Ekonomideki Son Gelişmeler Semineri...

Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye'nin yükselen ekonomiler arasında yerini aldığını, krizden alnının akıyla çıkacağını söyledi.

Ekonomideki Son Gelişmeler Semineri...
Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye'nin yükselen ekonomiler arasında yerini aldığını, krizden alnının akıyla çıkacağını söyledi.
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye'nin 2001 krizinden çok farklı bir yapıda olduğunu belirterek, "Türkiye bu krizde yükselen ekonomilerden biri oldu. Krizden alnının akıyla çıkacak" dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) düzenlenen 'Ekonomide Son Gelişmeler' konulu seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Lale Karabıyık, krizle birlikte ülkelerin ekonomik anlamda ayrıştığını söyledi. Zayıflayan ekonomilerle yükselen ekonomiler arasında kalın çizgiler oluştuğunu ifade eden Karabıyık, "Türkiye 2001 krizinden çok farklı bir yapıya büründü. Türkiye bu krizde yükselen ekonomilerden biri oldu. Krizden alnının akıyla çıkacak" diye konuştu.
"IMF'YE MUHTAÇ DEĞİLİZ"
IMF ile hükümet arasında yürütülen kredi görüşmelerine temas eden Prof. Dr. Karabıyık şunları söyledi:
"Türkiye IMF'ye önceki yıllarda olduğu gibi muhtaç değil. Ancak kredi anlaşması olmadığı takdirde hedeflenen büyüme oranlarının tutturulması ve bütçe açığının nasıl finanse edileceği ayrı bir soru işareti olarak duruyor. Ancak şu bir gerçek ki IMF ile anlaşılsa bile Türkiye'ye eskisi gibi yaptırımların olamayacağı açık."
Krizden çıkış noktasında dibin geride kaldığı yönündeki yorumlara katılmadığını ifade eden Lale Karabıyık, "Bir tane dip yok. Riskler ortaya çıktıkça bunlar görülecek. Yunanistan'da yaşanan sıkıntı bunun göstergesi" diye konuştu.
Karabıyık, dünyada 2007 öncesine dönüşün 5-10 yılı bulabileceğini kaydetti. Ekonomik krizden en fazla etkilenen şehirlerin başında Bursa'nın geldiğini söyleyen Lale Karabıyık, krizden ilk çıkan şehrin de Bursa olacağını, çünkü sanayicinin risk yönetmeyi öğrendiğini söyledi.
Ekonomik kriz, yüzde 6'yı bulan küçülme oranı ve yüzde 15'e varan işsizlikle 2009 yılının geride kaldığını anlatan ARSİYAD Başkanı Mahmut Demiröz ise, 2010 yılının en iyi şekilde değerlendirilmesi için ekonomide büyüme sağlayacak politikalar ve çözümler geliştirmek gerektiğinin altını çizdi.
TOSYÖV Bursa Başkanı Naci Süzgün de, dünya ekonomisinin ciddi bir küçülmeyle karşı karşıya kaldığını söyledi.