Mahmut Abbas: 'Filistin Devleti 1967 Sınırları İçinde Kurulacak'

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le görüşen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, "Filistin devleti kurulduktan sonra topraklarımızda her hangi bir İsraillinin bulunması önerisini kesinlikle reddediyoruz" dedi

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le görüşen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, "Filistin devleti kurulduktan sonra topraklarımızda her hangi bir İsraillinin bulunması önerisini kesinlikle reddediyoruz" dedi.
Abbas ve Mübarek, Ortadoğu barışı konusunda gelişmeleri ele aldı. Görüşmede, özellikle Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin dondurulması konusunda Washington'un İsrail'i ikna etmekten vazgeçmesi masaya yatırıldı. Mübarek ile yaptığı görüşmeden sonra bir basın açıklaması yapan Mahmut Abbas, "Mübarek'in bu konudaki tutumu da bizimkiyle örtüşmektedir. Yerleşimler devam ettiği sürece müzakereleri asla kabul etmeyeceğiz. Biz bu konudaki tutumumuzu Amerikan yönetimine de ilettik. Barış için açık ve
belirgin esasların olması gerekir. Amerikalılar ile İsrailliler arasında ne yaşandığını henüz bilmiyoruz, önümüzdeki günlerde öğreneceğiz. Biz sadece Amerikan Dışişleri Bakanı Clinton ve Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell ile görüşeceğiz. İsrail tarafıyla kapalı kapılar arkasında herhangi bir görüşmemiz olmayacak" dedi.
Bir soru üzerine Filistin devleti konusuna da değinen Abbas, Filistin devletinin 1967 sınırları esasında kurulacağını söyledi. Abbas, "Filistin devleti için güvenlik konusu önemli. Güvenliğin sağlanması için üçüncü bir tarafın da müdahil olması gerekiyor. Filistin devleti kurulduktan sonra topraklarımızda her hangi bir İsraillinin bulunması önerisini kesinlikle reddediyoruz. Arjantin ve Brezilya, Filistin devletini tanımış bulunuyor. Bu konudaki temaslarımıza devam ediyoruz. Bazı ülkeler de Filistin'i
tanımaya hazır olduklarını belirtti. Biz kendilerine şükranlarımızı ilettik. Bu konuda gerekli bütün adımları peş peşe atmaya devam edeceğiz. Arap ve İslam ülkeleri ve sosyalist ülkeler zaten Filistin'i tanıyor, bu ülkelerde büyükelçiliklerimiz var. ABD ve bazı Batı Avrupa ülkeleri Filistin'i henüz tanımıyor" diye konuştu.
Öte yandan, Arap Birliği dışişleri bakanlarının da önümüzdeki günlerde Mısır'ın başkenti Kahire'de acilen toplanacağı belirtildi. Filistin yönetiminin İsrail'in politikalarına karşı yeni bir atağa geçmesi, uluslararası arenada kamuoyu oluşturarak Filistin devletini ilan etmesi bekleniyor. Yerleşim birimlerini Filistin yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıması da gündemde.
Önümüzdeki günlerde Obama'nın Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell'in bölgeye gelerek taraflar ile tekrar bir araya gelecek.