Türkiye'den İran'a kritik ziyaret

Türkiye, ABD ve İran arasında çıkan gerilimi düşürmek için devreye girmeye hazırlanıyor.

Türkiye'den İran'a kritik ziyaret
Ankara’da bugün bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu sabah İranlı mevkidaşı Manuçehr Mutteki ile bir görüşme yaptığını söyledi.

Davutoğlu, "Çözüm için çaba arayışındayız, bu akşam İran’a gidebilirim" dedi ve bugün gidememesi durumunda Kazakistan dönüşü Tahran’a geçeceğini belirtti. Davutoğlu’nun yarın gideceği Kazakistan’dan Cuma günü dönmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı ayrıca, çözüm konusunda da olayların basına yansıdığı kadar kötümser olmadığını söyledi.

Bu açıklamasının ardından Reuters haber ajansı, Dışişleri kaynaklarına dayandırarak verdiği bir haberde, söz konusu ziyaretin, görüşülmek istenen kişilerin programları ve Davutoğlu'nun bu hafta gerçekleştireceği ziyaretler nedeniyle ertelendiğini bildirdi. Reuters, ziyaretin haftaya yapılacağını belirtti.

İran, bugün itibarıyla uranyum zenginleştirme oranını yüzde 3.5’tan yüzde 20’ye yükseltmek için çalışmaları başlattı. Nükleer yakıt için kullanılan zenginleştirilmiş uranyum, yüzde 80 oranına çıkarıldığında nükleer bomba yapımında da kullanılabiliyor.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından ABD de, uluslararası kamuoyunda İran’a daha fazla yaptırım uygulanması gerektiği yönündeki baskısını artırmaya başladı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırım kararını ay değil birkaç hafta içinde alması gerektiği belirtildi.

Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Türkiye, İtalya ve Fransa liderleri ile görüşerek, İran’a yaptırım konusunda en hızlı şekilde hareket edilmesi “gerekliliğinin aciliyetini” bildirdiğini söyledi.