Türkiye- Tanzanya İş Forumu

Geçen yıl Türkiye ve Tanzanya arasındaki ticaret hacminin 66 milyon dolara ulaştığını anımsatan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 'Bizim hedefimiz bu rakamın kısa sürede 500 milyon dolarlar seviyesine ulaşması

Türkiye- Tanzanya İş Forumu
Geçen yıl Türkiye ve Tanzanya arasındaki ticaret hacminin 66 milyon dolara ulaştığını anımsatan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Bizim hedefimiz bu rakamın kısa sürede 500 milyon dolarlar seviyesine ulaşması. Biz Tanzanyalı dostlarımız ile daha büyük işler yapmak için buradayız" dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Tanzanya Ticaret ve Yatırım Forumu Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Mrisho Kikwete beraberindeki 50 Tanzanyalı işadamı ile 600'e yakın işadamını buluşturdu. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı forumda Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete, Türk işadamlarına yatırım çağrısında bulunarak, "Karpuz üretiminden enerjiye kadar acil yatırıma ihtiyaç var. Gelin, yatırım yapın, müşterileriniz sizi Tanzanya'da hazır bekliyor" dedi.

İstanbul'da dün düzenlenen Türkiye-Tanzanya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda konuşan TUSKON Başkanı Meral, geçen yıl şubat ayında Cumhurbaşkanı beraberinde 110 işadamı ile Tanzanya'ya yaptıkları ziyaretten sonra işadamlarının ziyaretlerinin artış gösterdiğini ifade etti. Meral, 2008 yılında gerçekleştirilen Türkiye-Afrika zirvesinin de iki ülkenin ilişkilerinde bir milat olduğunu ve bu tarihten sonra ilişkilerin hızla geliştiğini aktardı.
Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete ise Tanzanya'da yatırım için sundukları avantajlara değinerek, "Şirketleri yatırımlar dönmeden kurumlar vergisinden muaf tutuyoruz. Ayrıca kar transferine de izin veriyoruz. Tanzanya yatırım merkezleri ile yabancı işadamlarına sayısız fırsat sunuyor. Tanzanya'da yatırım yapacak Amerikalı bir alüminyum şirketinin 600 megawattlık enerjiye ihtiyacı olduğunu ancak ülkedeki toplam gücü zaten 700 megawattlık gücü bulunuyor. Başka bir Amerikalı şirket ise 40 konteyner karpuz talep etti ancak bizim üretimimiz olmadığı için karşılayamadık. Kısacası karpuz üretiminden enerjiye kadar acil yatırıma ihtiyacımız var. Gelin, yatırım yapın, müşterileriniz sizi hazır bekliyor" diye konuştu.

"TANZANYA'DA KAHVE FABRİKASI KURUN"

Barış ortamı ve siyasi istikrarın olduğu Tanzanya'ya güvenilebileceğini belirten Kikwete, özelleştirme alanında Türkiye ve Tanzanya arasındaki vizenin kalkması ile birlikte ortak ticaret hacminin dengeli bir şekilde artış göstermesini beklediklerini belirtti. Tanzanya'nın 300 milyon nüfuslu Afrika pazarına açılan bir kapı olduğuna işaret eden Kikwete, iklim, tarım, su ve enerji kaynakları açısından çok zengin olan Tanzanya'nın turizm potansiyelinin de gelişmeye açık olduğunu vurgulayan Kikwete, Türk yatırımcıların da Tanzanya'nın avantajlarından yararlanmasını dilediğine işaret etti. Türk Kahvesinin de harmanlanmış bir kahve olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Bizim kahvemiz çok kaliteli gelin siz de Tanzanya'da kahve fabrikası kurun" diye konuştu.

TUSKON'un, 2006 yılında hükümetin Afrika açılımı ile birlikte başladığı ilk faaliyetinin Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü olduğunu kaydeden Meral, "TUSKON bu faaliyet ile Afrika'yı Türkiye'nin gündemine taşıdı, Türkiye'yi de Afrika'nın gündemine taşıdı. Daha önceleri ülkemizde Afrika pek bilinmiyordu, insanların ilgisini de çekmiyordu. Afrika'da ne işimiz var deniyordu ama şimdi Türkiye'de bizim Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile yaptığımız faaliyetler ile birlikte Afrika Türkiye'de bilinir oldu, Türk işadamları devamlı seyahat etmeye başladı ve artık işadamlarımız için Afrika en önemli pazarlardan biri haline geldi" dedi.

Tanzanyalı ve Türk işadamları arasında yeni işbirlikleri gerçekleştirmek ve bu işbirliğini ticari alanda büyük şirketlere dönüştürmek istediklerini vurgulayan Meral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle, bugün, 600'den fazla Türk işadamı ile buradayız. Çünkü biz Tanzanya'ya inanıyoruz. İnanıyoruz, çünkü Tanzanyalı dostlarımızla ilişkilerimizin çok daha gelişerek devam edeceğini düşünüyoruz. Geçen sene iki ülke arasındaki ticaret hacmi 66 milyon dolara ulaştı. Ama bizim hedefimiz bu rakamın kısa sürede 300 milyon dolarlar seviyesine ulaşması. Biz Tanzanyalı dostlarımız ile daha büyük işler yapmak için buradayız."

TUSKON ÜYELERİ YATIRIMA GİRİŞTİ

Bu ticaret hacmini yeterli görmediklerine dikkat çeken Meral, Türk şirketlerinin Tanzanya'daki yatırım ve ticaret ortamından daha fazla yararlanmaları gerektiğini söyledi. Toplam 45 milyon nüfusa sahip Tanzanya ve çevresindeki EAC (East African Community -Doğu Afrika Topluluğu) 150 milyon nüfuslu ülkelerine gümrüksüz ihracat olanakları bulunduğunu aktaran Meral, "Tanzanya'da Türk sermayesi için başta inşaat olmak üzere, inşaat malzemeleri, turizm, emlak, petrokimya, tekstil, gıda, mobilya, otomotiv ve perakende gibi sektörlerde cazip imkânlar ve fırsatlar bulunuyor. Üyelerimizden Tanzanya'ya yatırım yapmak için hazırlık yapan şirketler var. Mesela bir üyemiz yapı marketleri açıyor, bir üyemiz ofis açtı ve inşaat projelerini takip ediyor" diye konuştu.

Bugün Tanzanya'nın ihtiyacı olan birçok ürünün Avrupa ile aynı kalitede ve daha uygun fiyatlarda Türkiye'de üretildiğini dile getiren Meral, dünyada 3'üncü sırada olan Türk müteahhitlerin Tanzanya'da projelerde hem kaliteli hem de hızlı iş yapabileceğini ifade etti.

TUSKON olarak Tanzanya'dan şu ana kadar 200'e yakın işadamını ağırladıklarını belirten Meral, önümüzdeki sene 14 Haziran'da yapılacak Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü'nde tekrar buluşmayı beklediklerini kaydetti.

"TANZANYA'DAN İTHALAT YAPALIM"

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise 5 yıl öncesine kadar Türkiye'den Afrika'ya 5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2008 sonu itibariyle 16 milyar dolara ulaştığını belirtti. Afrika'nın toplam ihracat içindeki payının yüzde 4'ten 2009'da yüzde 10'lar seviyesine geldiğini dile getiren çağlayan, bu rakamların burada kalmayacağını kaydetti. Çağlayan, Tüm işadamlarını dost ve kardeş Tanzanya'ya davet etmek istiyorum. 55 milyar dolar ihracata karşılık 11 milyar dolar ithalat yapıyoruz.

İsteriz ki dış ticaretimiz dengeli olsun. Tanzanyalı işadamları ile 3'üncü ülkelerde işbirliği yapmalıyız" dedi. Çağlayan ayrıca geçmişte sıfırcı hocalar gibi Türkiye'ye not vermeyen uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının bir bir notlarını artırdıklarını söyledi.