Aydınlı Deştimanların Antika Silah Sıkıntısı

Türkiye'de 1941 yılında dönemin Aydın Senatörü Nuri Göktepe'nin girişimleri sonucu kurulan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı (Deştiman Teşkilatı), mermisi dahi bulunmayan antika silahlarla görev yapmaya çalışıyor

Aydınlı Deştimanların Antika Silah Sıkıntısı
Türkiye'de 1941 yılında dönemin Aydın Senatörü Nuri Göktepe'nin girişimleri sonucu kurulan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı (Deştiman Teşkilatı), mermisi dahi bulunmayan antika silahlarla görev yapmaya çalışıyor. Mermisi bulunmayan zimmetli silahları kilitledikleri sandukadan bile çıkarmayan bekçiler, bir çok defa silahlı hırsızlarla sopalarla mücadele etmeye çalıştıklarını belirterek, silah sorununun çözülmesini istediler.
Kurtuluş Savaşı sırasında ülke savunmasında kullanıldıktan sonra Deştiman Teşkilatı'na (Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı) verilen silahlar, mermisi bulunmadığı için nerdeyse 40 yıldır kullanılamıyor. Kullanılamadığı için paslanan ve işlevini yitiren mavzerler, halen Aydın'daki 50 bin dönüm arazinin korunması ile görevli silahlar olarak kayıtlarda yer alıyor. Günümüz şartlarında taşınması dahi oldukça zorlaşan 1 asırlık silahlar, artık antika olarak müzelerde yer alırken, Aydın'daki kır bekçileri arazileri korumaktan değil mermisi dahi bulunmayan bu antika silahları taşımaktan dert yanıyor.
Kurulduğu zaman Deştiman Teşkilatı olarak adlandırılan, sonradan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı adını alan teşkilatın Aydın merkezde 50 bin dönüm araziyi korumakla görevli olduğunu ifade eden Aydın Çiftçi Malları Koruma Teşkilatı Bekçibaşı Erhan Işık, ellerindeki antikalaşan bir asırlık silahları değiştirmek istediklerini belirtti. Işık, "Aydın Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı olarak Kuzey kesimde Kızılcaköy Mezarlığı'ndan Pınardere Köyü Kum Kahveleri mevkiine kadar, Güney kesimde ise Kardeşköy'den Büyük Menderes Nehri sınır olmak üzere yine Pınardere Köyü'ne kadar yaklaşık 50 bin dönüm araziyi korumaya çalışıyoruz. Zamanında yabani hayvanlara ve hırsızlara karşı arazileri ve kendimizi koruduğumuz silahlar, aradan geçen 69 yıl sonunda antika oldu. Şu anda bir zamanlar korunduğumuz silahları da korumaya çalışıyoruz. Artık bize yük olan bu silahlardan kurtulmak istiyoruz. Mermisi dahi olmayan silahla nasıl müdafaa yapılır. Yasalar çerçevesinde çağa daha uygun silahlarla arazilerimizi korumak istiyoruz. Bir zamanlar yurt savunmasında kullanılan ve özellikle Kurtuluş Savaşı sırasında Aydın Efeleri'nin yoğun rağbet gösterdiği bu silahlar artık müzelerde sergilenmelidir" dedi.
Aydın Çiftçi malları Koruma Teşkilatı olarak 24 saat devriye görevi yaptıklarını belirten bekçiler, antikalaşan silahların yanında, caydırıcı olması için ceza miktarlarının da artırılmasını istediler.