Keloğlan Masal Kitabına Tepki

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Samsun Şube Başkanı İsmail Okutan, ilköğretim 1

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER) Samsun Şube Başkanı İsmail Okutan, ilköğretim 1. ve 2. sınıf çocukları için yazılan ve okullarda okunması sağlanan "Keloğlan ve Komşuları" adlı masal kitabında Keloğlan'ın bin bir türlü yalan, hile ve entrika çeviren bir kahraman olarak gösterilmesine tepki gösterdi.
İsmail Okutan, ilköğretim 1. ve 2. sınıf çocuklarına yönelik ''Keloğlan ve Komşuları'' adlı masal kitabında kullanılan ifadelerin ve tanımların olumsuz örnekler teşkil ettiğini söyledi. Komşularına ve pazardaki esnafa sürekli yalan söyleyen, entrika yapan, sürekli hileye başvurarak kandıran ve bütün bu kötü davranışların sonunda zengin ve mutlu olarak evine dönen Keloğlan'ın masal kahramanı olarak çocuklara model olabilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Okutan, "Burada bir bakıma yalan, hile ve entrika
normal ve doğru bir davranış olarak gösterilmiş oluyor. Bu kitabı bir çocuğa okumak, okutmak doğru mu? Aslında normal şartlarda bunu okumak imkansız ama çocuklarımıza öğretmenler ve veliler tarafından tavsiye ediliyor, aldırılıyor ve okunması sağlanıyor. Kitapta Keloğlan komşularından intikam almak için durmadan yalan söylüyor ve küçücük kitapta inanılmaz entrikalar, sahtekarlıklar almış başını gidiyor. Keloğlan, hikayenin sonunda çobanı ve köylüleri dereye atıp onlardan kurtuluyor, koyunlarını alıp gidiyor
ve intikam almanın rahatlığı, huzuru içinde hayatına mutlu ve zengin bir insan olarak devam ediyor. Çocuklara yalan söylemenin, sahtekarlık yapmanın, dolandırıcılığın ve intikam almanın gerekli, hatta onur duyulacak bir davranış şekli olduğunun adeta altı çiziliyor. Bu kitap hangi mantıkla, hangi amaçla yazılıp yayınlanıyor acaba" dedi.
Okutan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuya müdahale etmesi ve kitabın piyasadan toplatılması gerektiğini sözlerine ekledi.