İki komutanın ifadesi alındı

İzmir'de Tuğamiral Mehmet Fatih İlhan ile Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Ömer Paç'ın ifadeleri alındı.

İki komutanın ifadesi alındı
İzmir’de Ergenekon soruşturması “Kafes Eylem Planı” kapsamında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar özel yetkili cumhuriyet savcılarına ifade verdi. 

İzmir'den ilk gelen haberlerde Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Ömer Paç'ın da ifadesinin alındığı bilgisi gelmişti fakat ilerleyen saatlerde bu haber kaynağından düzeltildi. Tümgeneral Paç'ın ifadesinin alınmadığı bildirildi.

Ergenekon soruşturmalarını yürüten İstanbul Özel Yetkili savcılarının isteği üzerine Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral M. Fatih İlğar saat 10.00’da siyah camlı özel plakalı, camları koyu renkli araçla İzmir Adliyesi’ne geldi. Araç, tutukluların alındığı kapıdan hiç beklemeden adliye içindeki özel bölüme giriş yaptı.

Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar özel yetkili cumhuriyet savcılarının görev yaptığı 2. kata çıktı. Koramiral Kadir Sağdıç ve Tümamiral Mehmet Fatih İlğar burada Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Dogar ve Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç’e ifade vermeye başladı. Bu sırada sıkı güvenlik önlemleri alınan bu katlara görevliler dışında kimse alınmadı.

İFADELER ŞÜPHELİ SIFATIYLA ALINDI

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, “Ergenekon terör örgütü üyesi” olduğu iddiasıyla “şüpheli” sıfatıyla Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç'ın ifadesi, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Fatih Çalışkan tarafından İzmir Adliyesinde alındı.

Foça Çıkarma Gemileri Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar'ın da yine “şüpheli”sıfatıyla ifadesinin alındığı öğrenildi.

7.5 saat ifade veren amireller daha sonra adliyeden ayrıldı.

KAFES İDDİANAMESİ


Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar 2008 YAŞ kararlarıyla bu rütbeye terfi ederek şu andaki görevlerine atanmışlardı. Taraf Gazetesi, geçtiğimiz günlerde “Kod Adı Kafes” manşetiyle verdiği haberde, Ergenekon’un Deniz Kuvvetleri Komutanlığı içindeki uzantısı olduğunu öne sürdüğü örgütlenmeye ilişkin yayınladığı listede son YAŞ’da emekli olan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Koramiral Sağdıç ve Tuğamiral İlğar’ın isimleri geçiyordu.

Gazetenin haberine göre, Poyrazköy bombaları soruşturması çerçevesinde emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın ofisinde polis tarafından yapılan aramada, Kafes Eylem Planı adında bir gizli belge ele geçirildi. Taraf, bu belgenin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı içinde suikast timleri de barındıran illegal bir örgütlenmeyi gün ışığına çıkarttığını önesürdü. Taraf’ın iddiasına göre, organizasyonda hücrelerin başında iki koramiral ve bir tuğamiralden oluşan bir Danışma Kurulu bulunuyor. Yayınlanan bu planda Danışma Kurulu’nun başkanı şu anda emekli olan Koramiral Feyyaz Öğütçü, üyeleri de Koramiral Kadir Sağdıç ile Tuğamiral İlğar olduğu iddia ediliyordu. İki komutana bu konuda soruların yöneltildiği öğrenildi.

Bu arada ilk dakikalarda ifade vermeye gidenlerin arasında Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Ömer Paç’ın da bulunduğu iddiaları ortaya atıldı. Ancak kısa sürede bu haberin doğru olmadığı anlaşıldı.