Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: 'Ön Görüşmeler İtibariyle, Nükleer Santrali, Mersin'de Ruslar, Sinop'ta Güney Koreliler Yapıyor'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ön görüşmeler itibariyle Mersin'de Ruslar, Sinop'ta Güney Koreliler'in nükleer santrali yapacağının söylenebileceğini kaydetti.

Türkiye-Kore İş Forumu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, "Nükleer santrali, Mersin'de Ruslar, Sinop'ta Güney Koreliler yapıyor diyebilir miyiz?" şeklindeki soruya, "Şu anda ön görüşmeler itibariyle, bu dediğiniz doğru. Ancak, Sinop'a ABD, Kanada, Japonya, Fransa orijinli herhangi bir firmanın teklifi olması halinde, aynı benzer çalışmalara açık olduğumuzu bir kez daha sizler vasıtasıyla kamuoyuna iletmiş olayım" yanıtını verdi.
Enerji strateji ve belgesinde sunulduğu gibi nükleer güç santrallerinin, Türkiye'ye kazandırılması gerektiğini söyleyen Yıldız, 2023 yılında en az 2 iki bölgede nükleer güç santrallerini tamamlamış, işletmeye almış ve oradan elektrik üreten bir ülke haline gelmek gerektiğini söyledi. Bu projelerin uzun vadeli olduğunu kaydeden Yıldız, farklı ülke firmalarının gelmesi halinde sürecin işleyişine ilişkin olarak, firmalarla iyi niyet anlaşmalarının, deklarasyonların yapılacağını, ayrı ekip kurulacağını, ayrı
ekibin mevzuatla ve hedef fiyatla ilgili çalışmalarını ayrı ayrı platformlarda yapacağını ve onların sunduğu rapora göre kendilerinin değerlendirmelerini yapıp, karar vereceklerini belirtti.
Mersin'de 4 ekibin çalıştığını ifade eden Yıldız, Güney Kore'nin kendilerinden 4 ay süre istediğini ve temel bir rapor hazırlayacağını söyledi.
Elektrik özelleştirmelerini 2010 yılında önemli ölçüde bitirmeyi planladıklarını da belirten Yıldız, 2010 yılının hem nükleer güç santralleri kararlarının verilmesi, hem dağıtım hem üretim şirketlerinin özelleşmesiyle, gaz dağıtımlarıyla, kontrat devirleriyle, mevzuatla ilgili önemli bir dönüm yılı olacağını kaydetti.
Güney Akım ile Nabucco'nun birleştirilmesi halinde, altyapı maliyetlerinin düşüp, düşmeyeceğine ilişkin olarak ise Yıldız, her iki projeye de ihtiyaç hissedildiğini, ortaklarla beraber konunun, tekrar görüşülebileceğini söyledi.
Bakan Yıldız, nükleer konusunda çevrecilerin direnişini nasıl kıracaklarının sorulması üzerine ise, enerji politikalarını uygularken, çevre dengesini gözettiklerini, SİT'lerden, tabiat, kültür varlıklarından olmazsa olmaz noktalar varsa, bunun kararının birlikte alınacağını belirtti.