Prof. Dr. Habib Asan: Coğrafi işaretler, diğer sınai mülkiyet haklarına göre daha stratejik

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, coğrafi işaretlerin, diğer sınai mülkiyet haklarına göre çok daha stratejik bir bakış açısıyla ele

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, coğrafi işaretlerin, diğer sınai mülkiyet haklarına göre çok daha stratejik bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini söyledi. Asan, bu işaretlerin küreselleşen dünyada yerel ve yöresel değerlerin muhafaza edilmesi açısından çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Türk Patent Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) işbirliğinin geliştirilmesi, teknoloji ve bilgi transferinde tarafların potansiyel güçlerinin bir araya getirilmesi ve bu kapsamda somut işbirliğinin gelişmesi amacıyla 2010 Patent Günleri-Samsun etkinliği düzenledi. Türk sanayi ve teknolojisinin küresel rekabet şartlarında öne çıkabilmesi için temel konular olan patent, marka, endüstriyel tasarım ve coğrafi işaretler kavramlarına duyarlı bir kamuoyu oluşturma hedefiyle düzenlenen etkinliğe, yerel yönetimlerin yanı sıra akademisyenler, sanayiciler, iş adamları ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Patent Enstitüsü'nün OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yaptığı 2010 Patent Günleri Samsun etkinliğinin açılış konuşmasını OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan yaptı.

Konuşmasında son yıllarda üniversitelerin, sanayicilerin ve iş adamlarının yeniliğe içlerinin ısındığına dikkat çeken Prof. Dr. Akan, patent konusunda aynı önemin verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda devletin ciddi katkılar sağladığının altını çizen OMÜ Rektörü, bir ülkenin dünya arenasındaki ağırlığının patentli ürün sayısıyla ölçüldüğünü kaydetti. STSO Meclis Başkanı Sedat Demirci de Samsun'da patentli ürün sayısının artırılması için büyük gayret sarf ettiklerini, firmaları bu konuda bilinçlendirmeye çalıştıklarını anlattı.

Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, patent kavramının tarihi gelişimi ve önemine değindiği konuşmasında patentin bir ülke için taşıdığı anlamları anlattı.

Coğrafi işaretlerin, diğer sınai mülkiyet haklarına göre çok daha stratejik bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Asan, coğrafi işaretlerin, küreselleşen dünyada, yerel ve yöresel değerlerin muhafaza edilmesi açısından çok büyük önem taşıdığını kaydetti.

Prof. Dr. Asan, Samsun'un 2009 rakamlarına göre patent sıralamasında 23 başvuru ile 18., markada 20., tasarımda ise 23. sırada yer aldığını açıkladı. Enstitüsü Başkanı Asan, yüksek lisans programı ile bölgesel akademi kuracaklarını da sözlerine ekledi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise kentin medikal anlamda alt yapıya sahip olduğunu belirterek, "Teknopark ile birlikte Ar-Ge faaliyetleriyle akademik bilgi ile sanayinin bir araya gelerek bir çok yeni buluşun, teknolojinin burada ortaya çıkacağına inanıyorum. Çalışmalarla Samsun'da yapılan patent ve marka başvurularının artacağına inanıyorum. Amaç Samsun'da var olan bu birikimini aktif hale getirmek ve patent sayısın artırmak." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte Patent Enstitüsü'nün veri tabanlarının taranması neticesinde patent, marka ve endüstriyel tasarım dallarında Samsun'dan en fazla patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret başvurusu yapan kişi ve firmalar ödüllendirildi. Buna göre son 9 yılda "Patent ve Faydalı Model" kategorisinde başvuru yapan Bahadır Tıbbi Alet Cihaz ve İnşaat Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Ar-Ge Müdürü Veli Can Yolseven, Aygün Cerrahi Aletler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi İhracat Müdürü Hüseyin Taner ve Meşale Kazan Makine Bakır Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Sahibi Mustafa Aydın, ödülünü Vali Hüseyin Aksoy'dan aldı. "Marka" kategorisinde en fazla sayıda marka başvurusunda bulunan Adeka İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Cüneyt Arpacıoğlu, Karadeniz Kimya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Kontaş ile Bafra Eriş Un Yem Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Sahibi Celal Eriş'e ödülünü Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan verdi.