Bülent Arınç'tan İran'a dostluk mesajları

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İran Eğitim ve Öğretim Bakanı Hamid Reza Hacıbaba ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti.

Bülent Arınç'tan İran'a dostluk mesajları
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, dost ve komşu İran'ın Eğitim ve Öğretim Bakanı Hacıbaba'nın Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsattı.

İran ile Türkiye arasında tarihten gelen bir dostluk ilişkisi bulunduğunu belirten Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İran ile Türkiye arasında tarihten gelen bir dostluk ilişkisi var. Bu ilişkimiz her geçen gün daha da güçleniyor, hiçbir zaman değerinden kaybetmiyor. Dolayısıyla bizim hükümetler arası, parlamentolar arası ilişkilerimizi her zaman canlı tutmak, daha da güçlendirmek niyetimiz var. İran Dostluk Grubu Başkanımız ve Batman Milletvekilimiz Ahmet İnal, grubumuzun en güçlü grup olduğunu söylüyor. 300'den fazla milletvekili bu gruba üyedir. İran parlamentosunda da bu grubun karşılığının olduğunu biliyoruz. Meclis Başkanlığım döneminde de parlamentolarımız arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmiştik. Bugün de Eğitim ve Öğretim Bakanı olarak Türkiye'ye ziyaretiniz çok faydalı gelişmelere yol açtı.''

Arınç, konuk heyete, ''Burası sizin evinizdir. Sizleri büyük bir samimiyetle, içtenlikle kucaklıyoruz. Tarihten gelen dostluğumuzun ve işbirliğimizin daha da ileriye, güçlenerek devam etmesini diliyoruz'' diye seslendi.

-KONUK BAKAN HACIBABA'NIN AÇIKLAMALARI-

Kabulde Hacıbaba da ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdi. ''Türkiye'ye güzel bir ziyaret gerçekleştirdiğini, güzel görüşmeler yaptıklarını'' ifade eden Hacıbaba, ''Yapılan görüşmeler bizi tatmin etti'' dedi.

Son yıllarda ve son aylarda İran ve Türkiye arasında ''çok olumlu, yapıcı anlaşmalar yapıldığını'' belirten Hacıbaba, bunların iki ülke halkının arzu ettiği şeyler olduğunu kaydetti.

İki ülkenin tarihinin ve medeniyetlerinin, ilişkilerin en iyi seviyede olmasını gerektirdiğini söyleyen Hacıbaba, bu yapılanlarla aslında olması gerektiği gibi davranılmaya başlandığını ifade etti.

Hem bölgedeki ülkelerin hem de bölge halkının bu birliğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Hacıbaba, ''Bölge halkı gerçekten kendi kaderleri için karar alma yeteneğine sahiptirler'' diye konuştu.

Türkiye ve İran'ın benzer özellikleri bulunduğunu anlatan Hacıbaba, iki ülkenin yapacağı seçimlerin hem bölge için hem de dünya için belirleyici olabileceğini söyledi.

İran halkının Türk halkına büyük ilgisi olduğunu ifade eden Hacıbaba, ''Aynı ilgiyi sizin ülkenizde de hissettik. Sizin ülkenizde bu sevgiyi hissedebildik'' dedi.

Türkiye ile İran arasındaki ekonomik anlaşmalara değinen Hacıbaba, şunları kaydetti: ''Şu ana kadar yapılan ekonomik anlaşmalar da çok iyiydi. Sizin bizim ülkeye karşı ortaya koyduğunuz tutumdan, bilhassa atom enerjisi konusundaki tutumunuzdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası alanda Filistin ve Gazze halkını destekleyici tutumuna da teşekkür etmek istiyorum. Bu güzel tutum, sizin dünya halkı ve Müslüman halk arasındaki itibarınızı artırmıştır.''

Ülkeler arasında siyasi ve ekonomik konuların her zaman görüşülebileceğini söyleyen Hacıbaba, bu bağları daha da derinleştirmek için Türkiye'ye ziyarette bulunduklarını ifade etti.

Eğitim-öğretim alanında da işbirliği yapmak istediklerini dile getiren Hacıbaba, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile görüşmelerine değindi. Görüşmede, Milli Eğitim Bakanlığı uzmanlarının sunduğu istatistiklerin ve aktardıkları bilgilerin İran'daki bilgilerle benzerlik gösterdiğini gördüğünü kaydeden Hacıbaba, iki ülke arasında ''aktarılabilecek birçok tecrübe bulunduğunu'' belirtti.

Konuk Bakan, ülkelerinde çocuk edebiyatı ve çocuk filmleri konusunda büyük adımlar atıldığını belirterek, ''Bunlar uluslararası camialarda İranlı çocuklar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamışlardır. Biz bu gibi programların iki ülke arasında tecrübe aktarımı yapılmasını istiyoruz'' dedi.

Ülkeler arasında en güzel ilişkilerin öğrenciler arasında kurulabileceğini vurgulayan Hacıbaba, ''Sayın Milli Eğitim Bakanı'na da öneride bulundum, sizden de rica ediyorum. İki ülke öğrencilerin dostluk karşılaşmaları yapmaları için birtakım çalışmalar yapabiliriz. Bu gibi ilişkiler, diplomatik, ekonomik ya da diğer uluslararası ilişkilerden daha farklıdır. Doğrudan kalpleri hedef alıyor. İki ülke halkı arasında bağ mevcuttur. Yapacağımız çalışmalar onları güçlendirecektir. Daha sonra ekonomik ve ticari ilişkiler bu vesileyle daha güçlü hale gelecektir'' diye konuştu.

Uygulamaya önem verdiğini belirten Hacıbaba, bu konuların uygulamaya geçirilmesi için ''acele ettiğini'' söyledi. Hacıbaba, ''Bazı işler zaman ister ama bazı işlerde de zaman onun etkisinin azalmasına neden olur'' dedi.

Görüşme, daha sonra basına kapalı devam etti.