Kayseri'de Sanayiciler 2010 Yılından Umutlu

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından yapılan 2009 yılı ekonomik durum anketinden, sanayicilerin bu yıl büyüme beklentisi içinde olduğu sonucu çıktı.

Kayseri'de Sanayiciler 2010 Yılından Umutlu
KAYSO tarafından Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, anket sonuçları açıklandı. Konu ile ilgili konuşan KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, sanayicinin sürekli iyimser olması gerektiğini söyleyerek, "Bizim söylediklerimiz bazen yanlış anlaşılabiliyor. 2009 yılında global kriz yaşandı. Bu süreçte büyük şirketler başta olmak üzere ciddi manada herkes etkilendi. Ama Kayseri sanayisinin bu kriz dönemini en az zararla atlattığını söyleyebiliriz. Bizim söylediğimiz rakamlar, abartılacak rakamlar değil. 2010 yılında siyasi ve birçok konuda istikrarın yakalanmasıyla Türkiye'nin büyümesi en az yüzde 5 olacak. Biz Kayseri olarak 2010 yılında yüzde 10'luk bir büyüme bekliyoruz. Biz büyük olasılıkla da bu rakamı yakalayacağız" dedi.

Sanayicinin siyasi istikrar istediğini ve erken seçimden yana olmadıklarını ifade eden Boydak, 2010 yılından umutlu olduklarını, büyüme hızını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisfet Uzay ise 158 firmanın katıldığı anketin sonuçlarını açıkladı. Uzay, "Beklentilerin 2009-I dönemine göre daha olumlu olduğu yapılan ankette ortaya çıkmıştır. 2010 yılında yatırımlarda artış bekleyen işletme yüzdesinin arttığı görülmekle birlikte, 2010 yılında işletmelerin önemli bir kısmı yatırımlarının değişmeyeceğini beklemektedirler. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yeniden büyüme sürecinin başlayacağı ancak bu sürecin yavaş olacağı söylenebilir. İstihdam diğer değişkenlere göre değişmenin sınırlı kaldığı, önümüzdeki dönemde de önemli gelişmelerin yaşanmayacağı öngörülen değişkenlerden biridir. Önümüzdeki dönemde işsizlik sorunu Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olmaya devam edecektir" dedi.

Uzay, sanayicilerin 2010 yılı için beklentilerine yönelik verilen cevaba yüzde 51,6'sının "iyi", yüzde 28,7'sinin "orta", yüzde 8,3'ünün ise "kötü" cevabını verdiğini sözlerine ekledi.