün elde etmeyi hedefliyoruz " dedi .
Daha sonra İslahiye Kaymakamı Resul Kır ve Belediye Başkanı Malike Uludağ hazırlanan serayı gezerek , İlçe Tarım Müdürü İbrahim Kısacık ' tan fidelerle ilgili bilgi aldı .