Akçakoca'da Yapay Resif Projesi Hayata Geçiyor

Düzce İl Genel Meclisi Üyesi İbrahim Bilgin, su canlılarının deniz altında barınabilecekleri toplu alanlar olarak bilinen 'Yapay Resif' projesi için harekete geçtiklerini kaydetti.

Akçakoca'da Yapay Resif Projesi Hayata Geçiyor
Hassas eko sistemin korunması ve balıkçılığın geliştirilmesi amacıyla Karadeniz'de yapay resif projesinin uygulanabileceğini ifade eden Bilgin, projenin ilçe turizmine de büyük katkılar sağlayacağını belirterek, "Akçakoca'da yapay resif projesi uygulayabilmek için bir çalışma başlattık. Olta balıkçılığını çok seviyorum ve balıkçılıkla ilgilendiğim için konuyla ilgili bir araştırma yaptım. Araştırmalarım neticesinde bu çalışmanın ilçeye çok şey katacağını gördüm. Zemine suda canlıların barınabileceği bir alan oluşturuluyor. Bu proje Türkiye'de ilk kez 1991 yılında hayata geçirilmiş. Akçakoca'da uygulanmaya başlandığında ilçenin tanıtımı için büyük katkı sağlayacak" dedi.
Yeterli kaynağın bulunmasının ardından hemen proje hazırlıklarının başlanacağını belirten İbrahim Bilgin, ortak çalışma yapılabilecek kurumları şöyle sıraladı: "Ortak çalışılması uygun olan bazı kurumlar belirledik. Düzce Valiliği, Düzce Üniversitesi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Akçakoca Belediyesi ve Akçakoca Balıkçılar Kooperatifi ile ortak çalışılabilir. Düzce valimiz Bülent Kılınç'a konuyu ilettim. Oda projeyi çok olumlu değerlendirdi. Şuan proje çalışmaları sürüyor."
Bilgin açıklamasında projenin amaçlarına da değinerek "Bu projenin amacı Karadeniz'de olta balıkçılığına katkı sağlamak. Dalış turizmini geliştirmek. Balık çeşitliliğini arttırmak. Bilimsel araştırmalara ortam sağlamak. Kaçak avlanmaya karşı doğal önlem almak. Balıklar için doğal besin alanları oluşturmak. Su altı fotoğrafçılığı ile zıpkınla balık avlama veya olta ile balık tutma yarışmaları düzenlemek" diye konuştu.
Proje kapsamında faydalanmayı düşündükleri kaynakları da açıklayan Bilgin, "Proje kapsamında Avrupa Birliği fonlarından faydalanmak istiyoruz. Ayrıca Kalkınma Ajansı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan da destek istemeyi düşünüyoruz" dedi.