Tekel işçilerine destek veren öğrencilere soruşturma

Hacettepe Üniversitesi, TEKEL eylemine destek veren 20 öğrenciye 'siyasi faaliyet yapmak' iddiasıyla soruşturma açtı.

Tekel işçilerine destek veren öğrencilere soruşturma
ÖĞRENCİLERE SORUŞTURMA

Aralarında siyasal bilgiler okuyan öğrencilerin de bulunduğu gençleri, özel güvenlikle adım adım izleyen rektörlük, onları ailelerine mektupla şikayet etti

Özgür fikir platformu olması gereken üniversitelerin rektörlüklerinin bazı uygulamaları ilköğretim okullarını aratmıyor. En son demokratik bir hak olan 'siyasi toplantı' hakkını kullanan öğrencilere, Türkiye'nin en önemli üniversitelerinden olan Hacettepe Üniversitesi'nde soruşturma açıldı. TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Hacettepe Üniversitesi'nde duyurular yapan 20'ye yakın öğrenciye soruşturma açtı. Haklarında soruşturma başlatılan öğrencilerin durumu, rektörlük tarafından ailelerine gönderilen bir mektupla bildirildi.

FAKÜLTE BBG EVİ GİBİ

Şikayet mektuplarında üniversitenin istihbarat servislerini aratmayacak şekilde öğrencilerini izlediği ortaya çıktı. Üniversitede görev yapan özel güvenlik ekipleri tarafından adım adım izlenen öğrencilerle ilgili bilgiler Genel Sekreterliğe bildirildi. Öğrencilerin açtıkları stantlar, gösterdikleri filmler, astıkları afişlerin gün gün, dakika dakika rapor edildiği mektuplar, ders notlarıyla birlikte ailelere gönderildi. Mektupta ailelere çocuklarıyla ilgili, 'Onlara sahip çıkmanız ve eğitimlerini başarıyla tamamlamalarına elbirliğiyle yardımcı olmanız gerekmektedir' denildi.

Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde okuyan bazı öğrencilere de 'Siyasi içerikli toplantı yapmak' şeklinde soruşturma açılıp bunun bir de velilere bildirilmesi hem ailelerin hem öğrencilerin tepkisini çekti.

SAVUNMA İSTENDİ

Hacettepe'de en son kafeterya önünde TEKEL işçilerine destek çağrısı yapan öğrenciler hakkında soruşturma açıldı. 20 öğrenciye gönderilen soruşturma evrakında, 23 Aralık 2009 günü Beytepe Kampusu kafeterya önünde TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla yapılan eylem nedeniyle öğrenciler, 16 Şubat'ta Fen Fakültesi Dekanlığı Salonu'nda savunmaya çağrıldı.

İŞTE O MEKTUP

'Siz aileler kadar bizlerin de en büyük arzusu vatanımıza ve milletimize yararlı, bilimsel bilgi ve becerilere sahip evlatlar yetiştirmektir. Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimiz geçmişte olduğu gibi bugünde yasadışı eylem ve görüşlere yöneltmek isteyen kişi, odak ve kuruluşlar olabilmektedir. Velisi olduğunuz üniversitemiz öğrencisinin yasa dışı örgüt, parti propaganda çalışmaları yapmak, stantlar açarak afiş, broşür, dergi, dokuman dağıtmak gibi eylemler içinde yer aldığı belirlenmiştir. Maddi ve manevi fedakarlıklarla, ülkemizin önde gelen saygın üniversiteleri arasında yer alan üniversitemize gönderdiğiniz öğrencilerimizin, yasal olmayan ve izinsiz olaylara katılarak alacakları disiplin cezaları hiç şüphesiz eğitim ve öğrenimlerini olumsuz yönde etkilemekte, hatta zaman zaman sonlandırabilmektedir. Onlara sahip çıkmanız ve eğitimlerini başarıyla tamamlamalarına el birliği ile yardımcı olmanız gerekmektedir.

EYLEMCİLER NEYLE SUÇLANDI

Üniversitenin öğrenci ailelerine gönderdiği mektupta öğrencilerin eylemlerini sıraladı. Üniversite mektupta eylemleri 'İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binası giriş kapısı ve camlarına siyasi içerikli afiş asmak', 'Beycafe binasında film gösterimi yapmak', 'YÖK'ü protesto etmek', 'Siyasi içerikli toplantı düzenlemek' şeklinde sıraladı.