Van Gölü Elektrik A.ş'nin Özelleştirilmesi İhalesi

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) ait Van Gölü Elektrik A.Ş.'nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 100 milyon 100 bin dolarla AKSA Elektrik Perakende Satış A.Ş. verdi.

Van Gölü Elektrik A.ş'nin Özelleştirilmesi İhalesi
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında idare binasında yapılan ihalede, bir elemesiz turun ardından üç elemeli tur yapıldı. ihaleye, Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş., Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş., Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş., İlci İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu katıldı.

Elemesiz turda elde edilen en yüksek tutar 45 milyon dolar oldu. Elemeli turda İlci İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. elenirken, bu turda elde edilen en yüksek tutar ise 65 milyon 110 bin dolar oldu. İkinci elemeli turda tekliflerde eşit rakamlar bulunduğundan dolayı eleme gerçekleşmedi. Bu turda verilen en yüksek teklif 71 milyon dolar oldu. Üçüncü elemeli turda ise KCETAŞ-AYEN ortak girişim grubu elendi. İhalede daha sonra açık artırmaya geçildi. 74 milyon dolar başlangıç tutarı ve 100 bin dolar artırım aralığı ile başlayan açık artırmanın ilk turunda Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. çekildi ve bu turda en yüksek tutar 74 milyon 600 bin dolar oldu. Açık artırmanın 28. turunda Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. ihale dışı kalırken bu turdaki en yüksek tutar ise 84 milyon 200 bin dolar oldu. Nihai pazarlık görüşmesinin 46. turunda KOLİN İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ihaleden çekildi ve AKSA Elektrik Perakende Satış A.Ş. verdiği 100 milyon 100 bin dolarlık teklifle en yüksek teklifi vermiş oldu. Böylece ihale teknik olarak sonuçlandı.

Başkan Vekili Aksu, ihale komisyonu tarafından karar alınmasının ardından, sonucun Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gönderileceğini, söz konusu kurumların onayının ardından da Özelleştirme Yüksek Kurulu'na (ÖYK) sunulacağını kaydetti.

ÖYK'nın onayının ardından da Kurul kararı, ihale lehine sonuçlanan teklif sahibiyle sözleşme imzalanacağını belirten Aksu, şirket hissesinin alıcıya devredileceğini böylelikle ihalenin hem teknik hem hukuki olarak tamamlanmış olacağını söyledi. Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsıyor. Söz konusu dağıtım şirketinin 2008 yılı net elektrik tüketim miktarı 1 milyon 137 bin 226 megavat, abone sayısı 402 bin 976, kayıp kaçak oranı ise yüzde 55,9 olarak gerçekleşti.