Güvensiz inşaatlar vatandaşı korkutuyor
Adana'da geçtiğimiz hafta kent merkezinde tadilatı yapılan iş merkezinde düşen iskele demiri sokakta nişanlısı ile yürüyen 30 yaşındaki Nuriye Berna A
Olay yerinde yolcu bekleyen ticari taksi kaportasını da ok gibi delen yaklaşık 3 metrelik demirin düşüşü inşat güvenliğini gündeme getirdi. Vatandaşlar şehir de yapımı devam eden birçok inşaatta çevre güvenliğinin yeterince alınmamasına tepki gösteriyor. Adana Büyükşehir Beledi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, inşaat ruhsat ve denetleme yetkisinin ilçe belediyelerine ait olduğunu hatırlattı.
UYARILARI DİKKATE ALMAYAN FİRMALARI ŞİKAYET EDİYORUZ
Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, kentte ruhsatsız inşaatlara izin vermediklerini söyledi. Sorunun belediye, yapı denetim firmaları, Sosyal Güvenlik Kurumları (SGK) ve yapımcı firmaları ilgilendiren boyutunun bulunduğuna işaret eden Öztürk, çevre ve işçilerin güvenliğinin ihaleyi üstlenen firmanın sorumlu olduğunu ifade etti. Öztürk, söz konusu kazanın yaşandığı bina ilgililerini "alınması gereken tedbirler" hususunda uyardıklarını açıkladı. Yapılan yasal ikazları dikkate almayan firmalar hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını vurgulayan Öztürk, "Biz periyodik kontrolleri yapıyoruz. Eksikliklerini gördüğümüz inşaatları mühürlüyoruz. Emniyet bakımından yapı çalışmalarını durduruyoruz. Özellikle vatandaşın şikâyetlerini hassasiyetle değerlendiriyoruz." dedi.
YAPI DENETİMİ İÇİN KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI ÇEKİYORUZ
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, yapı denetim firmalarının belediyeler adına hizmet verdiğini belirtti. Yapı kalitesi ve iş güvenliğinin mutlaka sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Çelikcan, özellikle düşük gelirli belediyelerin teknik personel sıkıntısı çektiğini dile getirdi. "Yeterli elemanınız yoksa çok fazla kontrol etme şahsızı yoktur." özeleştirisini yapan Çelikcan, mevcut mevzuatın personel alımını engellediğini bildirdi.
İlçe belediyelerinin yapı denetimlerinde yetersiz kaldığına dikkat çeken Çelikcan, şunları söyledi: "Daha vahimi kaçak yapıyla mücadele edecek nitelikli personel sıkıntısı çekiyoruz. Bunlar iç içe konulardır. Çekirdek bir kadro için destek verilmesi lazım. İmar ve yapı ilgili personelin düşünülmesi gerekir. Yüreğir ve Sarıçam gibi az gelirli belediyelerde istenen düzeyde kalifiye elamanın yoksa bu işi zabıta memuru ile yürütemezsiniz. Mimar ve mühendis olacak. Bir gevşekliğin olduğu gerçek. Ayrıca toplum olarak da bir olay olmadan kimi hususlarda harekete geçmiyoruz. Mesela ben kaçakla mücadele etmek istiyorum. Ama eleman alamıyoruz. Eleman olmayınca görülebildiği, yetişebildiği kadar denetim yapılıyor. Özellikle imar ve yapı denetiminde kalifiye ve yeterli elaman sorununun çözülmesini bekliyoruz."
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, inşaatlarda güvenlik sistemlerinin çok ciddi bir şekilde en başta alınması gerektiğini hatırlattı. "Ne yazı ki Adana buna rastlamıyoruz." görüşünü dile getiren Bakır, "Bina teknik sorumlularının görevlerini yapmalı. Belki kaza bir uyarıdır. Ama can ve mal kaybı meydana geliyor. Kaza almadan başından önlem almak zorundayız." şeklinde konuştu.