Arazilerini Güneş Enerjisi İle Suluyorlar Malatya

Tarım arazilerini sulamak için kullanılan elektriğin faturasını ödemekte zorlanan köylülerin imdadına, okul bahçesine kurulan solar enerji sistemi yetişti.

Tarım arazilerini sulamak için kullanılan elektriğin faturasını ödemekte zorlanan köylülerin imdadına, okul bahçesine kurulan solar enerji sistemi yetişti. Güneş enerjisiyle çalışan sistem sayesinde köylüler elektrik faturası kabusundan kurtuldu.
Malatya İl Özel İdaresi'nin açtığı ihale ile Yeşilyurt ilçesine bağlı Kuşdoğan köyüne sistemi kuran firmanın sahibi Hakan Alkan, yaptığı açıklamada, sistemin güneş enerjili bir sondaj olduğunu söyledi.
Sistemin kayısı üreticisi çiftçilerin umudu olduğunu belirten Alkan, tesisin gün ışığı ile çalışan bir solar pompa şeklinde entegre edildiğine işaret ederek şu bilgiyi verdi:
'Solar pompanın çalışabilmesi için bir güce, enerjiye ihtiyacı var. O gücü güneş panellerinden sağlıyoruz. Normalde bu sistem sabit konstrüksiyon üzerine de kurulabilir. Ancak biz güneşi dört mevsim kovalayan bir tesis kurduk. Tesisin amacı solar pompanın verimini sürekli olarak nominal değerlerde tutmaktır. Bu da suyumuzu en verimli şekilde almak anlamına geliyor. 
Güneş, yazın dik, kışın daha eğik yörünge ile hareket eder. Solar pompadan daha fazla verim almak için modüllerimizi güneşe dik bir açı ile yerleştirmemiz gerekir. Tamamen 90 derecelik açıyı da çift yönlü (tırakır) dediğimiz ünite sağlamaktadır. Sistem güneşin hareketine paralel olarak yönünü belirler ve o şekilde çalışmaya devam eder. Tesisimiz Türkiye'de çift yönlü tırakır olarak kurulan ilk tesistir.'

-TESİS OKUL BAHÇESİNE KURULDU-

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er de köye önce 120 metre derinliğinde sondaj açtıklarını, sondajın çalışması için daha sonra solar enerji ile çalışan bir tesis kurduklarını dile getirdi. Er, şöyle konuştu:
'2010 yılı Köy Alt Yapısını Destekleme Projesi kapsamında kurduğumuz tesis 60 bin liraya mal oldu. Güneş enerjisinden yararlanılarak 4 bin 600 wat/saat enerji üretiliyor. Tesis için 20 adet güneş paneli kullanıldı. Tesisin üzerine 2 adet güneş takip sistemi kurduk. Sistem yıl boyunca güneşi takip özelliğine sahip. Tesisi Kuşdoğan köyü İlköğretim Okulunun bahçesine kurduk. Bu da yeni nesillere yenilenebilir enerji konusunda fikir vermesi açısından önemli. Sisteme saniyede 2 litre su veriliyor.'
Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda zenginliğe sahip olduğunu ifade eden Sami Er, sondajdan güneş enerjisi ile çıkarılan suyun hem içme hem de sulama suyu olarak kullanıldığını belirtti.
Köy muhtarı Sabri Akın ise İl Özel İdaresinin iki yıl önce köy halkının tarımsal sulamada kullanması için sondaj açtığını anlattı.
Akın, 'Sondaj elektrik enerjisi ile çalışıyordu. Köy halkı sulama nedeniyle gelen elektrik faturalarından bunalmıştı. Güneş enerjisi ile çalışan sistemi duydum. İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Sami Er'e durumu ilettim. Bu konuda bize yardımcı oldular ve sistemi köyümüze kazandırdılar.' diye konuştu.
07.12.2010 11:58:02