'Kadın Sağlığı Projesi' İle 474 Bin Kadına Ulaşıldı

Mersin genelinde yürütülen; 'Kadın Sağlığı Projesi' kapsamında bugüne kadar yaklaşık 474 bin kadına ulaşıldığı bildirildi

'Kadın Sağlığı Projesi' İle 474 Bin Kadına Ulaşıldı
Mersin genelinde yürütülen; 'Kadın Sağlığı Projesi' kapsamında bugüne kadar yaklaşık 474 bin kadına ulaşıldığı bildirildi. Projeyle birlikte muayene edilen 4 bin 800 kadının memesinde sıra dışı bulguya rastlanırken, nitelikli tetkikleri yapılan kadınların da sadece 79'una 'meme kanseri' teşhisi konulduğu bildirildi.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2006 yılında hayata geçirilen projeyle birlikte başlatılan çalışmalar sürüyor. Eğitim etkinlikleri kapsamında Dalakderesi'nde köylü kadınlara yönelik olarak gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara meme kanseri, rahim ağzı kanseri, beslenme alışkanlığı, sağlıklı doğumun yanı sıra cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda sinevizyon eşliğinde bilgi verildi.
Yoğun ilginin gösterildiği etkinlikte konuşan Proje Koordinatörü Hülya Aksoy, kadınlara yönelik olarak gerçekleştirilen eğitimlerin oldukça önemli olduğunu ifade ederek, edinilen bilgilerin de mutlaka pratiğe dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Aksoy, erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığını hatırlatarak, "Biz kadınlar, ne kadar sağlıklı olursak, yetiştireceğimiz nesiller de o kadar sağlıklı olur" dedi. Konuşmaların ardından eğitimlere geçilirken, köylü kadınlar merak ettiği sorulara da uzman sağlık ekipleri aracılığıyla yanıt bulmaya çalıştı.
Öte yandan 2006 yılından bu yana yürütülen; 'Kadın Sağlığı Projesi' kapsamında bugüne kadar 473 bin 965 kadına ulaşılarak, çeşitli konularda eğitim verildiğine dikkat çekilirken, etkinliklere katılan kadınların aynı zamanda 'ücretsiz' muayeneye tabi tutulduğu hatırlatıldı. Yapılan muayenelerle birlikte 4 bin 800 kadının memesinde sıra dışı bulguya rastlanıldığı belirtilirken, mamografi, USG ve patoloji gibi nitelikli tetkiklere tabi tutulan söz konusu kadınların da sadece 79'una 'meme kanseri' teşhisi konulduğu, 'meme kanseri' tanısı konulan diğer kadınlarınsa erken teşhisle birlikte tedavilerine devam edildiği kaydedildi.