Taysad, 'Ar-ge İle Küreseli' Yakalayacak

Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği'nde (TAYSAD) yeni başkan olarak göreve başlayan Celal Kaya, hedeflerinin 'AR-GE ile küresele' sloganıyla otomotiv sektöründeki katma değeri artırmak olduğunu söyledi.

Taysad, 'Ar-ge İle Küreseli' Yakalayacak
Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği'nde (TAYSAD) yeni başkan olarak göreve başlayan Celal Kaya, hedeflerinin 'AR-GE ile küresele' sloganıyla otomotiv sektöründeki katma değeri artırmak olduğunu söyledi.
TAYSAD 32. Genel Kurulu'nda yeni başkanını seçti. Genel Kurul'a tek başkan adayı olarak katılan Celal Kaya, görevi 2006'dan bu yana başkanlık görevini yürüten Ömer Burhanoğlu'ndan devraldı. Kaya, seçimin ardından TAYSAD üyelerine teşekkür ederek "AR-GE ile küresele" sloganıyla göreve başladığını ve yeni nesil araç segmentleri ile AR-GE'ye büyük önem vereceklerini söyledi. Burhanoğlu ise yaptığı konuşmada endüstri olarak devletten, ana sanayiden ve sektör paydaşlarından beklentilerini sıralayarak bu alanlarda gelişmelerin takipçisi olacağını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Avrasya'nın üretim üssü olma yolunda ilerlediğinin altını çizdi.
TAYSAD 32. Genel Kurulu, yeni başkan seçiminin yanı sıra Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli, OSD Başkanı Turgay Durak, ODD Başkanı İbrahim Aybar, OYDER Başkanı Tarık Taşar, OETK Başkanı Cengiz Kabatepe ve birçok firma yöneticisinin yer almasıyla otomotiv endüstrisinin tüm bileşenlerini bir araya getirme ve güç birliği ortamı yarattı.

Başkanlık yarışına tek liste halinde girilirken, aday Celal Kaya oybirliğiyle TAYSAD'ın yeni başkanı olarak görevi selefi Ömer Burhanoğlu'ndan devraldı. Kaya seçimin ardından "AR-GE ile küresele" sloganıyla yaptığı konuşmasında, "Amacımız, AR-GE ile küresel projeleri hedef alan Türk tedarik sanayiinin; gelişmekte olan bölgeler ve yeni nesil araç segmentleri başta olmak üzere dünya taşıt araçları sanayiindeki katma değerini artırmak. Üyelerimizi otomotiv sanayiinin küresel üreticileri ile bir araya getirmek, yeni projelerde iş potansiyellerini artırmak. Ülkemizde henüz üretimi yapılmayan katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin imalatı için yönlendirici olmak" diye konuştu.
Ömer Burhanoğlu da TAYSAD üyelerine yaptığı teşekkür konuşmasında otomotiv yan sanayinin toplam 8 milyar dolar ihracat yapan, temsil ettiği şirketlerin toplam çalışan sayısı 150 bin olan, yarattığı 17 milyar dolarlık iş hacmiyle Türkiye ekonomisinin önemi atar damarlarından bir tanesi olduğunu hatırlattı. Burhanoğlu devletten, ana sanayiden ve sektör bileşenlerinden beklentileri olduğunu vurgulayarak bunları şöyle sıraladı:
"Devletten en önemli beklentimiz sanayiye öncelik veren siyasi iradedir. Ülkemize yeni projelerin getirilmesi kadar mevcut projelerin de korunması son derece önemli. Arzın talepten daha fazla olduğu yeni ekonomik ortamda biraz Sarkozy'lik gerekiyor. Hatta daha da fazlası* Yurtdışına kaçacak üretimlerin, hangi sektör olursa olsun engellenmesi için uygun koşullar hazırlamamız lazım. İç pazarı kuvvetli olmayan ve üretimde rekabetçi olmayan ülkelerden projeler kaçıyor. Doğu'daki Çin modelini burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum, bizde Çin varken neden Çin'e gidip ucuz üretim peşinde koşalım.

Ana sanayiden beklentilerimiz ise tasarıma önem verilmesi, yan sanayinin AR-GE konusundaki yatırımlarına teşvik edici olunması. Yeni nesil araçlara yatırım yapılarak oluşan yeni otomotiv dünyasında söz sahibi olunması. Türk ve Türkiye'de yerleşik firmalara öncelik verilerek yerlilik oranının arttırılması. Sektör paydaşlarımızdan en önemli beklentimiz de tüm paydaşların ortak çıkarlarımız için el ele vermeye devam etmesini diliyorum."

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörünün ve TAYSAD'ın ülke ekonomisine yaptığı katkıları hatırlatarak Türkiye'nin sanayi üretiminde bir çıkış sürecinde olduğunu vurguladı. Bakan Ergün, "Türk malı, Türk markası imajı gittikçe güçlenmektedir. Türkiye'de üretilen ürünlerin daha da aranır ürünler olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Türk markalarına dünyada özel bir ilgi uyanırken bu fırsatı değerlendirmeli ve yeni otomobil teknolojilerinin Türkiye'den çıkmasını sağlamalıyız. Dünya pazarı artık doğuya kaymakta ve bu büyük pazarda şimdiden yer almak önemlidir. Türkiye bugün Avrupa'nın, Asya'nın ve Avrasya'nın üretim üssü olma yolunda ilerliyor" diye konuştu.
Genel Kurul'da konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelirken kolay sektörler olan perakendecilik AVM yatırımı, sigortacılık, bankacılık alanlarından değil, üretim amaçlı girişimlerin öncelikli olmasını istediklerini söyledi.

Kale Oto Radyatörleri Yönetim Kurulu Üyesi Celal Kaya'nın TAYSAD başkanlığını üstlendiği yeni dönemde yönetim kurulu şu isimlerden oluştu. Başkan Vekili Mehmet Dudaroğlu, yönetim kurulu üyeleri ise Alper Kanca, Aptullah Saner, Doğan Gülaydın, Mustafa Alaca, Zafer Uran Zaman, Mustafa Zaim, Ufuk Yarlı, Gökhan Tunçdöken, Neslihan Küçükoğlu.