Osman Durmuş akla gelen ilk isim oldu

ANDY-AR şirketi tarafından 21 il ve 107 noktada yapılan Türkiye gündemi ile ilgili Şubat ayı anket sonuçları açıklandı.

Toplamda 4.568 kişi üzerinde gerçekleştirilen ankette vatandaşlara son günlerde Türkiye’nin sıcak gündemindeki konularla ilgili çeşitli sorular yöneltildi.

OSMAN DURMUŞ İLK SIRADA

Vatandaşlara ilk olarak geçtiğimiz günlerde Meclis’te yaşanan yumruklu kavga ile ilgili olarak: ‘’ TBMM’de yaşanan kavga denildiğinde aklınıza gelen ilk ismi söyler misiniz?’’ sorusu yöneltildi. Bu soruya yanıt veren vatandaşların yüzde 26,3 Osman Durmuş yanıtını verirken, yüzde 19,2’lik kesimin aklına da ilk olarak R.Tayyip Erdoğan geldi.

VATANDAŞ KAVGAYA TARAF OLMADI

Türkiye gündemini değiştiren kavga ile ilgili olarak vatandaşlara yöneltilen bir başka soru da: ‘’ TBMM’de yaşanan kavgada kimi haklı buluyorsunuz?’’ sorusu oldu. Parti liderlerinin ve milletvekillerinin kendilerini savunan açıklamalarının aksine vatandaşlar yaşanan bu kavga olayında olumsuz yönde görüş bildirdi.

Bu soruya yanıt veren yüzde 30,4’lük kesim Hiçbiri şeklinde görüş bildirirken, yüzde 24,6’lık kesimde yaşanan bu olayda Erdoğan’ın haklılığına inandığına vurgu yaptı.

VATANDAŞ TÜRBAN KRİZİNİ DEĞERLENDİRDİ

Vatandaşlara yöneltilen bir başka soru da, Erdoğan’ın gündeme getirdiği ve beraberinde birtakım tartışmalarında yaşandığı türban kriziydi. GATA’da yaşanan bu kriz ile ilgili olarak: ‘’ 2007 yılında Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın GATA’ya türbanlı olarak girememesini nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ şeklinde bir soru yöneltildi.

Bu soruya yanıt veren yüzde 61,2’lik kesim Olumsuz yönde görüş bildirirken, yüzde 13,5’lik kesimde bu durumu Olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

ERKEN SEÇİM OLURSA
.
Muhalefet partilerinin erken seçim ısrarı ve yaşanan bir takım toplumsal olayların partilerin oy oranlarına ne derece yansıdığı geçtiğimiz günlerde yapılan çeşitli araştırmalarla ortaya çıkmıştı.

CHP 3. SIRAYA GERİLEDİ

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin Şubat ayı anket sonuçlarına göre: yüzde 35,3 ile AKP ilk sırada geliyor. Son günlerde iktidara yönelik sert tutumu ile dikkat çeken MHP, yüzde 18,9 ile ikinci sırada geliyor. Daha önce yapılan anketlerin çoğunda AKP’nin ardından 2. sırada yer alan CHP, Şubat ayında daha da gerileyerek 15,3 ile 3. sırada yer alıyor.

BUNLARIN DIŞINDA VATANDAŞLARA:

- Bu olayda TBMM Başkan vekili Güldal MUMCU’nun tarafsız bir tutum sergilediğine inanıyor musunuz?
- Bazı kesimler, GATA’ya türbanlı olarak alınmamasında Emine ERDOĞAN’a özel bir kasıt olduğunu ileri sürmekte, siz bu düşünceye katılıyor musunuz?
- Bu olayda Genelkurmay Başkanı Org.İlker BAŞBUĞ’un böyle bir olay keşke olmasaydı açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Türban yasağının ordu ya da devlet kurumlarında olması size göre doğru bir uygulama mıdır?
- Hükümetin gündeminde yer alan Anayasa değişikliği programını destekliyor musunuz?
- Hükümetin planladığı Anayasa değişikliği paketi içerisinde öncelikle hangi konuların yer alacağından haberdar mısınız?
- TEKEL işçilerinin eylemlerini haklı buluyor musunuz?
- Bu olayda hükümetin sağduyulu ve yapıcı bir tutum sergilediğine inanıyor musunuz?
- Bazı kesimler, Tekel işçilerinin eylemlerinin, amaçlarının dışına çıktığını ve siyasi malzeme oldukları kanaatini taşımaktadır. Siz bu düşünceye katılıyor musunuz?
- Muhalefet partileri erken seçim talebinde bulunmaktadır. Size göre erken seçim olmalı mı?
- Hükümetin gündeminde olan seçim barajının % 5’e indirilmesini destekliyor musunuz?
soruları da yöneltildi.