2010 Türkiye'de Japonya Yılı

'2010 Türkiye'de Japonya Yılı' etkinlikleri kapsamında Eskişehir Anadolu Üniversitesinde (AÜ) Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ve Japon yönetmen Hajime Kamegaki'nin de katıldığı konferans düzenlendi

2010 Türkiye'de Japonya Yılı
  " 2010 Türkiye ' de Japonya Yılı " etkinlikleri kapsamında Eskişehir Anadolu Üniversitesinde ( AÜ ) Japonya ' nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ve Japon yönetmen Hajime Kamegaki ' nin de katıldığı konferans düzenlendi .
AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ( Animasyon ) Bölümü ve Japonya Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlenen " 2010 Türkiye ' de Japonya Yılı " etkinliği , Kongre Merkezi ' nde yapıldı .
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen , toplantıda yaptığı konuşmada , Eskişehir ' in kültür ve sanat kenti olarak öne çıkmaya başladığını , AÜ ' nün bu husustaki payının inkar edilemeyeceğini , Türkiye ' nin Avrupa kültürünü yakından tanıdığını söyledi . Büyükerşen , " Türkiye ekonomisi ve kültürü sebebiyle biraz daha doğuya dönmek zorunda . Doğuda da Japonya . Türkiye ve Japonya hiçbir meselesi olmayan iki ülkedir . Eskişehir olarak Japonya Yılı etkinliklerine destek vermek istedik . Eskişehir ' e jest olması için büyük bir Japon parkı yapacağız " dedi .
Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut Aydın da , AÜ ' nün Japon kültürüyle tanışmasının Yılmaz Büyükerşen ' in Akademi Başkanlığı döneminde olduğunu anlatarak , ' ' Asistan olduğum yıllarda Büyükerşen ' in Japonya dönüşünde AÜ ' de ilk kez Japon bahçesi oluşturuldu . Bugüne kadar gelişerek gelen Japon bahçesi , kültürel işbirliğinin temeli oldu ' ' diye konuştu .
Japonya ' nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ise , Eskişehir ziyaretinin verimli ve başarılı geçtiğini vurgulayarak , " Eskişehir ' e Yüksek Hızlı Tren ( YHT ) ile geldim ve çok rahat ettim . Yolculuk sanki Japonya ' daki hızlı trenle yapılmış gibi rahattı ' ' ifadesini kullandı .
Türkiye ' deki arkadaşlarının Türk ve Japon kültürlerinin birbirine yakın olduğunu ifade ettiklerini anlatan Tanaka , şunları söyledi :
" Ben iki yıldır Türkiye ' de görev yapıyorum . Gözlemlerine dayanarak genel anlamda benzen kültürlerimiz aynı olsa bile özünde farklı olduğunu düşünüyorum . Örneğin , Türk ve Japon bayrakları ikisi de kırmızı beyaz renklerden oluşuyor . Türk bayrağı ay ve yıldızı , Japon bayrağı güneşi temsil ediyor . Her ikisi de olmazsa bir tam günü tamamlamak mümkün değildir . Ancak , ikisi de varsa bir tam gün yaşayabiliriz . Japonya-Türkiye işbirliği çok önemli . "
Konuşmaların ardından Büyükerşen , Büyükelçi Tanaka ' ya AÜ ' de yapılmış Hitit Geyiği heykeli , Rektör Aydın da Japon yönetmen Hajime Kamegaki ' ye AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof . Dr . Zehra Çobanlı tarafından seramikten yapılan kaplumbağa maketi hediye etti .
Yönetmen Kamegaki ' nin soyadındaki " Kame " kelimesinin kaplumbağa anlamına geldiği ve Kamegaki ' nin anlamlı hediyeyi çok beğendiği bildirildi .
Program , Yönetmen Kamegaki ' nin konferansıyla sona erdi .

TANAKA ' NIN VALİLİK VE BELEDİYE ZİYARETİ
Öte yandan Japonya ' nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka , Vali Mehmet Kılıçlar ' ı ziyaret etti . Kılıçlar , Japonya ile Türkiye ' nin geçmişe dayanan çok güzel bir dostluğu olduğunu belirterek , 1889 ' da Japon İmparatoru ' na Osmanlı Nişanı ' nı götüren Ertuğrul Firkateyni ' nin 1890 ' da Japonya kıyılarında tayfuna yakalanarak battığını hatırlattı . Kazada 581 denizcimizin şehit olduğunu anımsatan Vali Mehmet Kılıçlar , " Kurtulan 69 denizcimize Japonlar büyük bir misafirperverlik gösterdi . Özellikle 1990 ve 2000 yılından sonra Japonya ile ekonomik ve diplomatik ilişkiler üst düzeye çıktı . İstanbul Fatih Köprüsü , Marmaray projesi ve Eskişehir için son derece önemli olan Bozüyük-Mekece yolu Japon kredisi ile yapıldı " dedi .
Tanaka da Türkiye ' nin önemli bir şehri Eskişehir ' de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu , kent için güzel bir fırsat olan hızlı trenin çok büyük bir kolaylık olduğunu kaydetti . Kılıçlar , Nobuaki Tanaka ' ya lületaşından yapılmış satranç takımı armağan etti .
Tanaka daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ' i ziyaret etti . Burada konuşan Büyükelçi Nobuaki Tanaka , " Eskişehir hem modern , hem de tarihi bir şehir . Gelişmiş bir sanayiye sahip . Bu ziyaret Eskişehir ile Japonya arasında çeşitli işbirlikleri için bir başlangıçtır . 2010 Türkiye ' de Japonya yılı olarak kutlanıyor . Ayrıca , mayıs ayı içinde bir de konser gerçekleştireceğiz . Eskişehir ile olan ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz " dedi .
Büyükerşen de , Eskişehir ' in Çin ve Güney Kore ' den kardeş şehirleri olduğunu , Japonya ile de kültürel ve sanatsal ilişkiler başta olmak üzere pek çok alanda işbirlikleri gerçekleştirebileceklerinin altını çizdi .