Çin'den El Beşir'e destek

Sudan lideri El Beşir hakkındaki soykırım suçlamalarının yeniden yargıya taşınma kararını eleştiren Çin, bu durumun barış sürecine zarar verdiğini söyledi.

Çin'den El Beşir'e destek
Çin ile ABD başta olmak üzere batılı ülkeler arasında Afrika kıtasındaki ekonomik rekabet, siyasi tavırlarla da kendini gösteriyor. Afrika'da özellikle Sudan'da büyük ekonomik çıkarları olan, başta petrol olmak üzere farklı alanlarda önemli yatırımları olan Çin yönetimi, çıkarlarını siyasi duruşuyla korumaya çalışıyor.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in soykırımla suçlanamayacağı şeklindeki kararı bozmasına Pekin'den tepki geldi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Ma Zhouxa, sudan'daki durumun "karmaşık, kırılgan ve kritik" olduğunu kaydederek, UCM'nin bu kararının "uzlaşma ortamına zarar verebileceğini" savundu.

Sudan hükümeti ile Darfur'daki güçler arasında bir barış için çaba gösterildiğini hatırlatan Ma, Çin'in başından beri El Beşir aleyhine yürütülen 'soykırım suçlaması" süreci konusunda endişeli olduğunu söyledi.

Bazı Afrika ve Arap ülkeleri ile Afrika Birliği ve Arap Birliği gibi bölgesel teşkilatların da süreçten rahatsız olduklarını ifade eden Çinli yetkili, Sudan'daki barış ortamının tehlikeye atıldığı görüşünü yineledi.

UCM geçen yıl Beşir'in savaş suçu ve insanlığa karşı suçları içeren katliam, işkence, tecavüz gibi yedi ayrı eylemden yargılanmasına karar vermiş, tutuklama emri çıkarmıştı. Hakimler, soykırım suçlamaları için sunulan delillerin ise yetersiz olduğuna hükmetmişti.

Kararı temyiz eden ve El Beşir'in soykırım suçlamasıyla yargılanmasını isteyen savcıların başvurusu UCM temyiz yargıçları tarafından geçen hafta kabul edildi.

El Beşir hakkında soykırım konusunda dava açılıp açılmayacağına duruşma hazırlıklarından sorumlu olan alt dairedeki yargıçlar karar verecek.