Her Yıl 4 Milyon İnsan Sigaradan Ölüyor

Milas İlçesinde Sağlık Grup Başkanlığı tarafından 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle düzenlenen 'Sigaranın Zararları' konulu konferans yoğun ilgi gördü.

Her Yıl 4 Milyon İnsan Sigaradan Ölüyor
Milas İlçesinde Sağlık Grup Başkanlığı tarafından 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle düzenlenen 'Sigaranın Zararları' konulu konferans yoğun ilgi gördü.
Milas İlçe Sağlık Grup Başkanlığı tarafından Milas İlçe Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonu'nda 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü'nde sigaranın zararları ve sigaranın neden bırakılması gerektiği konusunda vatandaşlara seminer verildi. Seminer Milas İlçe Sağlık Grup Başkanlığı doktorlarından Dr. Zerrin Atçı ve Dr. Gülten Şimşek tarafından gerçekleştirildi.
Dr. Gülten Şimşek, tarafından yapılan sunumda her yıl dünyada milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu olan sigaranın zararlarından ve yol açtığı hastalıklardan bahsedildi. Dr. Şimşek, "Sigara içenlerde kanser olma riski 23 kat artıyor. İlik, mesane, cilt, ağız, diş eti, bademcik, gırtlak, böbrek vb. kanser türlerine neden oluyor. Sigara içen bir kişi bir apartmanın merdivenlerinden bile rahat çıkamaz, nefes nefese kalır.
Tütün zararlı bir bitkidir ve ister elde ister fabrikada işlensin bu zararlı özelliklerinden kurtulamamaktadır" dedi.
Her yıl 4 milyon insanın sigaradan öldüğünü ve 2020 yılında her 3 erişkinden birinin ölümünün sigaradan olacağını kaydeden Dr. Şimşek, tütünün yol açtığı hastalıklar konusunda şunları söyledi: "Sigara dumanındaki zararlı maddeler ağız yolu ile içeri çekildiği için yanak, dudak, yutak ve gırtlak bölgelerine yapışarak oradaki dokuları zamanla tahrip etmektedir. Tütünün yol açtığı hastalıklar; bağımlılık, kanserler, enfeksiyonlar, anatomik ve fizyolojik bozukluklar, genetik bozuklar ve alerjiye duyarlılıktır"
"Hiç sigara içmeyenlere göre sigara içenlerin eş zamanlı alkol içmesi 3 kat, esrar içmesi 8 kat, kokain içmesi 22 kat daha fazladır." diyen Dr. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa genelinde 51 ülkede 1.2 milyon, dünya genelindeki 4.9 milyon insan her yıl sigaradan ölmektedir. Ülkemizde ise en az 70 bin kişi öldürdüğü hesaplanmaktadır. Akciğer kanseri, dünyadaki kanser ölümleri arasında birinci sırada yer almaktadır"