Finlandiya ve Kosava beraber AB'ye girmeli

Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, Kosova ile Sırbistan'ın beraber Avrupa Birliği'ne kabul edilmeleri gerektiğini söyledi.

Kosova'ya yaptığı 1 günlük ziyaret çerçevesinde Priştine'de Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile bir araya gelen Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb, Kosovalılara 3 mesaj illetti. Kosova'ya ayrı bir önem verdikleri ve desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kosova'nın AB ile bütünleşmesi sürecinde kararlı olması ve bu yönde çalışmalarını devam ettirmesi gerektiğini kaydetti. İkinci mesaj olarak da hukuk hakimiyetinin sağlanmasının önemine değinen konuk Bakan Stubb, "Hukuk devletinin kurulması ve yasa üstünlüğünün oluşturulması, devletin sağlıklı kalkınabilmesi ve gelişebilmesi için en önemli şartlardan biridir. Dolayısıyla, hukuk hakimiyeti, Kosova'ya yabancı yatırımların yapılmasını teşvik edip çoğaltacaktır" diye konuştu.

AB ile bütünleşme sürecinde komşularla iyi ilişkiler kurulması ve ülkeler arasındaki ihtilafların diyalogla çözümlenmesinin şart olduğuna vurgu yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, "Kosova ile Sırbistan ayrı ayrı değil, aynı tarihte beraber Avrupa Birliği'ne (AB) kabul edilmelidir. Kosova'nın AB ile bütünleşmesi sürecinin başlangıç noktası, el ele vererek, Sırbistan ile dostluk ilişkilerin kurulmasındadır. Batı Balkan ülkeleri paket halinde AB'ye alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bakan Stubb, bağımsız Kosova'yı günün birinde AB içinde görmeyi arzuladıklarını belirterek, Kosova'nın AB'nin geride kalan 5 üye ülkesi tarafından da tanınması için gayret göstereceğini sözlerine ekledi. Kosova Başbakanı Haşim Taçi de görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kosova'ya verdikleri destekten dolayı Finlandiya'ya teşekkürlerini belirtti. Demokratik ve çok uluslu bir Kosova'nın kurulması için çaba gösterdiklerini kaydeden Başbakan Taçi, Kosova'nın Avrupa-Atlantik strüktürlerine katılım sürecinde aralıksız çalıştıklarını söyledi.