Başbakan Erdoğan: 'Imf İle Stand By Anlaşması Yok'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin artık ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olduğunu belirterek, 'IMF ile stand by anlaşması yok

Başbakan Erdoğan: 'Imf İle Stand By Anlaşması Yok'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin artık ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olduğunu belirterek, "IMF ile stand by anlaşması yok. Böyle bir stand bay anlaşmasına gerek kalmadığı kanaati IMF'de de oluşmuş vaziyette" dedi.
Çırağan Sarayı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, IMF ile ilgili sorular üzerine, "Yaklaşık 2 yıldır aslında bu görüşmelere ara verilmişti ve bu arada zaman zaman arkadaşlarımız IMF temsilcileriyle görüşmelerini yaptılar. Benim de açıklamalarım olmuştu. Fakat özellikle herhangi bir siyasi dayatma olacak olursa 'evet' demeyeceğimizi daha önce söylemiştik. Son dönemlerde bu konuda 'illa bu da olsun' diye bir yaklaşımları yoktu" dedi. Erdoğan, IMF ile stand by anlaşması olmayacağını
belirterek, "Böyle bir stand by anlaşmasına gerek kalmadığı kanaati IMF'de de oluşmuş vaziyette. Bundan dolayı böyle bir anlaşmanın yapılmayacağı kanaatine ortak olarak varmış durumdayız. Türkiye de IMF üyesi 192 ülkeden bir tanesi. Bu çalışmalarımızı rutin bir şekilde yine devam ettireceğiz. Bizim stand by olarak herhangi bir anlaşmamız söz konusu değil" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin artık ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilen bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu konuda ilkeleri olduğunun altını çizen Erdoğan, "Bu ilkelerimiz üzerinden taviz vermemiz söz konusu değil. Bundan taviz veremeyeceğimize göre; mutabık kalmadık, anlaşamadık. Bunlar stand by anlaşmasını ortadan kaldırdı. Türkiye artık ekonomik olarak ayakları üzerinde duran bir ülke. IMF de ayakları üzerinde duramayan ülkelere destek veren bir kuruluş. Türkiye'yi böyle görmüş
olmaları bizi mutlu etmektedir. Biz orta vadeli programımız neyse, onu aynen uygulamaya koyacağız" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel af ile ilgili açıklamalarına karşılık CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın eleştirisinin hatırlatılması üzerine, "CHP akşam başka, sabah başka söyler. Net ne söylediği hiçbir zaman belli değil. Biri başka türlü, genel başkanı başka türlü konuştu. Bizim gündemimizde böyle bir şey söz konusu değil" dedi.
Basın mensupları Erdoğan'a, Erzincan depreminde ölenlerin sayısının 41 olarak düzeltildiğini hatırlattı. Erdoğan bunun üzerine, "51 konusu gerek valilik, gerek ilgili bakanlıkların ortaklaşa tespiti neticesindedir. Bana 41 diye bir rakam gelmiş değil. Yarın da deprem bölgesine gideceğim. Yerinde incelemeler yapacağım. Bu çalışmaları yapıp, oradaki yaraları bir an önce saralım, bir an önce orada yeni bir kentsel dönüşüm uygulamasını gerçekleştirelim istiyoruz" diye konuştu.
Güney Kore ile Türkiye arasında Sinop nükleer santralının kurulması için imzalanan anlaşmayla ilgili konuşan Erdoğan, "Güney Kore ve Türkiye olarak ortak çalışma başlatacağız. Bölgede yapılacak çalışmalar neticesinde şartlar karşılıklı olarak bir mutabakat zemini oluşturacak olursa o zaman asıl anlaşmayı yapmış olacağız. Hükümetten hükümete bu anlaşmayı yapmak suretiyle adımımızı atmış olacağız" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, taş atan çocuklara ilişkin sorular üzerine, "Bu konuda Adalet Bakanım parlamentoda grubu olan partileri ziyaret ediyor. Bu ziyaret neticesinde de adımımızı süratle atıp bu işi parlamentodan süratle geçirelim istiyoruz" şeklinde konuştu.