Gmis Başkanı Muslu, Ocaktaki Eksikliklere Dikkat Çekti

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bulunan bir maden ocağında meydana gelen ve 13 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazayı değerlendirdi

Gmis Başkanı Muslu, Ocaktaki Eksikliklere Dikkat Çekti
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bulunan bir maden ocağında meydana gelen ve 13 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazayı değerlendirdi. Başkan Muslu, patlamayla ilgili eksikliklere de dikkat çekti.
Kaza nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Muslu, kazanın grizu patlamasıyla meydana geldiğinin anlaşıldığını belirterek, "Kaza, aldığımız bilgilere göre iş güvenliği önlemlerinin alındığı bir maden ocağında meydana gelmiş. Kaza, yine de bazı eksikliklerin bulunduğunu gösteriyor" dedi.
Muslu, "10 Aralık 2009 tarihinde Bursa Kemalpaşa ilçesinde bulunan bir ocakta meydana gelen kazada 19 madenciyi kaybetmiş olmanın acısı yürüklerimizdeyken, bu kez Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bulunan bir maden ocağında grizu patlaması sonucu 13 madenci arkadaşımızı yitirmiş olmanın acısını yaşıyoruz. 13 maden şehidimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve madencilik camiasına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.
Dursunbey'deki aynı ocakta 1 Haziran 2006 tarihinde de bir kaza meydana geldiğini ve 17 madencinin şehit olduğunu hatırlatan Muslu şunları söyledi:
"Kazanın meydana geldiği 23 Şubat günü saat 19.00'dan itibaren gelişmeleri yakından izliyoruz. Türkiye Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi ve Zonguldak Şubesi ile kazanın oluş şekli konusunda sürekli bilgi alışverişinde bulunduk. TTK Genel Müdürümüz ile de kazayla ilgili görüşmemiz oldu. Makine Mühendisi ve aynı zamanda Balıkesir TSO Başkanı olan ocak sahibinin de kaza sonrası yaptığı açıklamada tüm iş güvenliği önlemlerini aldıklarını söylediğini öğrendik. Dursunbey'deki maden ocağında 2006 yılında meydana gelen kazanın ardından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm tedbirlerin alınmaya başlandığını ve yakın bir zamanda Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tüm denetimlerin yapıldığı bilgisini de aldık. Denetim sonuçlarında, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alındığı belirtilse de patlamanın grizu gazından oluşması yine de bazı eksikliklerin bulunduğunu gösteriyor. Ocakta çalışırken patlamayla ölen ve yaralanan madencilerin yanması, güçlü ve alevli bir patlamanın varlığını gösteriyor. Ocak içinde kullanılan tüm elektrikli araç ve malzemenin anti-grizu özelliğinde olması gerekir. Açıklamalar da, ocakta kullanılan araç ve malzemenin bu özelliklere sahip olduğu da belirtiliyor. Kazadan kurtulan madencilerin beyanlarına göre, gaz ölçümlerinde grizu düzeyi düşük. Ancak patlamanın dinamit yerleştirmek için delik delindiği sırada meydana geldiğini ifade ediyorlar. Kömür degajı tabir ettiğimiz gaz boşalımı bu sırada meydana gelmiş olabilir. Kazanın gerçek nedeni ve oluş şekli uzmanların ocakta yapacakları inceleme sonucunda ortaya çıkacaktır."
Başta kömür üretimi olmak üzere hiçbir alanda üretimden vazgeçmenin doğru olmayacağını belirten Muslu, "Üretimi yaparken, tüm iş sağlığı ve işgüvenliği önlemlerinin eksiksiz alınmasını ve geliştirilmesini, insanı öne çıkaran bir üretim anlayışının hakim kılınmasını istiyoruz" dedi.