Wikileaks, Fransa'nın Madagaskar politikalarını yayınladı

Wikileaks'in yeni yayınladığı Afrika belgelerine göre, Madagaskar'ın darbeyle uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana Fransa'da paralı asker to

Wikileaks'in yeni yayınladığı Afrika belgelerine göre, Madagaskar'ın darbeyle uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Marc Ravalomanana Fransa'da paralı asker toplamış. Paris'teki Amerikan elçisinin, Ravalomanana'nın 2009 yılı Mart ayında askeri darbeyle koltuğundan indirilmesinden üç ay sonra Washington'a gönderdiği rapora göre, Ravalomanana darbecilere karşı atağa geçebilmek için Fransa'da faaliyetlerde bulunmuş.

Paris'teki Amerika diplomatlarının Washington'a gönderdiği Haziran'ın 2009 raporlarına göre, Nicolas Sarkozy'nin danışmanlarından Remi Marechaux, Fransa'nın, darbecilerin iktidara getirdiği Andry Rajoelina'nın geçici hükümetine askeri uçak sağladığına dair iddiaları da yalanlıyor.

Wikileaks'in yayınladıklarına göre Fransa, Amerika'ya, darbe sonrası tekrar demokratik seçimlerin yapılabilmesi için Madagaskar'ın siyasi partileri arasındaki koordinasyona yardım edeceği sözü vermiş. Fransa'nın Madagaskar elçisinin güven mektubunu sunmamasının da iki ülke ilişkilerini gerdiği bilgileri de raporlarda yerini almış.

Fransa uzun zamandır darbeyle iktidara gelen Rajoelina'yı desteklemekle suçlanıyor.

Amerikalılıra göre, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Rajoelina, Ravalomanana ve Didier Ratsiraka gibi liderlerin hiçbirisi de ada üzerinde uluslararası baskıları kaldıracak iyi niyet gösterisinde bulunamamışlar.

Wikileaks'e göre Marechaux, Madagaskar'da Fransa ve Sarkozy adına faaliyet gösterdiğini iddia eden işadamı Robert Bourgi'nin sadece kendi menfaati adına faaliyet gösterdiğini söylemiş.