Bizden olur almadan operasyon yapmayın

Başsavcı Aykut Cengiz Engin'in Emniyet'e talimat verip 'Bizden olur almadan Balyoz'da operasyon yapmayın' dediği öğrenildi.

  İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ' in Balyoz soruşturmasıyla ilgili polis ve jandarmaya skandal bir talimat verdiği ortaya ç ; ıktı . İstanbul Emniyet Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ve İstanbul Merkez Komutanlığı ' na yazı gö ; nderen Engin ' in &ldquo ; Balyoz soruşturmasını yü ; rü ; ten ö ; zel yetkili Cumhuriyet Savcıları ' nın talimatlarını yerine getirmeyin&rdquo ; yö ; nü ; nde talimatta bulunduğu belirlendi .

EN BÜ ; YÜ ; K OPERASYON

Savcıların yetkilerinin elinden fiilen alındığı sü ; reç ; Taraf Gazetesi ' nin 20 Ocak ' ta Balyoz Planı ' nı gü ; ndeme taşımasıyla başladı . İstanbul Ö ; zel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Ç ; olakkadı , 22 Ocak ' ta UYAP ü ; zerinden ö ; zel yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar ' ı soruşturma savcısı , ö ; zel yetkili Cumhuriyet Savcıları Mehmet Berk ve Ali Haydar ' ı da yardımcı olarak gö ; revlendirdi . Balyoz ' la ilgili olarak 5 bin sayfalık ıslak imzalı belgeler , CD ve DVD ' leri inceleyen savcılar , 22 Şubat ' ta dü ; ğmeye bastı . Aralarında eski Kuvvet komutanları Ö ; zden Ö ; rnek , İbrahim Fırtına ile emekli orgeneraller Ç ; etin Doğan ve Ergin Saygun ' un da olduğu bulunduğu 27 ' si muvazzaf 49 subay ve astsubayı gö ; zaltına alındı .

BAŞDÖ ; NDÜ ; REN TRAFİK

Operasyonla birlikte Ankara ' da art arda ç ; arpıcı temas ve toplantılar gerç ; ekleştirildi . Başbakan Erdoğan ' ın yurt dışında olduğu pazartesi gü ; nü ; Başbakan Vekili olan Başbakan Yardımcısı Cemil Ç ; iç ; ek ' in Genelkurmay ' a giderek gö ; rü ; şmede bulunduğu ortaya ç ; ıktı . Gö ; rü ; şmenin ardından Ç ; iç ; ek , Adalet Bakanlığı Mü ; steşarı Ahmet Kahraman ' ı aradığını aç ; ıkladı . Salı gü ; nü ; Genelkurmay ' dan yapılan aç ; ıklamada ise Balyoz soruşturmasına atıfta bulunularak &ldquo ; Tü ; m orgeneraller ve oramiraller ciddi durumu değerlendirmek ü ; zere toplandı&rdquo ; denildi . Perşembe gü ; nü ; Cumhurbaşkanı Gü ; l , Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ , Ç ; ankaya Kö ; şkü ; ' nde sü ; rpriz bir zirve yaptı .

İKİ KOMUTAN SALIVERİLDİ

Ankara ' da Balyoz odaklı gö ; rü ; şmeler tam gaz sü ; rerken , İstanbul ' daki yargılamalarda ise mahkemeye sevk edilen aralarında muvazzaf generallerin de olduğu ç ; ok sayıda asker tutuklandı . Ancak Balyoz ' la ilgili ö ; rgü ; t yö ; neticisi oldukları iddia edilen Ö ; rnek ve Fırtına ise Başsavcı Vekili tarafından sorgulandıktan sonra &ldquo ; kaç ; mayacakları&rdquo ; gerekç ; esiyle mahkemeye sevk edilmeden serbest bırakıldı . Cuma gü ; nü ; Cumhuriyet Savcıları operasyonun ikinci aşamasına geç ; ti . Balyoz ' un Ç ; arşaf ve Sakal planları iç ; in gö ; revlendirilen askerler gö ; zaltına alındı . Aynı gü ; nü ; n gecesinde ise Balyoz planının mimarı Ç ; etin Doğan tutuklandı . Balyoz darbe iddialarına ilişkin gö ; rü ; şme ve yargılama trafiği sü ; rerken , ö ; nceki gü ; n İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin ' in , İstanbul Emniyeti ve Merkez Komutanlıkları ' na bir yazı gö ; ndererek HSYK tarafından Erzurum savcıları gibi gö ; revden alınacakları iddia edilen Balyoz savcılarını devre dışı bıraktığı ortaya ç ; ıktı . Emniyet ve Merkez Komutanlığı ' na gö ; nderilen 2010/2781 sayılı yazıyla polis ve askerin Başsavcı ve Başsavcı Vekili ' nin ' UYGUN GÖ ; RÜ ; LDÜ ; &rdquo ; şerhi ve imzası olmayan &ldquo ; arama , yakalama ve gö ; zaltı talimatlarını yerine getirmemeleri&rdquo ; istendi . Doğrudan Balyoz soruşturmasına yö ; nelik yasadışı talimatta şö ; yle denildi : &ldquo ; Soruşturma ile gö ; revlendirilen Cumhuriyet Savcıları tarafından , kolluğa ve Merkez Komutanlığı ' na yazılan tü ; m davetiye , celp/ç ; ağrı ( CMK . 216/6 ) arama , yakalama ve gö ; zaltına alınma gibi tü ; m mü ; zekkere ve yazılarda CMK ' nın 250 . Maddesi ile yetkili ve gö ; revli Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ' nden birinin UYGUN GÖ ; RÜ ; LDÜ ; şerhi ve imzası bulunmadan talimatların yerine getirilmeden Cumhuriyet Başsavcı Vekillerine iadesi ve yetkili ve gö ; revli Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri tarafından yukarıda belirtildiği şekilde UYGUN GÖ ; RÜ ; Ş şerhi alındıktan sonra gereğinin ifası . . . &rdquo ;

SAVCILARA ONAY KISITLAMASI

Engin ' in yazısında Ç ; olakkadı ' nın 22 Ocak ' taki gö ; revlendirme yazısında belirttiği rutin talimata ilginç ; bir atıf yapıldı . Ç ; olakkadı ' nın &ldquo ; Soruşturma evresinde ortaya ç ; ıkan ö ; nemli olaylarla ilgili olarak veya yakalama arama gibi ö ; nemli soruşturma işlemlerinin ö ; ncesinde Cumhuriyet Başsavcısına veya Cumhuriyet Başsavcı Vekiline bilgi verilmesine&rdquo ; ilişkin yazısında ' bilgi verilmesi&rdquo ; talimatı , Engin ' in yasadışı yazısında &ldquo ; Başsavcısı ve Vekili ' nin onayının alınması&rdquo ; zorunluluğuna dö ; nü ; ştü ; rü ; ldü ; .

İfadeye ç ; ağırmak iç ; in izin alacaklar

Bizden olur almadan operasyon yapmayın
Skandal talimatla bundan bö ; yle ö ; zel yetkili savcılara , soruşturma kapsamında ifadeye ç ; ağıracağı ç ; ok sayıda general ve subay iç ; in Başsavcı ve Başsavcı Vekili ' nden izin alması şartı getirilmiş oldu . Kuvvet Komutanları ' nın serbest bırakılmasının &ldquo ; ü ; stler serbest astlar tutuklu&rdquo ; değerlendirmesiyle tartışma zemini oluşturacağı kaydedilirken , bu durumun tutuklular iç ; in yapılacak itirazlarda gerekç ; e olarak kullanılacağına işaret edildi . Başsavcının bu talimatını uygulayan kolluğun da suç ; işlemiş olacağı belirtildi .

iŞTE ANAYASA ' DA HAKiM VE SAVCILARIN TEMiTANI

138 . Madde : &ldquo ; Hâ ; kimler , gö ; revlerinde bağımsızdırlar ; Anayasaya , kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî ; kanaatlerine gö ; re hü ; kü ; m verirler . Hiç ; bir organ , makam , merci veya kişi , yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâ ; kimlere emir ve talimat veremez ; genelge gö ; nderemez ; tavsiye ve telkinde bulunamaz . Yasama ve yü ; rü ; tme organları ile idare , mahkeme kararlarına uymak zorundadır ; bu organlar ve idare , mahkeme kararlarını hiç ; bir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez . &rdquo ;

139 . Madde : &rdquo ; Hâ ; kimler ve savcılar azlolunamaz , kendileri istemedikç ; e Anayasada gö ; sterilen yaştan ö ; nce emekliye ayrılamaz ; bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa , aylık , ö ; denek ve diğer ö ; zlü ; k haklarından yoksun kılınamaz . &rdquo ;

SAVCILARA MÜ ; DAHALE YAPILMIŞ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin tarafından gö ; nderilen yazıyı değerlendiren eski Cumhuriyet Savcısı Gü ; ltekin Avcı , talimatın yasaya aykırı olduğunu belirterek &ldquo ; Soruşturmaları savcılar yü ; rü ; tü ; r . Savcılar Cumhuriyet Başsavcısı ' ndan veya Başsavcı Vekili ' nden izin almak zorunda değildir&rdquo ; diye konuştu . Avcı , &ldquo ; CMK ' da asıl olan savcıdır . Başsavcı veya vekili , savcının gö ; zaltına alma kararlarına mü ; dahale edemez . Bu yazı Ergenekon ve Balyoz soruşturmasını yü ; rü ; ten savcıların yetkisine mü ; dahale anlamı taşıyor . Prosedü ; r aç ; ısından doğru değil . Emniyet ' teki adli kolluk gö ; revini yerine getiren polisin savcılardan gelen emirleri yerine getirmesi gerekir . Başsavcılığa sormak gibi gö ; revleri yoktur&rdquo ; dedi .

Kaynak : Bugü ; n