(yenileme) Imf-türkiye Flörtü Ayrılıkla Sonlandı

İMF sözcüsü Caroline Atkinson Türkiye ile yeni bir borçlanma programı hakkında görüşmelerin sona erdirildiğini açıkladı.

Atkinson görüşmelerin sonlandırılmasına gerekçe olarak küresel ekonomide ve global mali piyasalarda görülen iyileşme ile Türk hükümetinin uygulamaya koyduğu önlemlerin Türkiye'nin ekonomik görünümünü güçlendirmesini gösterdi.
İMF Mayıs ayında Türkiye'ye bir heyet göndererek ülkenin rutin ekonomik değerlendirmesini yapacak.
Oysa özellikle hükümet yetkilileri son aylarda yaptıkları açıklamalar ile daima bir IMF anlaşması olabileceğine dair beklentiyi kamuoyunda canlı tutmaya çalışmışlardı.
İşte IMF-Türkiye stand-by görüşmeleri hakkında Türk yetkililerin daha önce yaptıkları açıklamaların kronolojisi

11 OCAK
Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin görüşmeleri hatırlatması üzerine: "IMF ile görüşmeler büyük ölçüde aşılmış durumda. Bu konu ile ilgili gün, hafta bu iş çözülecek diye düşünüyorum. Arkadaşlardan haber bekliyorum" dedi.

12 OCAK
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün Türkiye ve IMF'nin olası bir anlaşmanın çerçevesi konusunda bir hafta ya da 10 gün içerisinde bir görüş birliğine varmaları gerektiğini söyledi.

15 OCAK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Londra'da yaptığı açıklamada olası bir IMF anlaşmasının Türkiye için faydalı olacağını fakat bir anlaşma olabilmesi için IMF'in hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Ekonomik Program'ın (OVP) şartlarını kabul etmesi gerektiğini belirtti.

28 OCAK
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Türkiye'nin IMF anlaşmasına küresel krizden çıkış için değil 2010 yılında büyümeyi yüzde 3.5'ten yüzde 5'e yükseltmek için ihtiyaç duyabileceğini kaydetti.

30 OCAK
Başbakan Erdoğan hükümetin IMF ile görüşmelere iki yıl önce başladığını, hükümetin IMF'ye bir anlaşmanın ancak Türkiye'nin şartlarının kabul edilmesi ile mümkün olduğunu ilettiğini ve iki yıl yola IMF'siz devam ettiklerini fakat bunun bir anlaşma imzalanmayacağı anlamına gelmediğini aktardı.

4 ŞUBAT
Sabah Gazetesi Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın IMF anlaşması için görüşmelerin Mayıs ayına kadar devam edeceğini ve sürecin Nisan-Mayıs dönemine kadar şekillenmesini beklediğini söylediğini yazdı.
8 ŞUBAT
Bakan Babacan IMF ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti fakat Sabah Gazetesinin haberini yalanladı.

24 ŞUBAT
Maliye Bakanı Şimşek IMF'ten bir destek almak mümkün olursa bunun faydalı olacağını söyledi.

10 MART
IMF Türkiye ile yeni bir stand-by programı hakkında artık görüşmelerin devam etmediğini açıkladı.

TÜRKİYE IMF'TEN 49 YILDA 50 MİLYAR DOLAR BORÇ ALDI
Türkiye, IMF ile 49 yıl içinde gerçekleştirdiği stand-by anlaşmaları çerçevesinde 50 milyar dolar civarında kaynak sağladı. Genellikle krizlerin ardından mecburi olarak imzalanan anlaşmalar genelde, bitmesi gereken zamandan önce başarı ile tamamlanamadan sona erdi.
Türkiye'nin, 2010 yılı planlamalarına göre 149,6 milyar lira anapara ve 50,7 milyar lira faiz olmak üzere toplam 200,3 milyar lira tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Bu miktarın 182,6 milyar lirası iç borç, 17,7 milyar lirası ise dış borç olarak ödenecek.
Türkiye'nin IMF'ye olan yaklaşık 8 milyar dolarlık borcunu ödeme planı çerçevesinde 2013 yılına kadar tamamen ödemesi planlanıyor.