Şubat ayında pamuk hasadı şaşırttı

Yurdun birçok bölümünde soğuk ve yağışlı hava etkili olurken, Adana'nın Ceyhan ilçesinde Çukurova'nın beyaz altını olarak bilinen pamuğun şubat ayında hasat edilmesi şaşkınlığa neden oldu.

Şubat ayında pamuk hasadı şaşırttı
Ceyhan'ın yaklaşık 4 bin nüfuslu Mercimek beldesinin en tanınmış çiftçilerinden olan Candan Karataş, hasadını yaptığı pamuğun ikinci ürün ekimi olduğunu söyledi.

Çukurova bölgesinde ikinci ürün pamuk ekiminin çok yaygın olmadığını anlatan Karataş, "Ben bu yıl 100 dönüm arazide pamuk ekimi gerçekleştirdim. Ekimi ise haziran ayının sonunda yaptım. Normal şartlarda haziran ayında ekilen pamuk, Aralık ayında hasadı olur. Ancak hasat döneminde hava şartları yağışlı geçti. Ve ardından da işçi sıkıntısı yaşanınca hasat da bugünlere kaldı." diye konuştu.

Bugüne kadar havanın yağışsız geçmesini ve arazinin kurumasını beklerken yağışların devam ettiğini belirten Karataş, "Başak vermiş halde pamuğumuz arazide 2 ay beklemiş oldu. Artık arazinin kurumasını beklemeden hasada başlamak zorunda kaldık. Yoksa pamuk çürüyüp gidecekti. Tabii bu çerçevede ürünün kalitesi düşmüş oldu. Normal şartlarda dönüme 400 kilo verim elde edilirken, bugün 200 kilo verim elde edildi. Pamuğun 2009 yılındaki piyasa fiyatı 900 TL'ye alıcı bulunurken, şimdi ise yüzde elli fiyat düştü. Aynı zamanda şubat ayının bu soğuk hava şartlarında işçi bulduğumuza da şükür ettik. Ne yapalım kısmetimiz buymuş." şeklinde konuştu.

Pamuk işçilerinin elçisi olan Musa Toyboğa ise hava şartlarının soğuk olmasına aldırış etmeden çalıştıklarını ifade ederek, "İşçilerimizin zaten sabit, hiçbir işi yok. Ne yapalım başka yapacak bir işimiz yok, biz ameleyiz. Hava şartları soğuk olsa da kadın erkek hep birlikte çalışmaya mecburuz. Çocuklarımız bizden ekmek bekliyor. Normalde ikinci ürün pamuk hasadı aralık ayında olacaktı ama hava yağışlı geçti." diye konuştu.

Tarım işçisi olan Ömer Tursoy da "Şubat ayının içerisinde pamuk toplamak bizimde alışık olmadığımız bir durum. Ama yağıştan dolayı bugünlere gelinmiş. Şubat ayında pamuk toplamamız ekonomik olarak bizi etkiliyor. Çünkü yaz aylarında verim yüksek olduğundan dolayı yevmiyemiz daha yüksek olur. Biz pamuğu kilosunu 20 kuruşa topluyoruz. Günde 80 kilo pamuk toplayan bir işçinin yevmiyesi 18 TL'ye gelir. Ne yapalım biz de geçimimizi böyle kazanıyoruz." dedi.

Öte yandan pamuk işçileri soğuk havadan dolayı ateşte demledikleri çayı yudumlayarak içlerini ısıtmaya çalıştı.