Cbü'den Hava Kirliliği Paneli

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) 'Manisa'da Kış Dönemi Hava Kirliliği' konulu panel düzenledi.

Cbü'den Hava Kirliliği Paneli
CBÜ Sinema Salonu'nda düzenlenen panele CBÜ Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Tamer Yılmaz başkanlık etti. Manisa Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden Yük. Biyolog Sami Akça, Mimarlar Odası Manisa Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Müge Türkeli Kuğu, Devlet Meteoroloji İşleri İl Müdürü Müh. Lütfi Vural, CBÜ Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Aysin Şakar Coşkun da panele konuşmacı olarak katıldı. Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp ve Belediye Başkan Yardımcısı Nursel Ustamehmetoğlu ile Manisagaz Bölge Müdürü İbrahim Başaran'ın konuk olarak bulunduğu panelde, hava kirliliğinin nedenleri ve olumsuz sonuçları üzerinde duruldu.
Prof. Dr. Tamer Yılmaz, dünyada her yıl 2 milyon insanın hava kirliliği kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybettiğini belirtti. Yılmaz, "Hava kirliliği katı, sıvı ve gaz kirleticilerinin insan sağlığı, canlı yaşamı ekolojik dengeye zararlı olabilecek düzey ve sürede havada kalmasıdır. Hava kirliliği günümüzde özellikle bazı büyük kentlerimizde kış dönemi aylarında yaşanmakta ve hava kalitesini bozmaktadır. Bir insanın bir günde 2,5 litre suya, 1,5 kilogram besine ve 10 metreküp ile 20 metre küp arasında temiz havaya gereksinimi vardır. Bir insan açlığa 60 gün, susuzluğa 6 gün, havasızlığa ise sadece 6 dakika dayanabilmektedir." diye konuştu. Çevre kirliliği yaşandığında yağışın kirliliği gidermede yetersiz kaldığına dikkat çeken ve 2 yılda 6 aylık kış dönemi çalışmalarında CBÜ Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne 2006 yılı Aralık ayında başvuran hasta sayısının oldukça yüksek olduğunun vurgulayan Yılmaz," Ekim ve Mart ayları arasında hava kirliliği yoğun yaşanıyor. CBÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları bölümüne kış döneminde başvuran hastaların yüzde 99'u hava kirliliğinden dolayı geliyor." dedi.
CBÜ Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Aysin Şakar Coşkun da, "Manisa'da Hava Kirliliğinin İnsan Üzerindeki Etkisi" üzerine yaptığı konuşmada, göğüs hastalıklarında hava kirliliğinin etkilerine değindi. Daha sonra diğer panelistlerde konuşarak katılımcıları hava kirliliği hakkında bilgilendirdi.