Van Kent Konseyi Kadın Meclisi Olağan Genel Kurulu

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, kadınların kent yaşamında edilgen değil, etkin olarak öğütlenmesinin temel bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Van Kent Konseyi Kadın Meclisi Olağan Genel Kurulu
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı Tuşba Salonu'nda yapılan Van Kent Konseyi Kadın Meclisi Olağan Genel Kurulu, Belediye Başkanı Bekir Kaya, Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva ile çok sayıda kadının katılımı ile gerçekleşti. Toplantının açılışından bir konuşma yapan Van Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, kadın meclisinin cinsiyet ayrımcılığına dayalı eğitim, hukuk, sağlık ekonomik, siyasal, kültürel ve toplumsal olmak üzere her alandaki uygulamalara karşı mücadele etmekte olduğunu söyledi. Kadın meclisinin siyasi bir oluşum olmayacağı, siyasi amaçla faaliyet göstermeyeceği ve siyasi partiler ile dikey ilişki kurmayacağını vurgulayan Takvan, ancak siyasi parti üyesi kadınların katılımına açık olacağını söyledi. Kadın meclisinin toplantılarını kamuya ve basına açık yapılacağını da belirten Takva, "Mecliste alınan kararlar ve görevler, getirmiş olduğu ayrıcalıklar, özel çıkarlar doğrultusunda kullanılmayacak. Çalışmalara katılım devamlılık ve gönüllülük esasına dayanacak. Yeni katılımlara açık olacaktır. Tartışmaların niteliği ve kapsamı genel hedef ve amaçlara yönelik olacak. Kadın meclisi üyelerini ortak kararlarının çerçevesinde hareket edecektir. Kadın meclisimiz şeffaf ve paylaşımcıdır. Her türlü şiddete karşı ortadan kaldırılmasına yönelik politikalar geliştirir ve çalışmalar yapar. Van Kadın Meclisi, kadınların karar alma süreçlerine ve kentsel yaşamın her alanına etkin olarak katılımını sağlayacaktır. Sizlerin bakış açısıyla ilimizin daha iyi bir yönetim anlayışına kavuşacağına biliyoruz. Birlikte daha etkin ve verimli projeler üreteceğiz. Bu meclisin açılmaya başlaması ile kentsel yaşama katılım olacaktır. Buradan çıkan çözüm önerileri, uygulayıcı kurumlar tarafından dikkate alınacaktır. Böylece kentimize bundan sonra daha fazla hanımeli değecek" dedi.
Dana sonra konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ise kadınların toplumların var olma mücadelesinde ortaya koyduğu ruhun o toplumun geleceğine yaşamsal bir boyut kazandırdığını belirtti. Başkan Kaya, "Özellikle yerellerde kurulan ve halkın doğrudan katılımını sağlayan yönetim biçimlerinin içerisinde kadında sahiplenme ve bilinç gelişmiştir. Kadın tüm bu gelişmelerin gücü olmak kadar, kendi planlamalarını yerel oturma zorunluluğu toplumsal gelişmelerin bir parçası olarak devam ettirmesi kaçınılmaz. Kadınların kent yaşamında edilgen değil, etkin olarak öğütlenmesinin temel bir zorunluluk haline gelmiştir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından divan başkanlığına seçilen İstanbul Yerel Gündem 21 Üyesi Arzu Şahin, katılımcılara kadın meclisi hakkında bilgiler verdi. Daha sonra yapılan oylama ile 18 kişilik Kadın Meclisi üyeleri seçildi. Geçtiğimiz ay Gençlik Meclisi Olağan Genel Kurulu'nu da yapan Van Kent Konseyi böylece Yürütme Kurulu üyelerini seçmiş oldu.