Orman Zararlılarına Karşı Mekanik Mücadele

Sinop Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Boyabat İşletme Müdürlüğü tarafından ormanlara zarar veren 'çamkese böceği'ne karşı mekanik mücadele başlatıldı.

Orman Zararlılarına Karşı Mekanik Mücadele
Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çamkese böceklerinin, aslında bir kelebek türü olduğunu belirten Sinop Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir, söz konusu kelebek türü tırtıllarının Türkiye'deki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal ettiğini söyledi. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesinin gerilediğini ve hacim kaybına uğradıklarını kaydeden Rahmi Demir, "Çamkese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat, ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur" dedi.
Ormanları bu zararlılardan korumak amacıyla Boyabat İşletme Müdürlüğü bünyesinde başlatılan mekanik mücadele çalışması çerçevesinde çamkese böceğine ait keselerin toplanarak imha edildiğini belirten Rahmi Demir, "Farklı orman işletme şefliklerinde devam eden çalışmalarda kimyasal mücadele tercih edilmiyor. Çünkü kimyasal mücadele çoğu zaman faydalı böceklerin de yok olmasına sebep oluyor. Biz mekanik mücadeleyle doğaya zarar vermeden, bu zararlılardan ormanlarımızı kurtarmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.