Boru hattı kazısından tarih çıkıyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, sınırları içerisinde Mindos (Myndos) Antik Kenti bulunan Gümüşlük beldesindeki boru hattı kazıları sırasında tarihi oda mezarları kalıntıları bulunması nedeni ile çalışmalar durduruldu

Boru hattı kazısından tarih çıkıyor
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, sınırları içerisinde Mindos (Myndos) Antik Kenti bulunan Gümüşlük beldesindeki boru hattı kazıları sırasında tarihi oda mezarları kalıntıları bulunması nedeni ile çalışmalar durduruldu.
Dvelet Su İşleri Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi kapsamında, su borularının döşeneceği hatta yapılan kazılar sırasında 2 adet oda mezar ile birlikte Bizans dönemine ait olduğu belirtilen seramik parçaları bulundu.
Dünkü kazılar sırasında bulunan oda mezarın içerisinin boş olduğu öğrenilirken, oda mezarın bulunduğu yerde kazılar durdurulmuş ve kazılara daha ileri bir noktadan yeniden başlanmıştı. Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi yetkilileri ve jandarma nezaretinde devam eden çalışmalarda, bugün farklı bir noktada bir oda mezar daha bulundu. Bunun üzerine kazı çalışması yeniden durduruldu. İlk bulunan oda mezarın antik dönemden sonra tahrip edilmiş olduğu öğrenildi. Mezar taşları, müze yetkilileri nezaretinde
kazı hattından kenara çıkarıldı. İkinci oda mezarın bulunmasının ardından, müze yetkilileri bölgede yine kurtarma kazı çalışması başlattı.
Mindos kentinin Hıristiyanlık açısından önemli olduğunu belirten kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, günümüzde bile halen ayakta duran bir kilise mevcut olduğunu, Bizans çağında ya da erken Hıristiyanlık döneminde Mindos'un piskoposluk merkezi olarak kullanılmış olduğunu belirtti.

TAŞERON FİRMA YETKİLİSİ DERTLİ
Gümüşlük beldesinde çalışmalara, tarihi bulgular nedeni ara verilmek zorunda kalınması, Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi'nin o bölgedeki çalışmasını yürüten taşeron firma yetkilisine zor anlar yaşattı. Taşeron firma yetkilisi, oda mezarların taşlarının çıkarılmasında görev alan müze yetkililerinin çalışmasını, elini yanağına dayayıp izlemesi ilginç bir görüntü oluşturdu. Bu arada, boru hattında duran çalışma sonrası müze yetkililerinin yürüttüğü çalışmaları çevredeki vatandaşlar da ilgi ile izledi.
(OU-OK-Y)